פעילות גופנית לפי הרמב"ם

נכתב על ידי

פעילות גופנית בריאה לפי הרמב"ם

לפי הרמב"ם פעילות גופנית "היא העיקר הגדול בהתמדת הבריאות ובדחיית רוב החולאים…ההתנועעות וההתעמלות ידחה נזק…". על אף משקלה הגדול של התזונה בהנהגת הבריאות של הרמב"ם, מדגיש הרמב"ם שתזונה בריאה בלבד לא מספיקה כדי להיות בריאים. צריך לשלב גם התעמלות.

כשמתעמלים החום הפנימי בגוף עולה. העלאת החום הפנימי על ידי פעילות גופנית גורמת לשריפת שומנים בדם. שריפת השומנים בדם מפחיתה רובד טרשתי בדפנות כלי הדם והופעת מחלות לב. שריפת השומנים גם מובילה לירידה בריאה במשקל וחיטוב הגוף. 

בנוסף, פעילות גופנית משפרת זרימת הדם ומאזנת ערכי הסוכר והיא בעלת אפקט נוגד חמצון (אנטי-אוקסידנטי) המעכב תהליכי בלייה והזדקנות. פעילות גופנית גם משפרת מצב הרוח

ערכנו בשורות הבאות מדריך פעילות גופנית מבוסס חכמת הרמב"ם

לעשות ספורט בבוקר או בערב ?

פעילות גופנית בבוקר תאפשר לעמוד ביתר קלות במאמצים פיסיים, כשהגוף רענן אחרי מנוחת הלילה.

בנוסף, בבוקר הגוף אחרי צום של שעות הלילה והקיבה ריקה. מערכת עיכול ריקה מקלה על ביצוע פעילות גופנית, מכיוון שהגוף לא צריך לפצל אנרגיה גם לעיכול וגם לפעילות הגופנית.

למרות החיסרון של גוף עייף יותר, פעילות גופנית בערב מומלצת גם היא. היא מרגיע ומרעננת, מנקה הגוף מסטרס ותורמת לשינה טובה.

בשורה התחתונה פעילות גופנית בריאה בין אם מתעמלים בבוקר ובין אם בערב. העיקר שמתעמלים כל אחד ומה שיותר מתאים ללו"ז ולאופי שלו.

לעשות ספורט לפני או אחרי האוכל ?

לפי הרמב"ם הסדר הנכון הוא ביצוע פעילות גופנית ולאחר מכן "המאכל והמשתה". מדגיש הרמב"ם שכמו שפעילות גופנית לפני האוכל "כולה טובה", כך פעילות גופנית אחרי האוכל "כולה רעה".

לפי הרמב"ם פעילות גופנית לפני האוכל תורמת לבריאות, מעלה החום הפנימי של הגוף, משפרת זרימת הדם במעיים ומסייעת לעיכול המזון. לעומת זאת, התעמלות לאחר האוכל לפי הרמב"ם לא רק שאינה בריאה אלא מזיקה.

כמה זמן אחרי האוכל להתעמל ? ההמלצה היא להתעמל לאחר שעברו לפחות שעתיים מהארוחה. 

איזה פעילות גופנית מומלץ לעשות לפי הרמב"ם ?

באופן כללי, כל פעילות גופנית שמעלה קצב הדופק והנשימה וגורמת להזעה כמו פעילות אירובית, היא בריאה ומומלצת לפי הרמב"ם. 

לפי הרמב"ם מומלץ לבצע פעילות גופנית "בצורה סימטרית", המפעילה את שריר הגוף השונים בצורה שווה ותואמת. אם עובדים על שרירי היד הקדמית אז צריך לעבוד ולחזק גם את שרירי היד האחורית. אם עובדים על חיזוק שרירי הגב, אז מומלץ לעבוד ולחזק גם את שרירי הבטן וכו'.  

איך להתעמל ועד איזה מאמץ ?

מומלץ להתחיל הפעילות הגופנית בהדרגה, להמשיך כל עוד מרגישים רעננים ומסוגלים להתמיד במאמץ. כל עוד חום הגוף לא משתנה וכל עוד הגוף מזיע ניתן להמשיך, אך במידה ואחד מאלו משתנה, לפי הרמב"ם יש להפסיק בפעילות: "יתעמל לאט, וידרג עד שיגיע לתכלית ההתעמלות וימשיך כל עת שתמצאהו יפה המראה ומהיר אל התנועה, ותמצא חומו שווה, וזיעתו נוזלת. (ואולם) מיד שישנה דבר מאלו העניינים, ימנע מההתעמלות".

למי ששוקל להתחיל להתאמן לקראת התחרות הבאה של איש הברזל, כדאי לדעת שפעילות מאומצות שכזו אינה מומלצת לבריאות.

מעבר לנזקים פוטנציאליים לשרירים ולשלד בשל שחיקה ממאמץ יתר, במחקר שפורסם בכתב העת Progress in Molecular Biology and Translational Science נמצא כי פעילות גופנית מוגזמת עלולה להחליש המערכת החיסונית של הגוף. 

בכתבי הרמב"ם מופיע שכדי להיות בריא מומלץ להימנע מאמץ יתר של הגוף (שברון מן היגיעה) ובגמרא מוזכרת עבודה פיזית קשה כאחת משמונה דברים שמיעוטן יפה ורובן קשה.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן