חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ארוחת בוקר החשובה ביום ?

נכתב על ידי

האם ארוחת הבוקר היא באמת הארוחה החשובה ביום ?

ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום, אומר ד"ר חולי וינשטין, מנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון. ארוחת בוקר- break-fast באנגלית, כשמה כן היא- הארוחה ששוברת הצום בו היה הגוף במהלך שנת הלילה. אם לא אוכלים בבוקר, ממשיכים למעשה את הצום והתוצאה עלולה להיות תגובה של הגוף לצום, כמו עייפות, כאבי ראש, התייבשות, ירידה בריכוז וביכולות החשיבה ושינויים במצב הרוח.

ארוחת הבוקר נחוצה לגוף להתאושש מצום הלילה. היא נותנת Kick-start למטבוליזם של הגוף. היא מסייעת בייצור תקין של אינסולין ושמירה על ערכי הכולסטרול. היא מעניקה לגוף את האנרגיות הנדרשות לעמוד במשימות היומיום ומשפרת החשיבה והיכולות הלימודיות. 

כשאוכלים בבוקר חושבים טוב יותר

במחקר של חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה מדעית באוניברסיטת קנט של מדינת אוהיו ארה"ב, שכלל ניתוח של עשרות מאמרים שבחנו הקשר בין ארוחת בוקר לשיפור תפקודים קוגניטיביים אצל מבוגרים, נמצא יתרון ברור בתפקודי הזיכרון אם אוכלים ארוחת בוקר, כמו גם יתרון מסוים בתפקודי קשב וניהול. 

כשאוכלים ארוחת בוקר, אוכלים פחות במהלך היום

מי שאוכל ארוחת בוקר מרגיש פחות רעב במהלך היום ולכן אוכל פחות ועולה פחות במשקל, מסביר ד"ר וינשטין. מצד שני, מי שמדלג על ארוחת בוקר מרגיש רעב יותר במהלך היום, אוכל מזון מיותר ומשמין. 

מחקר אוסטרלי שפורסם ב- The American Journal of clinical Nutrition, מאשר זאת. במחקר נבדקו הרגלי ארוחת הבוקר במשך 20 שנה אצל למעלה מ-2,000 אוסטרלים. נמצא שמי שדילג על ארוחת בוקר היה עם היקף מותניים גדול יותר, רמת ייצור אינסולין גבוהה יותר ורמות כולסטרול גבוהות יותר, ממי שאכל ארוחת בוקר. ארוחת הבוקר שיפרה המטבוליזם וגם מנעה אכילה מיותרת של מזון לא מזין, מתוך תחושת רעב בלתי נשלט ורצון "לחטוף" משהו לאכול.

מחקר אחר מצא שמי שדילג על ארוחת הבוקר, היה לאחר ארוחת הצהריים עם רמת סוכר גבוהה שהייתה מלווה בירידה קיצונית בערכי הסוכר שגררה תחושת רעב ואכילה מיותרת. נמצא גם שמי שבחר לדלג על ארוחת בוקר הוריד 41 קלוריות אבל מי שדילג על ארוחת ערב נפרד ביותר מפי שניים מזה (91 קלוריות).

כמה מומלץ לאכול בארוחת הבוקר ?

לפי הרמב"ם בבוקר יש לאכול כמו מלך, בצהריים כמו נסיך ובערב כאביון. עם זאת, המלצה זו יש להבין על רקע התקופה – בימי הרמב"ם רוב האנשים היו עובדים בעבודות כפיים המצריכות אנרגיה רבה, ואילו כיום אופי העבודה שונה כך שאכילה "כמו מלך" עלולה להוביל להשמנה.

במחקר של אוניברסיטת קנט סיכמו החוקרים שלמרות שלא היה ביכולתם להצביע על ההרכב האופטימאלי של ארוחת הבוקר, כל אכילה בבוקר עדיפה על דילוג על ארוחת בוקר. על רקע זה ניתן להבין גם את המלצת חכמי התלמוד לא לוותר על היתרונות הבריאותיים הרבים של אכילת "פת שחרית", שהיא בסך הכול אכילה של פת לחם קטנה ומעט מים לצידה.

ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום. היא נחוצה לגוף כדי לשבור את הצום בו הוא היה נתון במהלך שנת הלילה, היא מעניקה בוסט למערכת, מחזקת ומרעננת. ארוחת הבוקר משפרת גם תפקודים קוגניטיביים, בעיקר את הזיכרון ותפקודי קשב וניהול.

מחקרים מצאו שארוחת בוקר עוזרת למטבוליזם של הגוף, לאיזון ערכי הסוכר והכולסטרול ותורמת לשמירה על משקל גוף תקין. לעומת זאת, דילוג על ארוחת בוקר יגרור תחושת רעב במהלך היום וצורך לאכול ולנשנש מזון מיותר. 

השאלה מהו הרכב ארוחת הבוקר האופטימלי טרם הוכרעה במחקרים. ד"ר וינשטין ממליץ לאכול בבוקר ארוחה מזינה הכוללת את כל אבות המזון ולשתות מים, מאחר שבלילה הגוף מאבד נוזלים (בנשימה ובהזעה). 

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן