
יתרונות בריאותיים בבשר
מפעם לפעם עולות לכותרות תוצאות מחקר חדש שקבע זו הפעם שבשר לא בריא, בשונה מדיווח של מחקר נכבד אחר שקבע קודם לכן שהבשר כן בריא – מבולבלים יצאנו לבדוק מה בריא בבשר ומה לא
לפני הכל - בשר מעובד כולו רע לבריאות
שלל היתרונות הבריאותיים של הבשר תקפים כל עוד אין מדובר בבשר מעובד – בשר מעובד הוא בשר שעבר תהליכי המלחה, עישון, תסיסה או תהליכים אחרים במטרה לשפר המרקם, הטעם וחיי המדף שלו. דוגמאות לבשר מעובד הוא בשר נקניקים, נקניקיות והמבורגרים.
לפי הארגון העולמי לחקר הסרטן (IARC), קיים כיום מספיק ידע כדי לקבוע שבשר מעובד הוא גורם מסרטן ודאי. לפי ארגון הבריאות העולמי, בשר מעובד מסרטן כמו סיגריות !
מחקרים מצאו שאכילה של 50 גרם בשר מעובד ביום, מעלה ב-18% את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, ככל הנראה בשל טכנולוגית עיבוד הבשר, כמו טיגון או צלייה בטמפרטורות גבוהות, הגורמת להיווצרות כימיקלים מסרטנים.
בבשר מעובד גם שומן רווי ונתרן בכמויות גבוהות, הקשורים עם נזקי כולסטרול והופעת מחלות לב וכלי דם. מחקר גדול משנת 2010 מצא שצריכה של בשר מעובד העלתה הסיכון למחלות לב, שבץ וסכרת.
ההמלצה של משרד הבריאות היא להימנע ככל הניתן מצריכה של בשר מעובד ובכל מקרה לא לצרוך יותר משתי מנות בשר מעובד בחודש למבוגר ומנה אחת לילד.
יתרונות בריאותיים בבשר (לא מעובד)
1. שמירה על המשקל
הבשר, בפרט חלקי השריר, עשיר בחלבון (25-30%). מחקרים רבים מדווחים שדיאטה עשירה בחלבונים מגבירה קצב חילוף החומרים בגוף (מטבוליזם), מפחיתה התיאבון ומקדמת תחושת שובע.
במחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי Obesity Science & Practice חולקו 120 אנשים עם עודף משקל לשתי קבוצות אשר אחת ניזונה מדיאטה עשירה בחלבונים, שכללה אכילת בשר אדום. לאחר 16 שבועות נמצאה ירידה של עד 7.8% ממשקל הגוף של המשתתפים בקבוצת המחקר של דיאטת החלבונים.
2. חיזוק השרירים
מספר מחקרים מצאו שהחלבונים שבבשר מסייעים בהגדלת מסת השרירים ושיקומם. בפרסום של חוקרים מפינלנד שבדקו השפעת צריכת חלבון אצל נשים צמחוניות (חלבון מן הצומח) לעומת נשים אוכלות בשר (חלבון מן הבשר), נמצאה עלייה גבוהה יותר במסת השריר אצל הנשים שצרכו חלבון מבשר מאשר אצל הנשים הצמחוניות.
3. חיזוק העצמות
צריכת חלבון מן החי, כמו בבשר, מחזקת העצמות. מחקר שבדק השפעת צריכת חלבון מבשר על חוזק העצמות של נשים מבוגרות, מצא שהחלבון שבבשר היה בעל אפקט מגן על העצמות של נשים מבוגרות. הנשים שצרכו יותר בשר, היו בסיכון נמוך יותר לפתח שברים.
4. אספקת ברזל
בבשר, בפרט בבשר אדום ובבשר עוף, שיעור מכובד של ברזל שהוא מינרל חיוני לגוף. הברזל שהבשר מספק (haem) נספג טוב יותר בגוף, מאשר ברזל מהצומח (non-haem).
חוסר בברזל עלול לגרום לאנמיה. תרכובות הברזל שבבשר, המעניקות לו את צבעו האדום, מסייעות בייצור המוגלובין (ומיוגלובין). בשר אדום (במיוחד בשר בקר וכבד) הוא אחד המקורות הטובים ביותר לספק לגוף ברזל. בשל כך מומלץ הבשר לסובלים מאנמיה.
5. חיזוק כוח הגברא
בשר כבש ובשר תרנגולת טובים לפי הרמב"ם לחיזוק כוח הגברא [לעוד מידע על מזונות לחיזוק כוח הגברא והפוריות לחצ/י כאן].
להגביל כמות הצריכה של הבשר
גם צריכה של בשר אדום לא מעובד בצורה לא מתונה עלולה להזיק. ארגון הבריאות מייחס לרכיב מסוים בברזל שבבשר האדום (haem) תכונות של גורם שעלול לסרטן וגם בחלקים מסוימים בבשר האדום שומן רווי בכמות גבוהה. המלצה של משרד הבריאות היא להגביל צריכת הבשר האדום הלא מעובד לעד שתי מנות בשבוע (כ- 500 גרם לשבוע לפי המלצת ארגון הבריאות העולמי).
בשורה התחתונה - צריכה מתונה של בשר לא מעובד טובה לבריאות
מצד אחד, הבשר עשיר בחלבון ובוויטמינים חשובים, במינרלים כמו ברזל, מגנזיום ואבץ. הבשר טוב לבנייה ושיקום שרירים, חיזוק השלד ושמירה על משקל גוף תקין, כמו גם מספק לגוף ברזל חיוני, טוב לסובלים מאנמיה ומחזק כוח הגברא.
מצד שני, בשר מעובד רע לגוף, נחשב לגורם מסרטן ודאי ועשיר בשומן רווי לא בריא. בשר מעובד אינו מומלץ לצריכה כלל.
גם את צריכת הבשר האדום מומלץ להגביל ל-2 מנות בשר ולא יותר מ-500 גרם בשבוע.

מזון עשיר בנוגדי חמצון (פוליפנולים) כמו קפה או תה מפריע לספיגת הברזל בגוף. לכן באתר שירותי בריאות כללית ממליצים להימנע ממזונות אלו לפני או אחרי אכילת בשר (להרחיק בשעתיים) כדי לא לאבד את תרומת הברזל של הבשר לגוף
קישורים ואסמכתאות רלבנטיים:
- הרמב"ם פרקי משה מאמר 20
- ? healthline- Meat: Good or Bad
- השפעות בריאותיות של אכילת בשר – ויקיפדיה
- מכון דוידסון – בשר אדום ובשר מעובד והקשר לסרטן
- ארגון הבריאות העולמי: בשר מעובד מסרטן כמו סיגריות - YNET
- Consumption of Red/Processed Meat and Colorectal Carcinoma: Possible Mechanisms Underlying the Significant Association
Last updated on February 18th, 2022 at 07:22 pm