אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי מערכת אתר לבריאות
שמן זית זוכה למעמד של שמן בריא במיוחד. הוא מכיל מינרלים וויטמינים חשובים כמו ויטמינים D, K ו-E, אבל מה שמקנה לו מעמד של "סופר שמן", הם בעיקר חומצות שומן ייחודיות שהוא מכיל, כמו אומגה 6 (חומצה לינולאית), אומגה 9 (חומצת שומן אולאית- כ-80% מסך חומצות השומן) וסקוואלן. בשמן זית גם נוגדי חמצון חזקים, בתוכם האולאוקנתאל (Oleocantal) – האחראי לטעם המריר של שמן הזית.
בגמרא מסופר על רבי חנינא בר מוחא שהיה כה חזק עד כדי כך שהיה מסוגל בגיל 80 לעמוד על רגל אחת כדי לנעול נעליו – בזכות אימו שנהגה למרוח גופו בשמן זית בילדותו.
מה יש בשמן זית שהופך אותו למזון על ומהם סגולותיו הרפואיות של שמן הזית – זאת ועוד בשורות הבאות
מחקרים מצאו שנוגדי החמצון החזקים שבשמן הזית, בתוכם תרכובת האולאוקנתאל, מעניקים לו אפקט אנטי-דלקתי ומשכך כאבים, דומה לזה של האיבופרופן – החומר הפעיל בתרופות משככות כאבים כמו נורפן ואדוויל.
בספר "מרפא הבושם" ממליצים במקרה של דלקת אוזניים, לחמם מעט שמן זית ולהזליף באוזן ובמקרה של שיעולים יבשים חזקים – לסוך בית החזה בשמן זית חמים.
האיזון בין החומצה האולאית לחומצה הלינולאית הקיים בשמן הזית, דומה לזה המצוי בחלב אם ונחשב אופטימלי לספיגת סידן.
בשמן הזית רכיבים המשמשים על תקן "אנטיביוטיקה טבעית" המסוגלים למגר חיידקים שונים כמו חיידק ההליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) העלול לגורם למחלות מעי, כמו כיבים, דלקות וסרטן. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי J. Agric. Food Chem נמצא כי בכוחו של שמן זית למגר 8 סוגים שונים של חיידקי ההליקובטר.
בכתבי אסף הרופא מופיע ש"שמן הזית ירפא כאב המעיים…והמרבה לשתותו יום יום, יהרוג השרף שבמעיים" (תולעים במעיים). גם בספר "מרפא הבושם" מופיע ששמן זית יעיל נגד תולעי מעיים.
קיימים מחקרים רבים שדיווחו על הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם על ידי שילוב שמן זית בתפריט היומי. אחד מהם הוא מחקר סקוטי שמצא כי צריכה של כף שמן זית ביום (כ-20 מ"ל שמן זית) במשך תקופה של 3 עד 6 שבועות, הקטינה הסיכון למחלות לב.
מחקר איטלקי שבדק השפעת דיאטה שכללה צריכה יומיומית של כ-40 גרם שמן זית (כ-2 כפות) במשך 6 חודשים, אצל אנשים המטופלים בתרופות בשל יתר לחץ דם, מצא ירידה משמעותית במינון התרופות להורדת לחץ הדם שהמטופלים צריכים היו לצרוך במסגרת הדיאטה כדי לשמור על לחץ דם תקין. התוצאה החיובית יוחסה להשפעה המעוררת של נוגדי החמצון שבשמן הזית על רמות תצרוכת החנקן.
חומצות השומן שבשמן הזית גורמות לריכוך החלק הפנימי של סוגר פי הטבעת ומאפשרות לו להתרחב ביתר קלות לצורך נקיטת הצואה. שמן הזית גם גורם לצואה לספוג מים ולהתנפח. העלייה בנפח הצואה יוצרת לחץ על דפנות המעי (מעין גירוי עצבי) ומעודדת יציאות. בנוסף, בשל ספיגת המים הופכת הצואה רכה וקלה להתרוקנות. כל אלו הופכים את שמן הזית לאמצעי טבעי נפלא למניעת עצירות וקושי בהתרוקנות.
בגמרא נאמר ששמן זית הוא אחד מחמישה דברים המחזקים כוח הלימוד.
מחקר שפורסם ב- J Neurol Neurosurg Psychiatry, מצא כי קבוצת המשתתפים שקיבלה תפריט עשיר בשמן זית, השיגה ציונים גבוהים יותר במבחנים קוגניטיביים. מחקר אחר מצא ששילוב שמן זית בתפריט היומי הקטין הסיכון להופעת אלצהיימר.
חומצות השומן בשמן הזית מחזקות השיער ומונעות קשקשים וקצוות מפוצלים. יכולות ריכוך השיער והענקת לחות טבעית של שמן הזית הופכות אותו לקרם לחות טבעי, יעיל במיוחד לטיפול בעור יבש וסדוק.
שמן זית הוא שמן שהופק מזיתים, אבל מבחינה בריאותית ישנו הבדל גדול בין שמן זית מכבישה קרה (נעשה על ידי דחיסת הזיתים, ללא הליכי עיבוד אחרים), לעומת שמן זית מכבישה חמה (מזוכך), הנוצר לאחר תהליכי חימום ועיבוד של הזיתים. שמן זית מכבישה קרה נחשב משמעותית בריא יותר.
שמן זית בכבישה קרה ברמת חמיצות של עד 0.8% הוא המיטבי ונקרא גם שמן זית כתית מעולה (Extra virgin).
מומלץ לגוון בין יצרני שמן הזית, כדי להנות מהתרכובות הייחודיות השונות של מיני הזיתים השונים.
עם כל הטוב שבשמן הזית חשוב לא להגזים – בשמן הזית כמות קלוריות לא קטנה (119 קלוריות בכף). צריכה של יותר קלוריות ממה ששורפים עלולה להוביל להשמנת יתר ותחלואה נלוות
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות