Last updated on July 20th, 2020 at 10:56 pm
ארוחת הבוקר נחשבת לדעת רבים לארוחה החשובה ביום. מחקרים מצאו שמי שאוכל בבוקר, חושב בצורה חדה יותר ומגיע להישגים אקדמיים טובים יותר. ארוחת הבוקר משפרת גם המטבוליזם ומסייעת בשמירה על משקל תקין.
אף על פי כן, הרבה פעמים פשוט מדלגים על ארוחת הבוקר, נשאבים לתוך השגרה היומיומית ושוכחים לאכול – אז מה עושים ? לחז"ל הפתרונים – 'פת שחרית' שאינה מצריכה זמן או טרחה ונקשרת בגמרא עם סגולות בריאותיות רבות !
למה לא כדאי לדלג על ארוחת הבוקר והאם 'פת השחרית' היא הפתרון לאלו שלא מספיקים ?
ארוחת הבוקר נותנת Kick-start למטבוליזם של הגוף. מחקרים מצאו שארוחת הבוקר מסייעת בשרפת קלוריות, ייצור תקין של אינסולין ושמירה על ערכי הכולסטרול. היא מעניקה לגוף את האנרגיות הנדרשות לעמוד במשימות היומיום ומשפרת החשיבה והיכולות הלימודיות.
אכילה בבוקר משפרת המטבוליזם ותורמת לשמירה על משקל גוף תקין.
מחקר אוסטרלי שפורסם בשנת 2010 בכתב העת היוקרתי The American Journal of clinical Nutrition, בדק הרגלי ארוחת הבוקר במשך 20 שנה אצל למעלה מ-2,000 משתתפים. התוצאה הייתה מדהימה וחד משמעית- לא כדאי לדלג על ארוחת בוקר– נמצא שאלו שדילגו על ארוחת בוקר היו עם היקף מותניים גדול יותר, רמת ייצור אינסולין גבוהה יותר ורמות כולסטרול גבוהות יותר, לעומת אלו שהקפידו לאכול בבקרים.
אכילה בבוקר משפרת יכולות לימודיות אצל תלמידים.
במטא אנליזה (ניתוח תוצאות של עשרות מחקרים מדעיים שנעשו בנושא) נמצא שארוחת בוקר תורמת, בקרב תלמידים, לשיפור בתפקוד במשימות כיתה וגם להשגת ציונים גבוהים יותר (בעיקר במתמטיקה ומדעים מדויקים).
במציאות היומיומית קשה למצוא זמן לשבת בבוקר סביב השולחן ל"סעודה" במלוא מובן המילה. אז מה עושים – אם מצד אחד מאוד חשוב לאכול בבוקר ומצד שני הרבה פעמים זה לא קורה בגלל קוצר זמן ? לפי חז"ל גם פת לחם עם קצת מים לצידה תעשה העבודה – 'פת שחרית' – ביס קטן עם אפקט גדול.
ההגדרה של 'פת שחרית' היא 'פת במלח וקיתון של מים'.
לגבי קיתון (כד) מים – עדיף שהמים יהיו חמים – קפה או תה בהחלט עונים להגדרה.
מהי הפת ? מהי הכמות המספקת ומתי יש לאכול הפת?
רצוי שהפת תהיה פת לחם כפי שנאמר "לחם לבב אנוש יסעד" (תהלים פרק קד טו). הרמב"ם מוסיף שהלחם צריך להיות מקמח מלא (חיטים שקליפתם עוד עליהם).
על אף שעדיפה פת לחם, גם פת כיסנין – עוגייה (מקמח מלא) ממולאת מני מתיקה כמו פרג, אגוזים וכו' – יכולה להיחשב כפת שחרית.
מומלץ לאכול הפת 4 עד 6 שעות מעלות השחר. לאחר מכן, אכילת הפת היא בבחינת "זורק אבן לחמת" – אין בה תועלת.
הפת היא אכילה מועטה – פת בשיעור של 54 גרם (כגודל ביצה) תעשה העבודה.
חז"ל מייחסים לפת שחרית סגולות מרפא של ממש: סופר בגמרא (סיטין סט) על חולה שסבל מטחול נפוח- אומרת הגמרא (רב אחא בריה דרבא) – אם החולה היה שותה הרבה יין היה מרפא הדבר את הטחול, אבל אם היה אוכל פת שחרית- הייתה מועילה לכל הגוף.
מעבר לבריאות כללית טובה המובטחת למי שמקפיד בפת שחרית, מוזכרים בגמרא שלל יתרונות בריאותיים של הפת- ריכזנו כמה מהם:
1
בגמרא מופיע שבכוחה של פת השחרית למנוע 83 מחלות מרה (בבא מציע קז, צב).
2
פת שחרית "מחכימה פתי"– נותנת חכמה לפתאים (אנשים שנוטים להתפתות בקלות).
3
מי שאוכל פת שחרית "דעתו מיושבת עליו וזוכה בדין" – אם יש לו דין ודברים עם אחר, בגלל שדעתו הופכת מיושבת עליו, יתעלה על חברו להשיב.
4
מי שאוכל פת שחרית "לא מצטער מעינוי"- אכילת הפת מונעת הופעת חולשה וחוסר ריכוז, העלולים להופיע כשמרעיבים הגוף כמו למשל בזמן צום.
5
מי שאוכל פת שחרית "אין בשרו מעלה הבל" (זיעה וריח רע). הפת תורמת למטבוליזם תקין ובכך מסייעת לגוף לפלוט פסולת ורעלים בצואה ובשתן ומונעת הופעת זיעה וריח רע [הימנעות מהתפנות עלולה לגרום לריח רע מהגוף – לחצ/י לקריאה נוספת].
6
נאמר שהפת הורגת "כינה שבבני מעיים" – הכוונה לתולעים במעיים – תופעה שכיחה בעיקר בקרב ילדים.
לסיכום, לארוחת הבוקר השפעה ישירה על התפקוד במהלך היום, בין היתר היא משפרת המטבוליזם והחשיבה, ומונעת הופעת חולשה ותחושת רעב במשך היום, שעלול לגרור אכילה מוגזמת של מזון זמין ולאו דווקא מזין. לפי חז"ל גם אין צורך לאכול יותר מדי בבוקר – די לאכול 'פת שחרית' לתפקוד טוב של הגוף (והמוח) ולמנוע שלל מחלות פנימיות.
לפי האר"י הקדוש אכילה בשחרית של פת חיטים נקייה (קמח מלא) טבולה בשמן זית – משפרת הזיכרון
Last updated on July 20th, 2020 at 10:56 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.