
ביצים בריאות
בני האדם צורכים ביצים על בסיס יומיומי, יצאנו לבדוק האם זה משתלם לבריאות – מהם היתרונות הבריאותיים של הביצה
ערכה התזונתי של הביצה הוא פנומנלי. הביצה עשירה בחלבון שלם ובוויטמינים ומינרלים כמו חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין A, ויטמין D, אבץ, סלניום וכולין. בביצה נוגדי חמצון חזקים, בעיקר לוטאין, המגן על נזקים לתאי הגוף ושומר על בריאות העיניים.
באתר HEALTHLINE מציינים שהביצה היא אחד המזונות המודרניים הבודדים המכילים כמעט את כל מה שהגוף צריך כדי לשרוד. לא פלא אם כן שבביצה יש כל מה שצריך כדי להפוך תא בודד לאפרוח חי.
עד כדי כך מזינה הביצה שבגמרא נאמר "כל שהוא כביצה (מאכל בגודל ביצה), ביצה טובה הימנו".
מהם היתרונות הבריאותיים בביצה ?
1. חלבון שלם לשרירים
חלבון – PROTEIN – פירושו "זה שבא קודם", הכוונה לחומר ראשוני ויסודי ביותר. החלבון הוא אחד מאבות המזון. החלבונים בונים את השרירים, למעשה כ-50% מחלבוני הגוף נמצאים בשרירים.
הביצה עשירה במיוחד בחלבון עם כ-6 גרם חלבונים בביצה בגודל בינוני (כ-70 גרם).
החלבון בביצה כולל את כל 9 חומצות האמינו ביחס אופטימלי ביניהן. היחס המיוחד בין חומצות האמינו, הופך חלבון הביצה לחלבון שלם ובריא במיוחד ותורם גם לספיגה טובה יותר שלו בגוף.
2. חומצות שומן בריאות המעלות הכולסטרול הטוב
קיים קשר הפוך בין עלייה בערכי הכולסטרול הטוב להופעת מחלות לב וכלי דם.
במחקרים נמצא שצריכה של ביצים מעלה שיעור הכולסטרול הטוב (HDL), בשל חומצות השומן שבה.
אם בעבר היה חשש שביצים מעלות כולסטרול, כיום רווחת דעה שכל עוד צורכים ביצים במתינות, הכולסטרול בביצה לא מזיק.
3. משפרת בריאות העיניים
בחלמון הביצה לוטאין וזאקסנטין (Lutein and zeaxanthin), נוגדי חמצון חזקים המצטברים ברשתית העיניים ושומרים על בריאותן. מחקרים מראים שצריכה מספקת של נוגדי חמצון אלו יכולה להפחית משמעותית את הסיכון להופעת קטרקט וניוון מקולרי – שתי מחלות עיניים שכיחות בגיל המבוגר.
מחקר מבוסטון ארה"ב דיווח שאכילה של 1.3 חלמוני ביצה ביום במשך 4.5 שבועות הגדילה כמות הלוטאין בעד 50% ואת הזאקסנטין בעד 142%.
בביצה גם ויטמין A. מחסור בוויטמין A מוכר כאחת הסיבות השכיחות בעולם לעיוורון.
4. משביעה ומונעת אכילת יתר
בביצה מעט קלוריות מצד אחד והרבה חלבון מצד שני, וחלבון הוא ללא ספק אחד המזונות המשביעים ביותר שיש. החלבונים מעניקים תחושת שובע. לא פלא שלביצה ציון גבוה ב"מדד השובע" (satiety index) הבודק את יכולתם של מזונות שונים לגרום לתחושת שובע המשפיעה על צריכת הקלוריות.
לפי הגמרא במסכת שבת לא מומלץ לוותר על חלבון הביצה, מכיוון שהוא נחוץ לצורך עיכולה. ההמלצה היא לאכול גם את החלבון (החלק החיצוני של הביצה) וגם את החלמון (החלק הצהוב הפנימי)
ביצים הן מזון בריא כל עוד לא מגזימים ! איגוד הקרדיולוגים בישראל ממליץ לצרוך עד 6 ביצים בשבוע. לחולי סכרת, חולי לב ומי שסובל מכולסטרול גבוה ישנן המלצות שונות (מומלץ להיוועץ בנושא עם הרופא המטפל)
מקורות וקישורים רלבנטיים:
- HEALTHLINE - 10 proven health benefits of eggs
- "ביצה" באתר ויקיפדיה
- ברכות מד, ב
- מסכת שבת דף קח ב
Last updated on June 24th, 2022 at 12:32 pm