Last updated on November 21st, 2020 at 10:58 am
בין אם מסיבה דתית כמו יום הכיפורים, בין אם כדי לנקות את הגוף ובין אם במטרה להוריד משקל – האם צום יכול להיות בריא לגוף ? האם צום מרזה ? מה בכלל, אם בכלל, טוב בצום לבריאות הגוף, למי מסוכן לצום וגם איך לצום נכון- הכול בשורות הבאות
אם אתה בריא וכל עוד לא התייבשת, ככל הנראה שצום לא יזיק לבריאותך. עם זאת, באתר WEBMED מסבירים שצום לפרקי זמן ארוכים מזיק לגוף – הגוף זקוק לוויטמינים ומינרלים ועוד חמורים מזינים שבמזון, כדי לתפקד ולהישאר בריא. אם הגוף לא מקבל את שנחוץ לו מהמזון עלולים להופיע תסמינים שונים כמו עייפות, סחרחורות, עצירות והתייבשות. צום ארוך מדי עלול לסכן חיים.
במקורות מופיע שהצום מחליש כוחו וחוכמתו של אדם בריא. לפי הרמב"ם צום הוא אחד משמונה דברים "המחלישים את הגוף ומכבידים עליו…". הרב צאלון כותב שצומות גורמים לירידת חום הגוף ומחלישים אותו.
אין חולק שצום ארוך מחליש את הגוף ועלול להסתיים בהתייבשות ועוד שלל תסמינים מזיקים, אבל האם בכל זאת ניתן להפיק מצום משהו חיובי לבריאות ?
אומר הרמב"ם בספרו "פרקי משה" שצום לחולים "פעמים בריא פעמים מחליש" – קרה שהרמב"ם ריפא אנשים על ידי הנחיה לצום ולהימנע ממזון לפרק זמן ארוך אך קרה גם ההיפך – "מנעתים מחסרון המאכל וזמנתי להם מזון" והתרפאו.
גופנו מורגל ואפילו חייב צום קבוע. והוא מקבל את זה כל לילה שאנו ישנים, שאז מערכת העיכול נחה כמה שעות, מפנה תכולתה ומתחזקת. הצום ה"אוטומטי" שגופנו מורגל בו כל לילה, הכרחי לתפקודו ומונע תחלואה שונה (בעל חובות הלבבות (שער הבחינה)).
לדלג על ארוחה פעם בשבוע ? הרמב"ם בהלכות דעות מציע לוותר פעם בשבוע על ארוחה אחת, כדי לתת למערכת העיכול עוד קצת לנוח שדבר זה בריא לה מאוד.
הרשת מלאה בדיאטות צום שונות להורדת משקל. יש דיאטה שמאפשרת רק נוזלים כמו מים, מיצים או משקאות אחרים, יש דיאטות של אכילה מועטה על ידי הגבלת מספר קלוריות מצומצם ביום ויש דיאטות צום של מספר שעות (16:8) או אפילו יומיים בשבוע וביתר הימים אוכלים כרגיל (דיאטת 5:2).
אמנם מחקרים שונים הראו כי דיאטת צום יסייעו בלהוריד משקל ואפילו ישפרו ערכי הסוכר והכולסטרול, אך נראה שדיאטות צום אינן פתרון לשמירה על משקל גוף תקין לזמן ארוך: מחקר שבדק אנשים שצמו יומיים בשבוע ו-5 ימים אכלו מה שרצו, מצא שהמשתתפים במחקר הורידו ממשקלם אך הירידה במשקל לא נמשכה לאורך זמן.
ב-WEBMED מסבירים כשנכנסים לצום המוח מבין את זה ומורה לגוף לעבור ל"מצב רעב" – להתחיל לחסוך – לשרוף האנרגיה לאט יותר. אחת ההשלכות היא חילוף חומרים איטי יותר. בנוסף, במהלך הצום הגוף אמנם מסתגל לרעב אך ברגע שמסיימים לצום התיאבון חוזר ועלולים להרגיש רעבים יותר בשל "חסך" האכילה שכפינו על עצמנו ולאכול יותר ממה שהחסרנו בזמן הצום – מה שעלול לגרור אכילת יתר והשמנה.
אחרי שהצום נגמר מומלץ לחדש האכילה בהדרגה, במאכלים קלים – עדיפות למרק תחילה
*מתוך הספר "חיים בריאים כהלכה".
חשוב לציין שיש אנשים שמסוכן להם לצום. לדוגמה אצל חולי סכרת, גם צום קצר עלול להיות מסוכן מאוד, מאחר שהוא עלול לגרום לירידות ועליות קיצוניות בערכי הסוכר בדם. גם נשים הרות או מניקות, אנשים עם מחלות כרוניות, קשישים וילדים צריכים להימנע מצום.
דיאטת צום ליהודים ? לפי היהדות צום נחשב לעינוי הגוף וכל היושב בתענית נחשב חוטא (מסכת תענית). מכך שלפי היהדות דיאטת צום ללא "עילה" דתית אסורה.
Last updated on November 21st, 2020 at 10:58 am
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.