אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
הרשת מלאה בדיאטות שונות כמו דיאטת ספירת נקודות, דיאטת צום, דיאטת אטקינס והרשימה עוד ארוכה. הבעיה היא שכל מי שניסה לרדת במשקל באמצעות דיאטה מכיר את ההתלהבות של ההתחלה, הירידה במשקל שבדרך כלל באמת מגיעה ואז את הייאוש והעלייה חזרה במשקל, לפעמים עם ריבית.
אם באמת רוצים לרדת במשקל ולהצליח לשמור על משקל גוף תקין, הפתרון הוא לא דיאטה אלא שינוי הרגלי האכילה. בכתבי הרמב"ם מופיע איך לעשות את זה:
לשתות מים. הרמב"ם ממליץ לשתות שתי כוסות מים לפני האוכל, עדיף חצי שעה לפני הארוחה. שתיית המים לפני האוכל תגרום לתחושת שובע מוקדמת ותימנע אכילה של קלוריות מיותרות.
לחמם את הגוף. הרמב"ם ממליץ לעשות פעילות גופנית קלה "לחמם מעט את הגוף" לפני הארוחה, כדי שמערכת העיכול תפעל במיטבה.
לאכול תמיד בישיבה. מחקרים מצאו שאם אוכלים בעמידה, אוכלים עד 45% יותר. כשאוכלים בעמידה אין מודעות לאכילה, לא שמים לב שאוכלים, ולכן אוכלים יותר. בנוסף, באכילה בעמידה המזון מתעכל מהר מדי, לא נהנים מתחושת נינוחות ושובע והופכים שוב רעבים.
לאכול מצלחת קטנה ("לשבוע דרך העיניים"). בני האדם אוכלים עם העיניים, זו עובדה מדעית. אפשר לנצל את זה ולשבוע דרך העיניים. אפשר למזוג אוכל לצלחת קטנה, כך זה ייראה לעיניים כאילו אכלנו יותר, מאשר אם אוכלים את אותה כמות מצלחת גדולה יותר.
להתחיל במזון הקל. כשהקיבה מלאה היא משדרת את זה למוח. הבעיה היא שיכולות לעבור 20 דקות עד שהמוח מקבל האות מהקיבה. בינתיים אוכלים סתם לא כי רעבים אלא בגלל הדיליי בתקשורת. אם מתחילים הארוחה במזון הקל יותר, כמו סלטים מרוויחים פעמיים: גם מאפשרים פירוק טוב של המזון היותר מזין והפחות משמין, מכיוון שבשלב זה הקיבה עדיין לא מותשת מפעולת העיכול וגם נותר פחות זמן לאכול מהמאכלים הכבדים יותר, בפרק הזמן בו המוח עדיין לא קיבל את אות השובע מהקיבה.
ללעוס כמה שיותר לפני שבולעים. מחקרים מצאו שאם לועסים יותר אוכלים פחות. יש מספר דרכים להצליח ללעוס מספיק: אפשר לספור לעיסות לפני שבולעים (32 לעיסות נמצאו במחקרים אידיאליות) או לספור שניות (30 שניות). מומלץ להניח את המזלג או הכף בין ביס לביס, לא לדבר בזמן שלועסים (הדיבור מעודד בליעה) ולהשתדל להתרכז באכילה, לכבות הטלוויזיה ולא להתעסק עם המכשיר הנייד בזמן האוכל.
לא לאכול מכל המנות. כדי להצליח בזה ממליץ הרמב"ם להימנע מראש מריבוי תבשילים בארוחה. כשיש מנות שונות, הפיתוי לטעום גדל והתוצאה היא אכילה מוגזמת מתוך פיתוי ולא מרעב. מה גם שהגוף מתקשה בעיכול מני מזון שונים במקביל.
מחקרים מצאו שמי שאוכל ארוחת בוקר, אוכל פחות במהלך היום. ארוחת הבוקר מעודדת חילוף חומרים ומונעת נשנושים מיותרים במהלך היום.
מומלץ להקדים את ארוחת הערב ולהימנע מארוחות לילה. מחקרים מצאו שאם אוכלים את אותה ארוחה בבוקר ובערב, כמות הקלוריות שהגוף יעלה בערב כפולה, מאשר כשאוכלים בבוקר. ככל שאוכלים את ארוחת הערב מוקדם יותר, כך תוספת הקלוריות לגוף תהיה קטנה יותר. בנוסף, כשאוכלים ארוחת ערב מוקדם, מאריכים הזמן בו הגוף נמצא בצום במהלך הלילה עד ארוחת הבוקר. הדבר גם בריא (מאפשר למערכת העיכול לנוח) וגם מוביל בסופו של דבר לירידה במשקל ושמירה על משקל גוף תקין (זה הרעיון שעומד מאחורי דיאטות צום מבוקרות כמו דיאטת 16:8).
לפי הרמב"ם, הקפדה על מספר כללים היא הדיאטה הנכונה שתוביל גם לירידה במשקל עודף וגם לא פחות חשוב מזה – תאפשר לשמור על משקל תקין לאורך זמן. ניתן לעשות זאת על ידי הקפדה על מספר כללים פשוטים וקלים:
חשוב לציין שירידה במשקל היא אירוע טראומטי מבחינת הגוף. יש לעשות התהליך בהדרגה, כדי שהגוף כאילו לא ירגיש בשינוי. שינויים קיצוניים יגרמו לגוף להאט את קצב חילוף החומרים שלו והירידה במשקל עלולה להיתקע (ניתן לזרז חילוף החומרים על ידי פעילות גופנית מתונה).
לפי הרמב"ם טבילה באמבטיה של מים חמים תורמת לשריפת קלוריות וירידה במשקל. מחקר מצא שטבילה של שעה באמבטיית מים חמים, גרמה לשריפה של 140 קלוריות – כמות דומה לכמות הקלוריות ששורפים בהליכה של 30 דקות !
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות