Last updated on January 4th, 2021 at 12:18 pm
"קח תפוח ותן לרופא לנוח" ? מה כוחו של תפוח ביום ומה דעת חז"ל והרמב"ם על "הפרי האסור" ? האם לאכול את התפוח עם הקליפה או בלי ? מהו סוג התפוחים שירפא את המעיים ואיזה תפוח מכיל הכי הרבה נוגדי חמצון ? כל זאת וגם – למה אוכלים דווקא תפוח בדבש בראש השנה – הכל בשורות הבאות
כיום מוכרים למעלה מ-7,000 זני תפוחים השונים זה מזה בצבע, טעם, מרקם ועוד. בין הזנים השכיחים ניתן למנות את אורליאנס (אדום גדול ומתוק), גאלה (אדום עם כתמים צהובים), יהונתן (אדום מתוק), פינק ליידי (ורוד-ירוק, חמוץ-מתוק), גרני סמית' (ירוק בוהק, חמוץ-מתוק), דלישס (אדום או צהוב) ועוד.
בתפוח סיבים תזונתיים איכותיים, בתוכם פקטין (pectin) התורם לאיזון הכולסטרול וערכי הסוכר, מקנה תחושת שובע ובעל תכונות של פרוביוטיקה.
מלבד זה בתפוח נוגדי חמצון חזקים בראשם חומצה פנולית ופלבנואידים כמו הקוורציטין והרוטין. התפוח נמצא במקום השני מבין הפרות בכמות נוגדי החמצון (אחרי החמוציות).
השילוב בין נוגדי חמצון חזקים לסיבים תזונתיים איכותיים ותרכובות נוספות שבתפוח כולל ויטמינים ומינרלים, מייחסים לו במחקרים השונים סגולות בריאותיות של ממש.
בטח שמעתם את המשפט קח בכל יום תפוח ותן לרופא לנוח (בגרסה הזרה An apple a day keeps the doctor away) אבל עם כל הכבוד לסיסמאות – האם התפוח באמת מבטיח בריאות טובה ?
בספר הזוהר מובא כמובן מאליו שהתפוח הוא רפואה לכולם (ספר הזהר, חלק ג, דף עד, סעיף א).
בתלמוד מוזכר שהיה מנהג לשלוח תפוחים אל בית החולה (מרפא הבושם).
ומה אומרים המחקרים המדעיים ?
לפי מחקר מפינלנד צריכת תפוחים הפחיתה שיעור התמותה באופן כללי ובפרט תמותה ממחלות לב וכלי דם, סכרת, סרטן ואסטמה.
1
נוגדי החמצון שבתפוח מעכבים חמצון שומני הדם ומפחיתים צבירת הכולסטרול בדופן העורקים והופעת טרשת עורקים. הסיבים התזונתיים שבתפוח סופחים כולסטרול במעי ומפנים אותו יחד אתם כשמתפנים כפסולת הצואה.
מחקר בריטי מצא שאכילה תפוח אחד ביום תרמה לאיזון כולסטרול כמעט כמו תרופה (סטטינים).
מחקר הולנדי, שכלל מעקב של 10 שנים אחר בני 20-65 ללא רקע של מחלות כלי דם, מצא שצריכה של 25 גרם תפוחים ביום (כרבע תפוח בינוני) הפחיתה ב-9% את הסיכוי לחוות שבץ מוחי.
2
בתפוח כמות גדולה של פרוקטוז ביחס לגלוקוז, מה שתורם להפרשה קטנה יותר של אינסולין. בנוסף, הסיבים התזונתיים מעכבים ספיגת הסוכר מהמעי לדם ומונעים עליות חדות ולא בריאות של ערכי הסוכר.
מחקרים מצאו שאכילת תפוח אחד ביום הפחיתה בעד 28% את הסיכון לפתח סכרת (סוג 2).
הערה: תפוח מתוק לא מכיל יותר סוכר מתפוח חמצמץ. ההבדל ברמת המתיקות בתפוחים השונים, נובע מהבדל ברמת החמיצות ולא בכמות הסוכר.
3
מחקרים מצאו שהפקטין שבתפוח משמש כפרוביוטיקה– "מאכיל" את החיידקים הטובים שבמעיים ותורם על ידי כך למערכת עיכול בריאה יותר.
בגמרא מסופר שכשרבי יהודה הנשיא לא חש בטוב במעיו, נתנו לו יין תפוחים ישן ונתרפא (מסכת עבודה זרה מ עמוד ב). גם בספר מרפא הבושם מציינים שהתפוח מצוין לבעיות עיכול.
4
מחקרים מצאו שאם אוכלים תפוח לפני האוכל – אוכלים פחות. הסיבים התזונתיים שבתפוח גורמים למזון לתפוח בבטן, להיספג לאט ולהיעלם לאט. הספיגה האטית מקנה תחושת שובע ונינוחות לאורך זמן. מלבד סיבים תזונתיים איכותיים, בתפוח ריכוז מים גבוה ומעט קלוריות. כל אלו תורמים לכך שתפוחים עוזרים לשמור על משקל גוף תקין.
5
מחקר צרפתי מצא שצריכה יומית של כשליש תפוח (31 גרם) הקטינה בכ-10% את הסיכון ללקות באסטמה. זאת יוחס להשפעה של נוגדי החמצון שבתפוח בחיזוק המערכת החיסונית של הגוף והפחתת דלקות ותגובות אלרגיות.
6
מחקר איטלקי משנת 2005 מצא ירידה מרשימה בשכיחות סרטן הפה, הלוע, הוושט, הגרון, המעי הגס, השד, השחלה והערמונית, עקב צריכת תפוחים על בסיס יומיומי.
בפרסום משנת 2007, שכלל ניתוח נתונים סטטיסטיים של כחצי מיליון אנשים, דווח על ירידה מרשימה במקרי סרטן הריאה אצל מי שצרכו יותר תפוחים.
7
מחקרים בתנאי מעבדה מצאו שהאפקט האנטי-חימצוני שבתרכיז מיץ התפוחים מונע ירידה באצטילכולין, הקשור להזדקנות ולמתח חמצוני, ירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות והופעת אלצהיימר.
לפי הרמב"ם (פרקי משה) ריחו של התפוח מחזק המוח ומועיל "למצומקים ולנחלשים".
לתפוחים מסוגים שונים, בצבעים שונים, ערכים בריאותיים שונים.
מחקר אמריקאי מצא שתפוחי פוג'י (fuji), רד דלישס (red deleciuos) גלה (gala) ונורטם ספיי (northem spy) הם העשירים ביותר בכמות נוגדי החמצון.
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מצאו שתפוחים מסוג גראני סמית' (Granny Smith) – אותם תפוחים ירוקים בוהקים – הם הכי ידידותיים למעיים ולמעשה מסוגלים לשנות מאזן החיידקים הטובים במעיים, למנוע השמנה ולהוריד הסיכון להופעת סכרת.
אז איזה תפוח לאכול ?
לכל תפוח יתרונות בריאותיים משלו. מומלץ פשוט לשלב בין תפוחים בצבעים שונים.
נוגדי החמצון שבקליפת התפוח חזקים מאוד וריכוזם גבוה מנוגדי החמצון שבבשר התפוח.
חוקרים אמריקאים מצאו שריכוז נוגדי החמצון היה הכי גבוה בתפוחים עם קליפה, לעומת תפוחים מקולפים חלקית (הכי מעט – בתפוחים מקולפים לחלוטין).
שורה תחתונה- אל תוותרו על הקליפה (אחרי ששטפתם היטב).
לפי חז"ל התחלה טובה של השנה תשפיע על כולה. לכן, נהוג לאכול תפוח בדבש בראש השנה.
דבש זה ברור, אין מתוק ממנו. אבל למה תפוח מסמל את הטוב ? הרי זה הפרי האסור ממנו אכלו חוה ואדם בגן עדן והפרו הצו האלוהי ?! אלא שלפי חז"ל הפרי האסור הוא אולי חיטה, גפן או תאנה. תפוח כלל לא מוזכר בתלמוד (מסכת ברכות מ עמוד א). אז למה זוכה התפוח לתואר המפוקפק ? כנראה בגלל תרגום זר של התורה ללטינית – "עץ הדעת טוב ורע" ורע – "מאלום" בלטינית – זוכה לשני פירושים "רע" ו"תפוח". מכך הסיקו הגויים שדובר על תפוח.
אז אחרי שניקינו את התפוח מאשמה, עדיין למה דווקא תפוח בדבש בראש השנה ולא למשל אגס ?
לפי חז"ל התפוח משתבח בכל הפרמטרים – בגוון, בריח ובטעם שלו – אומר הבן איש חי לכן הוא מסמל בצורה מדויקת את בקשתנו לשנה טובה – שנה של שפע בכל המישורים.
מסביר ד"ר גיל שחר מהמרכז ללימודי הרמב"ם – טוב בתורה – הכוונה לדבר שמגשים תכלית בריאתו בצורה אופטימלית ואין תכליתי מעצי הפרי מאשר עץ התפוח – הוא בקושי מצמיח עלים אך מרבה פרות. זה נכון שהוא לא מרבה צל, אבל לא זו תכליתו של עץ פרי ואפילו לא תכלית העלים (תכליתם לספק אנרגיה לעץ כדי שיצמיח הפרי). לכן דווקא התפוח, המגשים תכלית בריאתו ביעילות, מסמל את הטוב.
Last updated on January 4th, 2021 at 12:18 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.