Last updated on February 7th, 2020 at 10:21 am
חיי היומיום מלאים בטריגרים לכעס- פקקים בדרכים, קשיים בחיי הזוגיות, לחצים כלכליים, אכזבה – בקיצור לא חסר סיבות לכעוס. אז נכון שלפעמים זה בסדר לכעוס (כולנו בני אדם), לפעמים אפילו צריך לכעוס קצת (כדי לחנך או להטיל מורא) ולפעמים הכעס ידרבן ויאתגר- כמו אותו כעס שגורם לא לוותר, להמשיך הלאה ולסיים המטלה בהצלחה. הבעיה היא בנקודה בה הכעס הופך מחיובי לשלילי- בחוסר יכולת לשלוט בכעס, שאז הוא עלול לפגוע בנו ובסביבתנו בצורה קשה. כעס מזיק שכזה פוגע בראש ובראשונה בבריאות הגוף, אבל גם בשיקול הדעת וביכולת לקבל החלטות נכונות וגורר התנהגות לא תקינה, פזיזה ולפעמים גם מסוכנת.
אז למה לא מומלץ לכעוס וגם – טריקים של חז"ל איך להימנע מכעס ואם כבר כועסים- איך להצליח לשלוט בכעס ולא הוא בנו…
מעבר לכך שמחקרים מדעיים מאשרים שכעס לא בריא לגוף, פוגע במערכת החיסונית וקשור עם הופעת מחלות לב, מעיים, כבד, עיניים ועוד– כעס פוגע ביכולת שלנו לתפקד ולהתנהג בצורה מיטבית. לפי חז"ל הכעסן נוטה לריב עם הסביבה, מטיל אימה וגורר מריבה. מאוד קשה לרצות אותו, הוא לא קשוב לסובבים והסובבים לא קשובים לו. הוא פועל בצורה לא רציונלית מתוך גאווה או נקמה. אדם כועס נוטה שלא להיכנע ולא מודה על האמת. שיקול דעתו לקוי. הוא גם לא יכול לקבל דברי תוכחה (ביקורת, לימוד), וגם לא לחנך וללמד- הלומד חושש לשאול (כדי לא להכעיסו) והכועס לא סבלני מספיק כדי ללמד (משיב מתוך כעס).
עד כדי כך מר עולמו של הכועס, שאמר החכם "מי שרגיל בכעס, אין חייו חיים ואינו שמח לעולם" (ספר אורחת צדיקים שער הכעס פרק י"ב).
בפרסום של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב ("Fuel in the fire") נמצא ששיקול הדעת של אנשים כועסים לקוי – הם פועלים עם תחושת ביטחון ושליטה מוגזמת ועם מחשבות שליליות על האחרים. על פי רוב זה מביא לקבלת החלטות שגויות ולא רציונליות ולהתנהגות פסולה, לא חכמה ולפעמים גם מסוכנת.
לא בכדי נאמר בגמרא: כל אדם שכועס, אם חכם הוא חכמתו מסתלקת ממנו…" (פסחים סו).
במסילת ישרים (הרמח"ל ז"ל) מותר הכעס במקומות מסוימים, למשל כדי להטיל מרות, לחנך וללמד אבל גם אז החכמה היא להראות כעס כלפי חוץ "כעס הפנים" ולא "כעס הלב" – מבפנים להישאר רגועים. זהו כעס יעיל ומועיל.
האנס סלי, מחלוצי המחקר המודרני בנושא סטרס מסכים שכעס עשוי להיות גם חיובי, מאתגר ובריא. זהו אותו כעס שמעניק יתרון לספורטאי התחרותי שגורם לו לכעוס על עצמו שעקפו אותו, להאיץ במירוץ ולנצח את המתחרה; זהו אותו כעס שגורם לנואם בפני הציבור לדבר בהתלהבות נגד דעותיו של היריב הפוליטי שהכעיסו, ולסחוף אחריו את ההמונים; זהו אותו כעס פנימי שגורם לנו לא לוותר ולנסות שוב ושוב עד שנצליח במשימה. אבל, האנס סלי מסביר שכל זה טוב, כל עוד אנחנו יכולים להתמודד עם הכעס הזה. ברגע שהכעס גובר עלינו- זו כבר מצוקה והדרך משם להתנהגות פסולה עם תוצאות גרועות- הופכת קצרה.
אכילה של פת לחם קטנה (כ-50 גרם לפחות) לאחר הקימה, מרגיעה הגוף והנפש. נאמר בגמרא שהרגיל בפת שחרית ניצול מן הכעס (בבא מציעא ק"ז)
שתיקה מבטלת כעס. ההמלצה היא לדבר בפני הכועס בקול רך - בעוד שקול גבוה מעורר הכעס, קול נמוך מרגיע כעסים, כפי שנאמר: "לשון רכה תשבר גרם" (משלי כה 15) - כשמדברים בלשון רכה ונעימה, אפשר לשבור אפילו כעס קשה כעצם (גרם). באיגרת הרמב"ן מוצע לפתח הרגל של לדבר כל הזמן בנחת, לכל אדם ובכל זמן ובזה תינצל מהכעס
אם יכעס ייתן לעצמו קנס כמו להימנע מלאכול אוכל מסוים שמאוד אוהב או כפי שהמליץ הרב הפלא יועץ ז"ל לקנוס את עצמך כל פעם שאתה כועס ואת הכסף להעביר לצדקה
העצבות גוררת כעס, כמו שכתוב במשלי ט"ו: "ודבר עצב יעלה אף". כדאי לנסות להשתדל להיות עם מצב רוח טוב, ככה יקטן הסיכוי שנכעס
אם חשים צורך לפעול מתוך כעס, להשיב או לנקום, מומלץ לישון על זה לילה לפני שפועלים, כך גדל הסיכוי שנפעל נכון יותר למחרת, בצורה רציונלית ונימנע מטעויות
כדאי לא להסתכל בפניו של הכועס, פשוט לדבר אליו בלי להסתכל בפניו, כך קיים יותר סיכוי שהכעס שלו יעבור מן הלב
טיפ: להביט בפניו של תינוק
בספר הזוהר הקדוש מופיע שסגולה לאדם שכועס להסתכל בפניו של תינוק – הדבר יכול להעביר את הכעס (זוהר פרשת ויצא דף קכ"ו).
Last updated on February 7th, 2020 at 10:21 am
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.