
איך להכין ביצה בריאה ולאחסן נכון ביצים
ביצים הן מזון בריא ומזין אבל אם לא מכינים את הביצה נכון ולא מאחסנים אותה כנדרש, גם ביצה אורגנית משובחת עלולה לאבד מערכיה הטובים ואפילו להזיק. ריכזנו בשורות הבאות כמה טיפים להכנה בריאה של ביצה ואחסון נכון
מה עדיף - חביתה, ביצה רכה או עין ?
בתלמוד מופיע שביצה רכה בריאה מביצה צלויה, לכן ביצת עין או ביצה רכה עדיפות על חביתה (מדריך להכנת ביצה רכה – לחצ/י כאן).
מחקרים מצאו שבישול הביצה מפחית בעד חצי את כמות נוגדי החמצון שבביצה. בישול החלמון עד למצב מוצק פוגע בלציטין – חלמון הביצה המספק לגוף חומצות שומן חיוניות. לעומת זאת, בישול עדין מנטרל את האבידין – חומר המעכב ספיגת ויטמינים מהביצה.
אם מכינים חביתה או ביצת עין מומלץ טיגון מינימלי, עד שהחלבון והחלמון ייקרשו קלות.
מומלץ לטגן ביצה עם שמן זית, שהוא טיגון בריא יותר.
לא לאכול ביצים לא מבושלות
במשרד הבריאות ממליצים להימנע מאכילה של ביצים ללא בישול מלא – ביצה שלא הורתחה לפחות 10 דקות או טוגנה במידה שהחלמון והחלבון לא נקרשו. משרד הבריאות ממליץ גם להימנע ממגע בין ביצים שבושלו לביצים טריות.
לא להחזיק ביצים שטופות
הסיכון לזיהום מביצים הוא בעיקר מחיידק הסלמונלה. הסלמונלה נמצא על קליפת הביצה. כששוטפים ביצה פוגעים באטימות של הקליפה ועל ידי כך מאפשרים, אם עובר מספיק זמן, לחיידקי הסלמונלה שעל הקליפה לחדור לביצה. לכן, אם שוטפים ביצים מומלץ לבשלן מיד ולא להחזירן למקרר.
לבחור בביצים טריות
ביצה לא טרייה עלולה לגרום נזק בריאותי. מגיהוקים ואי נעימות ועד זיהום וסכנת חיים. ההמלצה החד משמעית היא לבדוק תאריך תפוגה ותו משווק מורשה על תבנית הביצים וגם על הביצים עצמן.
מומלץ גם להביט בביצים שבתבנית ולוותר על ביצים סדוקות או מלוכלכות במיוחד.
לאחסן הביצים נכון
ביצים הן מזון גולמי וככזה מומלץ לאחסן הביצים במקרר.
את הביצים יש לשים במקרר בכלי סגור או להשאירן בתבנית שלהן בתוך שקית ניילון, אחרת חיידקים עלולים לעבור במגע של הביצים עם מזונות גולמיים אחרים במקרר, כמו בשר או ירקות.
מקורות וקישורים רלבנטיים:
- בטיחות והיגיינה במזון - אתר משרד הבריאות
- מסכת ברכות מד ב
- ספר התזונה הטבעית יעקב ברמן
Last updated on February 26th, 2022 at 11:15 pm