חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טחורים - מה זה טחורים ?

נכתב על ידי

תזונה לא נכונה היא סיבה מרכזית להופעת טחורים מציקים. אלו מאכלים טובים לסובלים מטחורים ?

הסיבה המרכזית להופעת טחורים לפי הרמב"ם היא תזונה לא נכונה. יצאנו לבדוק בקרב חכמת הרמב"ם והמקורות איזה מאכלים טובים לטחורים ואיזה לא ומה עוד אפשר לשנות בהרגלי האכילה כדי להיפטר מטחורים בדרך טבעית.

רגע מזה טחורים ?

טחורים הם מבנים אנטומיים תקינים המצויים אצל כל בני האדם (לכולם יש טחורים). הם נראים כמו אשכולי ורידים דמוי כריות, ונמצאים מתחת לרירית המצפה את הרקטום ופי הטבעת. תפקידם לנקז את הדם מהאזור ולסייע בשליטה על אטימות פי הטבעת.

כל עוד ורידים אלו מבצעים תפקידם כנדרש, הטחורים לא מורגשים, אך הפרעה בזרימת הדם התקינה של מערכת ורידית זו, תגרום לטחורים  להפוך נפוחים ודלקתיים. זה קורה בשל לחץ על מערכת ורידית זו, במקרים של עצירות, מאמץ בשירותים וישיבה ממושכת על האסלה (או בזמן הריון כשהרחם הגדל לוחץ על ורידים אלו).

כשהטחורים הופכים גדושים ודלקתיים, שלל תסמינים עלולים להופיע מגרד וכאבים ועד הפרשות ודימומים.

טחורים פנימיים וטחורים חיצוניים

ישנם שני סוגי טחורים – פנימיים וחיצוניים.

טחורים פנימיים מתפתחים בתוך פי הטבעת. טחורים חיצוניים מתפתחים מתחת לעור סביב פי הטבעת.

טחורים חיצוניים

טחורים חיצוניים פחות נעימים מטחורים פנימיים, בשל העור היוצא מחוץ לפי הטבעת שהופך מגורה ושחוק. קריש דם עלול להתפתח בטחור חיצוני ולהסב סבל רב. לאחר שקריש הדם מתמוסס, עלול להיווצר במקום סרח עור (skin tag), העלול לגרד.

טחורים פנימיים

טחורים פנימיים בדרך כלל לא מורגשים. הם מכוסים ברירית שהיא מצד אחד ענייה בתאי עצב ולכן טחורים פנימיים לא כואבים, אך מצד שני טחורים פנימיים נוטים יותר לדמם.  

טחורים פנימיים עלולים לצנוח מחוץ לפי הטבעת בדרגות שונות ולגרום לבעיות שונות, כמו גירוי מקומי, אנמיה בשל אובדן דם, בריחות צואה ועוד.

מאכלים לטחורים - סיבים תזונתיים וריבוי נוזלים

סיבה מרכזית להופעת טחורים גדושים וכואבים היא כאמור עצירות, מאמץ בשירותים וישיבה ממושכת על האסלה. המכנה המשותף לכולם הוא קושי בהתרוקנות שגורר התנהגות הגורמת ללחץ על הטחורים בפי הטבעת, התנפחותם והופעת תסמינים.

הדרך להימנע ממצבים אלו היא על ידי אכילה של מזון הגורם לריכוך הצואה וניפוחה (הגדלת הנפח שלה) או במילים אחרות צריכה של מזון עשיר בסיבים תזונתיים ונוזלים. 

הסיבים התזונתיים גורמים להגדלת נפח הצואה על ידי ספיחה של נוזלים מהמעי. הסיבים המסיסים בעלי אפקט ממיס ומרכך. הסיבים הלא מסיסים תורמים לנפח הצואה וריקונה. הנוזלים חיוניים כדי לאפשר לגוף ליהנות מהסיבים התזונתיים.

כשהצואה סופחת נוזלים, היא הופכת רכה ונפוחה. נפיחות הצואה גורמת לגירוי דפנות המעי והופעת צורך להתרוקן. ריקון של צואה רכה, הינו קל ומהיר ואינו מצריך מאמץ בשירותים.

ההמלצה המקובלת היא 25-30 גרם סיבים ליום, שזה בערך כפול מהצריכה היומית של האמריקאי הממוצע.

חשוב לשים לב שיותר מדי סיבים בצריכה מהירה, עלולים לגרום לתחושת נפיחות, גזים ואי נוחות בטנית. לכן, ההמלצה היא להוסיף סיבים לתזונה בהדרגה ולהרבות בשתייה של מים כדי להקל על הגוף להשתמש בסיבים.

מאכלים לטחורים לפי הרמב"ם (עשירים בסיבים תזונתיים ובעלי אפקט מרכך):

  • קרטום הצבעים (שמן חריע )עם מי לימון
  • מי ירקות שלוקים כמו סלק וכן הסלק עצמו. ירקות ופירות עשירים במיוחד בסיבים תזונתיים, בפרט בקליפה שלהם. מומלץ לאכול עם הקליפה. מומלץ לא לבשל יותר מדי עד שהצבע דוהה.
  • באתר WEBMED ממליצים על פירות יער, ענבים, עגבניות, קייל (כרוב עלים) וירוקים כהים אחרים. אגסים, שזיפים ותפוח אדמה עשירים בקליפה שלהם במיוחד בסיבים תזונתיים בלתי מסיסים. במנת פירות יש כ-4-5 גרם סיבים תזונתיים. כוס של עלים ירוקים, ברוקולי, נבטים או אפונה ירוקה – תספק עוד 5 גרם סיבים תזונתיים. היתרון בפירות ובירקות שהם גם עשירים במים – למשל מלפפון ירוק מכיל 90% מים.
  • בשר התרנגולות השמנות והמרק שלהם הוא הטוב ביותר לחולי זה
  • אכילת מרקים בתוספת שקדים או פיסטוקים
  • תאנים וצימוקים
  • קטניות מסוג שעועית. בחצי כוס שעועית יש כ-10 גרם סיבים תזונתיים שזה שליש מהכמות היומית המומלצת לסובלים מטחורים.
  • צמחי מרפא – אניס
  • קליפת אגוז המוסקט
  • גרגרנית (חילבה)
  • שזיפים
  • בספר התזונה הטבעית ממליצים להרבות באכילה של מאכלים המחזקים דפנות כלי הדם כמו כוסמת , תפוזים בשלים.
  • סובין חיטה. הסובין, הקליפה של הדגן, עשירה במיוחד בסיבים תזונתיים ומומלצת לסובלים מטחורים, כמו גם דגנים מלאים באשר הם.
  • תה צמחים. הצמחים המומלצים: שוש , שן ארי , הדס , צפצפה, קליפת אשחר
  • כפית שמן זית עם לימון על הבוקר.

מאכלים לא מומלצים לסובלים מטחורים לפי הרמב"ם

  • לחמים לבנים כמן בייגלה, פתיתים וכו'
  • פולים
  • בשר אדום, בפרט בשר מעושן או מעובד
  • זלביה מיני מטוגנים בשמן)
  •  אורז
  • באתר WEBMED מוסיפים המלצה להימנע גם ממוצרי חלב.

לפי הרמב"ם לא רק טיב המאכלים שאוכלים משפיע על הטחורים אלא גם דרכי האכילה. הרמב"ם ממליץ להקפיד על שלושת אלו:

כמות – לאכול כמויות קטנות יותר של אוכל כי ריבוי המאכל אפילו הטוב מזיק לסובלים מטחורים.

איכות – לא לאכול דברים מאכלים חמים כחרדל, שום , בצל , צנון.

סדר אכילה – יקדים הקל שבמאכלים ויקדים הירקות השלוקים

בנוסף ממליץ הרמב"ם לסובלים מטחורים להימנע משתייה של מים עם האוכל, להתפנות בזמן לשירותים ולשתות הרבה מים.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן