Last updated on September 6th, 2020 at 07:20 pm
הנגאובר (Hangover) 'צירי התפכחות' בתרגום מלעז או 'חמרמורת' לפי האקדמיה העברית ללשון, הוא אורח לא רצוי אחרי לילה של שתיית אלכוהול (מוגזמת בדרך כלל). כאבי ראש בעיקר אבל לא רק – גם סחרחורות, עייפות, צימאון, בחילות, רגישות לאור ולרעשים, חוסר ריכוז ועצבנות הם חלק מהתסמינים שההנגאובר עלול לגרום בדרך להתפכחות. מה גורם להנגאובר, איך אפשר לנסות להימנע ממנו ומה עושים אם בכל זאת הוא מגיע ? כמה מילים בשורות הבאות
באוניברסיטת הרווארד מסבירים שהסיבות להנגאובר מגוונת כמעט כמו התסמינים שהוא גורם. הסבר אחד הוא שמדובר בסוג של הרעלה – האלכוהול מתפרק בגוף לאצטאלדהיד- חומר רעיל העלול להסביר חלק מתסמיני ההנגאובר.
הסבר אחר הוא שהאלכוהול, מפריע למוח בזמן שינה. לפי תזה זו ההנגאובר הוא תוצאה של חסך שינה המתבטא במעין תחושת ג'ט לג ומיגרנות.
ההסבר המקובל הוא שההנגאובר הוא תוצאה של התייבשות הנגרמת בשל סילוק האלכוהול מהגוף על ידי השתנה מרובה. האלכוהול גורם לעיכוב שחרור וזופרסין (vasopressin) – הורמון המוריד את נפח השתן בכליות. כשכמויות הוזופרסין יורדות, נפח השתן בכליות עולה והתוצאה- השתנה בתדירות תכופה יותר; ככל ששותים יותר, משתינים יותר ומעלים בכך את הסיכוי להתייבשות ולהופעת הנגאובר.
לפעמים הרבה יותר קל להימנע מהנגאובר מאשר להתמודד איתו. יש כמה דרכים שיכולות לסייע בכך:
שתייה מתונה היא הדרך הנכונה להימנע מהופעת הנגאובר.
שתו מים יחד עם האלכוהול (בין הכוסות) – האלכוהול בעל אפקט משתן העלול לגרום להתייבשות. באתר מכבי שירותי בריאות מסבירים ששתייה של כוס מים על כל כוס משקה, תקטין הסיכון להופעת הנגאובר.
העדיפו אלכוהול צלול – מחקרים מצאו ששתייה של משקאות אלכוהוליים צלולים כמו וודקה וג'ין נוטים פחות לגרום להנגאובר מאשר משקאות אלכוהוליים כהים כמו ויסקי, בורבון, בירות כהות או יין אדום המכילים חומרים נוספים הנוצרים בשלב התסיסה (congeners) בתוכם מתנול. לפי נייר העמדה של ד"ר סוויפט (חוקר בכיר בתחום) מסבירים באוניברסיטת הרווארד, המטבוליזם של המתנול שבאלכוהול הכהה עלול להיות רעיל ולגרום להנגאובר.
אל תשתו על בטן ריקה. אלכוהול נספג מהר יותר על בטן ריקה לכן מומלץ לאכול לפני ששותים.
אל תעשנו יחד עם האלכוהול – עישון לצד השתייה יגביר הסיכוי להנגאובר.
אם בכל זאת קמתם לבוקר שכולו הנגאובר, לרמב"ם יש כמה טריקים שיכולים לעזור לכם להתמודד עם 'צירי ההתפכחות':
לסיכום, הדרך היעילה להתמודד עם הנגאובר היא בראש ובראשונה על ידי מניעת הופעתו. שתייה מופרזת (הכרוכה ממילא עם נזקים בריאותיים והתנהגותיים), שתייה על בטן ריקה, שתייה של משקאות חריפים כהים, כמו גם הימנעות משתיית מים בין לבין, יתרמו להופעת הנגאובר "כתג מחיר" להגזמה. מנוחה ואפילו שינה, שתייה מרובה, שילוב משקאות עם פרוקטוז (כמו מיץ רימונים), אכילה של מזונות מתאימים ומקלחת חמימה לראש, יסייעו קרוב לוודאי להתמודד עם הטעות…
Last updated on September 6th, 2020 at 07:20 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.