חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גוף בריא נפש בריאה

נכתב על ידי

השפעות פעילות גופנית על הנפש ומצב הרוח

נשיא ארה"ב ברק אובמה סיפר בשעתו בראיון ל- Men's Health magazine ששגרת יומו מתחילה ב-45 דקות של פעילות אירובית ותרגילי כוח – 6 ימים בשבוע.

מה יש בפעילות גופנית שנשיא ארה"ב, האיש אולי העסוק בעולם, לא מתחיל את יומו בלעדיה ואיך פעילות גופנית משפיעה על מצב הרוח וההרגשה ?

פעילות גופנית משפרת מצב הרוח

פעילות גופנית מאיצה ייצור של כימיקלים על ידי בלוטת יותרת המוח ביניהם – אנדורפינים (משככי כאבים), סרוטונין (אנטי-דיכאוני) ואננדמיד (חומר הפועל על אותם קולטנים כמו ה- THC – החומר הפעיל בצמח הקנאביס). כימיקלים אלו גורמים לתחושת אופוריה המכונה גם בשם "אופרית הרצים".

במחקר גרמני בו בוצעו סריקות מוח לעשרות אצנים שרצו בממוצע כ-115 דקות (כ-21 ק"מ), נמצאה עלייה בייצור האנדרופינים אצל הרצים. עוד נמצא במחקר שככל שרמות האנדרופינים ששוחררו במוח היו גבוהות יותר, כך רמת האופוריה היתה גבוהה יותר. 

בפרסום של ד"ר עידו מגן באתר מכון דוידסון שזכה לכותרת "להיות מבסוטים עד השמיים", מוצגות תוצאות מחקר שמצא שריצה על הליכון העלתה רמות האננדמיד בגוף. העלייה הייתה גבוהה במיוחד אחרי אימון באינטנסיביות מתונה (פעילות בקצב לב של עד 80% מדופק המטרה לפי המחקר).

תחושת האופוריה המלווה פעילות גופנית היא אותה אופוריה שחווים משתמשים בסמים, אם כי בעוצמה קטנה יותר. ההנאה הכימית שיוצרת פעילות גופנית עשויה להיות ממכרת גם היא כמו סמים. 

פעילות גופנית נגד דיכאון - 15 דקות ריצה או שעה הליכה ביום נגד דיכאון

האננדמיד והסרוטונין המופרשים במוח בעת פעילות גופנית משמשים כנוגדי דיכאון טיבעיים. הם גורמים לתחושת אופריה כמו לאחר שימוש בסמים. הסרוטונין מהווה רכיב מרכזי בשלל תרופות לטיפול בדיכאון.

מחקרים מצאו שפעילות גופנית יעילה לטיפול בדיכאון באותה מידה כמו טיפול תרופתי, רק בלי תופעות הלוואי. מחקר שפורסם על ידי בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד מצא שריצה של 15 דקות ביום או הליכה של שעה, הפחיתו התסמינים אצל מטופלים הסובלים מדיכאון מג'ורי. הקפדה על ביצוע פעילות גופנית, מנעה חזרה של התסמינים.

פעילות גופנית גם מאפשרת "לשחרר את הראש" מטרדות, כמו לחץ כלכלי או בעיה בריאותית, המזינות תסמיני הדיכאון.

פעילות גופנית מפחיתה סטרס

מלבד תחושת ההתנתקות משגרת המחשבות היומיומיות שגורמת פעילות גופנית, באוניברסיטת הרווארד מסבירים שפעילות גופנית גורמת גם להפחתה בייצור של של הורמוני הסטרס בגוף – האדרנלין והקורטיזול ועל ידי כך מרגיעה ומפחיתה סטרס.

פעילות גופנית לשיפור הביטחון העצמי

כיווץ היקף המותניים, לצד חיזוק הגוף והסיבולת הגופנית כתוצאה מביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע, יתרמו לשיפור דימוי הגוף והביטחון העצמי. ההתמדה והשיפור בכושר הגופני יגררו תחושת גאווה וביטחון ויגבירו המוטיבציה וההישגיות. 

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן