חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך להתקלח נכון ?

נכתב על ידי

למקלחת השפעה על הגוף והבריאות - איך להתקלח נכון ? מדריך למקלחת בריאה ונכונה

לשינויי טמפרטורה של הגוף בזמן רחצה השפעות פיסיולוגיות. בעוד מקלחת קרה מעוררת מערכת העצבים הסימפתטית, מעלה קצב הנשימה ודופק הלב, מקלחת חמה מפעילה את מערכת העצבים הפאראסימפתטית האחראית על תחושת רוגע ומנוחה של הגוף. את ההשפעות האלו של המקלחת על הגוף ניתן לנצל  – ריכזנו כמה טיפים למקלחת מבוססים על חכמת הרמב"ם ומחקרים מדעיים.

מקלחת חמה או מקלחת קרה ?

הרמב"ם ממליץ להתקלח במים חמים ולקראת סוף הרחצה לצנן המים בהדרגה. את המקלחת יש לסיים לפי הרמב"ם בדקה או שתיים של מים קרירים.

מקלחת חמה תורמת להורדת לחץ הדם וקצב הלב. היא מרגיעה, מרפה השרירים, תורמת להירדמות, מורידה הלחץ מהלב וכלי הדם ומשפרת תפקודם.

מקלחת חמה מאפשרת ניקוי יסודי יותר של הגוף. מלבד העובדה שאדי המים חמים החודרים דרך תעלות האף משמשים על תקן של מפחיתי גודש טבעיים ויעילים במקרים של הצטננות, כשמתרחצים במים חמים נקבוביות העור מתרחבות ומתאפשר ניקוי של שומן ולכלוך הנמצאים עמוק יותר בשכבות העור.

סיום הרחצה במים קרים גורמת לתחושת רעננות בשל עלייה בקצב הלב הממריצה זרימת הדם לאיברי הגוף השונים. המים הקרים בסוף הרחצה גורמים גם לסגירת נקבוביות העור, מניעת חדירת מזהמים דרכו לגוף וכן משפרת מראה העור.

חשוב לציין שלפי הרמב"ם את הראש יש לרחוץ אך ורק במים חמים.

מקלחת ארוכה או קצרה ?

אין מתכון מדויק של מספר דקות אופטימליות למקלחת אבל אין חולק שלא מומלץ להאריך במקלחת. בעוד שהרמב"ם מממליץ על מקלחת חמימה, מסביר הרמב"ם שריבוי האדים שבמקלחת חמימה ארוכה מדי עלול לגרום לריבוי ליחות בגוף ולהופעת ניזול ודלקות.

באוניברסיטת יוטה בארה"ב מסבירים שכדאי גם לקחת בחשבון שככל שהמקלחת החמימה ארוכה יותר, כך יותר שומן ולחות טבעיים מוסרים מהעור. מקלחת ארוכה מדי עלולה להוביל להופעת יובש וגרד, קל וחומר אם ניעשה שימוש במקלחת בסבון לניקוי העור, שהוא כשלעצמו מייבש העור. 

מקלחת בבוקר או מקלחת בערב ? מתי מומלץ להתקלח

מקלחת חמימה בעלת אפקט מרגיעה ומרדים, לכן כדאי לנצל זאת ולהתקלח לפני השינה. בנוסף, לפי כתבי הרמב"ם מקלחת לפני השינה תיטיב עם תפקודי הגוף השונים המתרחשים בזמן שינה.

עם זאת, במידת הצורך ניתן לעשות מקלחת קרירה כדי להתרענן בבוקר או כשמרגישים צורך ברענון.

מקלחת לפני האוכל או על בטן מלאה ?

הרמב"ם ממליץ להתקלח לאחר הארוחה (עדיף כשעתיים לאחר האוכל ואם אפשר גם להתרוקן לפני כן). על ידי כך החמימות שהמקלחת תעניק לגוף, תסייע לפעולת העיכול.

לפי הרמב"ם לא מומלץ להתקלח כשרעבים. המקלחת החמימה מורידה רמות הסוכר ומורידה קצב הלב ולכן עלולה במצבי רעב לגרום לתחושת חולשה ועילפון. 

לא לשתות מים קרים מיד אחרי המקלחת

לא מומלץ לשתות מים קרים מיד לאחר המקלחת, ודאי שלא בזמן הרחצה. שתיית מים קרים כשהגוף חמים מהמקלחת, לא בריאה לגוף (בעיקר לא בריאה לכליות ולכבד). אם ממש צמאים כשיוצאים מהמקלחת עדיף לשתות מים פושרים מהולים בדבש או מים מהולים במעט יין. בגדול, עדיף להמתין מעט ולשתות אחרי שהגוף מתקרר.

לא לשטוף הראש במים קרים

לפי הרמב"ם לא מומלץ לרחוץ הראש במקלחת במים קרים אלא במים חמים בלבד ואפילו החמים ביותר שניתן לסבול. בעוד שרחצת הראש במים קרים לפי הרמב"ם עלולה לפגוע בתפקוד החושי, מים חמים מומלצים לראש, מרחיבים את כלי הדם ויעילים נגד כאבי ראש.

לא לצאת מהמקלחת יחפים

לפי הרמב"ם מומלץ לעטוף הראש אחר הרחצה במגבת כדי "שלא יתקרר ראשו". באופן דומה מומלץ לשמור על חום כפות הרגליים ביציאה מהמקלחת, למשל על ידי כפכפי מגבת.

מקלחת משפיעה על טמפרטורת הגוף וגוררת תגובות פיסיולוגיות המשפיעות על קצב הלב והנשימה. משכך, מומלץ לאנשים הלוקים במחלות לב וכלי דם להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל. 

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן