אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
טחורים (Hemorrhoids) הם מבנים אנטומיים תקינים המצויים אצל כל בני האדם. הם נראים כמו אשכולי ורידים דמוי כריות, ונמצאים מתחת לרירית המצפה את הרקטום ופי הטבעת. תפקידם לנקז את הדם מהאזור ולסייע בשליטה על אטימות פי הטבעת. הבעיה היא שהפרעה בזרימת הדם התקינה של מערכת ורידית זו, תגרום לטחורים להפוך גדושים (נפוחים) ודלקתיים או אז שלל סימפטומים עלולים להופיע כמו: גירוי, גירוד, דימום, כאבים בפי הטבעת וצניחת הטחורים מחוץ לפי הטבעת ("טחורים חיצוניים").
גורמים כמו עצירות, ישיבה מרובה, תזונה דלת סיבים תזונתיים וגנטיקה, מהווים סיבות מוכרות להופעת טחורים נפוחים ודלקתיים.
מחקרים מדווחים שמחצית מבני ה-50 ומעלה סבלו או יסבלו מטחורים מטרידים. אמנם טחורים לא הורגים אבל בהחלט יכולים לגרום סבל רב. קיימים שלל טיפולים, ממשחות ונרות ועד טיפולי לייזר וניתוחים, אבל לא כולם יעילים ולפעמים הטחורים הופכים מטרד קבוע.
לפני שפונים לסכין הניתוחים ערכנו עבורך רשימה של טיפים שכוללים שינויים קלים בתזונה ובאורח החיים שיכולים לרפא טחורים ולמנוע הופעתם בצורה טבעית !
על מנת להימנע מטחורים צריך להקפיד על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים.
שילוב סיבים תזונתיים בתפריט היומי, מקל ומשפר פעילות המעיים ומסייע במניעת טחורים ובהקלה בתסמינים.
הסיבים התזונתיים שבמזון סופחים נוזלים במעיים. בשל כך הצואה הופכת רכה ו"נוחה" ליציאה. בנוסף, הצואה הנפוחה מגרה דפנות המעי ומעודדת פעילות מעיים ויציאה, לפני שהצואה מתייבשת במעי, מתקשה ומקשה בהתרוקנות.
כשיש בגוף מספיק מים אז הצואה סופחת נוזלים מהמעי והופכת רכה ונפוחה. הדבר מעודד פעילות מעיים והיציאות רכות וקלות. לעומת זאת, באתר שירותי בריאות כללית מציינים שאם הגוף לא מקבל מספיק מים, אז המעי הגס שואב מים מהצואה, מייבש אותה, גורם להתקשות שלה ולקושי ביציאה.
המים גם מספקים לגוף מגנזיום סולפט – למעשה כ-20% מהמגנזיום בגוף מגיע מהמים. מחקר שפורסם ב- European Journal of Nutrition, מצא עלייה בפעילות מעיים וירידה במקרי העצירות אצל המשתתפים במחקר שנחשפו למים עשירים במגנזיום סולפט.
שתיית מים בכמות מספקת מהווה המלצה מקובלת למניעה והקלה בטחורים.
התאפקות לשירותים עלולה לעלות ביוקר. במחקר מאוניברסיטת קופנהגן נמצא שהשתהות מהתרוקנות קשורה עם הופעת עצירות וטחורים.
כשמתאפקים אז הצואה, שנמצאת לפני ההתרוקנות ברקטום, עלולה לגרום ללחץ על הטחורים באזור פי הטבעת, לגרות אותם ולגרום לגודש וכאבים.
פעילות גופנית מעודדת פעילות מעיים. במחקר משנת 2017 נמצאה עלייה בפעילות המעיים ושיפור בסימפטומים של עצירות אצל נשים ששילבו הליכה קלה באורח החיים שלהם, לעומת אלו שלא. לעומת זאת, בגמרא מופיע שישיבה מרובה מחמירה טחורים (כתובות קיא א).
ניתן למרוח שמנים במקום להקלה. שמן אגוז ההינדי, שמן זית, שמן יסמין או שמן שומשום ושמן ורדים יעילים לצורך זה לפי הרמב"ם.
בגמרא (גיטין סט ב) מוזכר צמח האלוורה ("אילווא") כמסייע לטחורים ("מחלת התחתוניות").
אמבטיות ישיבה (Sitz) יכולות להקל במצבי גירוד, גירוי, כאבים בפי הטבעת וטחור עם קריש דם בתוכו. לפי המחקרים אמבטיות ישיבה עם מים חמים (מעל 30 מעלות) או עם מים קרירים (מתחת ל- 14 מעלות) מקלות בכאבי טחורים. גם הרמב"ם ממליץ על אמבטיות ישיבה לסובלים מטחורים. איך לעשות אמבטיה ישיבה לטחורים ?
בגמרא (נדרים כב א) מופיע שכל הכועס "התחתוניות שולטות בו" (טחורים).
חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בארה"ב מצאו שתהליכים הורמונליים המתרחשים בגוף בעת מצב סטרס כמו כעס, מפריעים לתפקוד התקין של המעיים ועלולים לגרום לעצירות.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות