אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
יצאנו לבדוק בקרב המחקרים המדעיים ובמקורות עד כמה כעס מזיק לבריאות וחזרנו עם ממצאים שכדי להיות מודעים אליהם לפני שכועסים
בזמן כעס הגוף מפריש מיצי קיבה (stomach acids) כמו אלו שהגוף מפריש בזמן אוכל. בעוד שבזמן אוכל מיצי הקיבה רצויים (מסייעים לעיכול), בזמן כעס הם מופרשים על בטן ריקה, ולכן פוגעים ברירית הקיבה והוושט וגורמים לכיבים (פצעים). מחקרים בקרב אנשי צוות אויר מצא פי שניים יותר כיבי קיבה, בקרב פקחי אוויר וטייסים, מאשר באוכלוסייה הכללית.
בגמרא נאמר מפורשות שהכעס גורם לטחורים (מחלת התחתוניות). אחד ההסברים לכך הוא שהכעס גורם לעלייה קיצונית ומיידית בחום הפנימי של הגוף, הפוגעת בעיכול התקין וגורמת לעצירות – גורם סיכון מרכזי להופעת טחורים.
לפי הרפואה הסינית איברי הגוף קשורים לרגשות, והכבד קשור לכעס. גם לפי חז"ל הכבד קשור לכעס (חימה). מחקר שפורסם בכתב העת האמריקאי J Clin Gastroenterol מצא שחולים במחלות כרוניות של הכבד, נוטים להיות יותר כעוסים מאשר חולים במחלות כרוניות אחרות.
מחקרים מצאו שסטרס של הגוף, כמו בכעס, משפיע על ייצור האינסולין ועלול לגרום גם להופעת סוכרת וגם להוצאת חולי סוכרת מאיזון.
אחת הסיבות להופעת כאבי ראש ממיגרנה היא התכווצות של עורקי התרדמה, אחריה מופיעה התרחבות העורקים ומופרש כימיקל הגורם לגירוי עצבי ולכאב ראש. מחקרים מצאו שכעס עלול לגרום להתרחבות עורקי התרדמה.
כבר לפני שנים רבות דיווח טננט מאוניברסיטת סידני באוסטרליה על הקשר בין חשיפה לאירועי סטרס כעס, להופעת אוטם שריר הלב – התקף לב שעלול להסתיים במוות פתאומי. כיום כבר קיימת תמימות דעים מדעית ששני גורמי הסיכון העיקריים להופעת התקף לב – לחץ דם וכולסטרול לא מאוזנים – מושפעים ישירות מסטרס כמו בעת כעס.
במחקר שפורסם בכתב העת של החברה האמריקאית לפסיכולוגיה (American Psychological Association) נמצא שאירועי כעס אצל מבוגרים בגיל השלישי העלו הסיכון לדלקות ולמחלות כרוניות ומקצרות חיים כולל סרטן.
בגמרא מופיע שהכעס מכלה את העיניים. דוד המלך כתב בספר תהילים שהכעס פגע בעיניו. מבחינה מדעית יש לכך הסבר. כשכועסים הגוף משחרר "הורמוני לחץ", אדרנלין וקורטיזול. בשל כך האישונים מתרחבים והעין מתכווצת. תהליך זה פוגע בזרימת הדם לכלי הדם במערכת הראייה.
חוקרים מגרמניה מצאו שמצבי סטרס כמו כעס, עלולים לגרום למחלות עיניים שונות (גלאוקומה, ניוון מקולרי, מחלות העצב האופטי ועוד).
בגמרא מופיע שכעס מסלק החכמה. במחקר של אוניברסיטת הרווארד מצאו שבזמן כעס פועלים עם תחושת ביטחון ושליטה מוגזמות ולא ריאליות מצד אחד, ועם מחשבות שליליות על האחר, מצד שני. השילוב הזה מנטרל כל שיקול דעת בריא, ומוביל לקבלת החלטות שגויות ולא רציונליות.
המודעות לנזקיו הקשים של הכעס לבריאות, לא רק שיכולה להרתיע מכעס אלא גם לתרום להבנה שמחלה כזו או אחר אצל מהאן דהוא יכולה להיות תוצאה של כעסנות יתר וכעס ניתן לשליטה ולנטרול.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות