Last updated on February 27th, 2021 at 08:40 pm
הביצה היא חלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו. היא מגיעה אלינו לצלחת בצורות שונות, היא מהווה רכיב מרכזי במזונות רבים. אבל האם הביצה בכלל בריאה לגוף ? כמה ביצים מומלץ לאכול ? האם לשטוף הביצים לפני שמכניסים למקרר ? האם באמת מסוכן לאכול ביצה לא מבושלת וגם – איזה ביצה הכי בריאה לנו ומה הקשר בין ביצת עין לבריאות העיניים ? זאת ועוד בשורות הבאות
נתחיל בזה שערכה התזונתי של הביצה הוא פנומנלי- הביצה מהווה מקור חשוב לחלבון איכותי במיוחד וגם לוויטמינים ולמינרלים בהם חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין A, ויטמין D, אבץ, סלניום, כולין ועוד.
באתר HEALTHLINE (מבוסס מחקרים מדעיים) מציינים שהביצה היא אחד המזונות המודרניים הבודדים המכילים כמעט את כל החומרים המזינים שהגוף צריך– לא פלא שכן הביצה מכילה למעשה כל מה שצריך כדי להפוך תא בודד לאפרוח חי !
עד כדי כך מזינה הביצה שבגמרא נאמר "כל שהוא כביצה (מאכל בגודל ביצה), ביצה טובה הימנו" (ברכות מד, ב).
זה נכון שבביצה שיעור גבוה יחסית של כולסטרול – כ—200-250 מ"ג (תלוי בגודל הביצה) – יותר מחצי מהכמות המומלצת ליום (300 מ"ג).
זה נכון גם שכולסטרול גבוה גורם לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.
אבל האם נכון להניח שהכולסטרול שבביצים מעלה את רמות הכולסטרול בדם ולכן רצוי להמעיט בצריכת ביצים, על אף היותן מזון כה מופלא ?
בשנים האחרונות מחקרים עדכניים מטילים הדבר בספק.
מחקר מאוניברסיטת קונטיקט בארה"ב מצא שאצל 70% מהאנשים הביצה לא העלתה כלל רמות הכולסטרול ואצל ה-30% הנותרים, שהוגדרו כבעלי "תגובה רגישה", העלייה בכולסטרול הכללי (LDL) הייתה מינימלית.
חשוב לשים לב שיצרן הכולסטרול הטבעי בגוף הוא הכבד- הוא מייצר כמויות גדולות של כולסטרול בכל יום – מחקרים מצאו שכשצורכים כולסטרול בתזונה מאוזנת אז הכבד פשוט מייצר פחות כולסטרול…
בנייר עמדה של האיגוד הישראלי לקרדיולוגיה, בשיתוף עם עמותת התזונאים והדיאטנים בישראל (עמותת עמית) וההסתדרות הרפואית (הר"י), מסבירים שהכמות הגבוהה של השומן החד הבלתי רווי שיש בביצה (השומן הטוב), ממתנת את עליית הכולסטרול "הרע" (LDL) בדם, כך שגם אם יש עלייה קלה בכולסטרול בשל צריכת ביצים, היא מנוטרלת על ידי ערכיה האחרים של הביצה ולא מהווה כול סיכון לאנשים בריאים- ההיפך הוא הנכון- לפי נייר עמדה זה, הביצה נחשבת למזון חיוני וחשוב מאוד לבריאות הגוף.
חלבון – PROTEIN – פירושו "זה שבא קודם " והכוונה היא לחומר ראשוני ויסודי ביותר. ואכן, החלבון הוא אחד מאבות המזון החשובים ביותר. החלבונים בונים את השרירים (כ-50% מחלבוני הגוף נמצאים בשרירים) ורקמות נוספות ובין היתר גם שומרים על המערכת החיסונית.
הביצה עשירה במיוחד בחלבון עם לא פחות מ-6 גרם בביצה בגודל בינוני.
המיוחד בחלבון שהביצה מספקת זה שהוא מכיל 9 חומצות אמינו חיוניות ביחס מושלם – מה שמאפשר לגוף ליהנות מהחלבון שהביצה מספקת בצורה אופטימאלית וחסרת תקדים ביחס למזונות אחרים.
אכילה מספקת של חלבון יכולה לעזור לירידה במשקל, להגדיל את מסת השריר ולעזור בבנייתו (טוב לספורטאים), להוריד את לחץ הדם, לייעל את בריאות העצם ועוד.
על הכולסטרול הטוב בטח שמעתם – ה-HDL – ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה המוביל את הכולסטרול מרקמות הגוף אל הכבד, לשם פירוקו והפרשתו מהגוף.
מחקרים מראים שאנשים שיש להם רמות גבוהות של HDL סובלים פחות ממחלות לב, שבץ מוחי ובעיות בריאותיות אחרות.
אכילת ביצים היא דרך מצוינת להגדיל את רמות ה-HDL בגוף. במחקר בו השתתפו גברים ונשים בגילאים 23-52 נמצא שמי שאכל שתי ביצים ביום במשך 6 שבועות העלה את רמות ה-HDL ב-10%.
בחלמון הביצה כמות מכובדת של לוטאין וזאקסנטין (Lutein and zeaxanthin) – שני נוגדי חמצון רבי עוצמה המצטברים ברשתית העיניים ושומרים על בריאותן.
מחקרים מראים שצריכה מספקת של נוגדי חמצון אלו יכולה להפחית משמעותית את הסיכון להופעת קטרקט וניוון מקולרי – שתי מחלות עיניים שכיחות בגיל המבוגר.
מחקר מבוסטון ארה"ב דיווח שאכילה של 1.3 חלמוני ביצה ביום במשך 4.5 שבועות הגדילה כמות הלוטאין בעד 50% ואת הזאקסנטין בעד 142%.
נוסף לכך, בביצה שיעור מכובד של ויטמין A – מחסור בוויטמין A מוכר כאחת הסיבות השכיחות בעולם לעיוורון.
אז ביצת עין, מלבד צורתה המזכירה העין, גם שומרת על בריאות העיניים.
הביצים מלאות בחלבון וחלבון הוא ללא ספק אחד המזונות המשביעים ביותר שיש. לא סתם זוכות הביצים לציון גבוה בסולם "מדד השובע" (satiety index) הבודק את יכולתם של מזונות שונים לגרום לתחושת מלאות ולהפחית את צריכת הקלוריות בשל כך.
בגמרא (מסכת ברכות מד ב) מובא שביצה רכה טובה מביצה צלויה (ביעתא מגולגלתא טובה מביעתא מטויתא).
בספר התזונה הטבעית של יעקב ברמן מופיע שבישול החלמון עד למצב מוצק הורס את הלציטין שבביצה.
יחד עם זאת נא לא להגזים- במשרד הבריאות מתריעים מפני אכילת ביצה ללא בישול או מזונות המורכבים מביצים שלא בושלו, מחשש זיהום.
הדרך הנכונה היא לבשל הביצה במים רותחים במשך כ-10 דקות או לטגנה מעט – עד שהחלבון והחלמון ייקרשו קלות.
מלבד הסיכון הבריאותי של אכילת הביצה ללא בישולה, בספר התזונה הטבעית של דר יעקב ברמן מסבירים שעל ידי בישול קל מנטרלים חומר שנמצא בביצה ונקרא אבידין, המעכב ספיגת חלק מהוויטמינים שבביצה.
במשרד הבריאות מסבירים שהסיכון לזיהום מביצים הוא בעיקר מחיידק הסלמונלה. זאת יכול לקרות אם שוטפים הביצים – על ידי כך מאפשרים לחיידק הנמצא על קליפת הביצה לחדור לביצה. לכן הנוהל בישראל הוא לא לשטוף ביצים משווקות.
אם רוצים לבשל ביצה עם קליפתה, כמו למשל בחמין – ניתן לשטוף ולהכניס לסיר. כמה רגעים לא יספיקו לחיידקים על גבי הקליפה לפגוע בביצה.
במשרד הבריאות ממליצים לקנות ביצים של משווקים מורשים עם סימון מתאים הן על התבנית והן על הביצים עצמן. לא לקנות ביצים סדוקות. לא לקנות ביצים שפג תוקפן או ביצים שקליפתן אינה נקייה.
את הביצים מומלץ לשמור במקרר, עדיף בכלי סגור או בתבנית שלהן בתוך שקית ניילון, על מנת למנוע מגע עם מזונות גולמיים (לא מבושלים) כמו בשר או ירקות.
המלצות הוועדה המשותפת של איגוד הקרדיולוגים בישראל, עמותת התזונאים והדיאטנים (עמית) וההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) היא 5-6 ביצים בשבוע ללא חשש להעלאת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
לחולי סכרת (סוג 2), חולי לב או מי שסובל מעודף כולסטרול בלתי מאוזן תרופתית – מומלץ לא לצרוך יותר מ-4 ביצים בשבוע (כולל ביצים הנמצאות במזונות מורכבים).
Last updated on February 27th, 2021 at 08:40 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.