חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

האם גבינה בריאה ?

נכתב על ידי

אומרים שגבינה בריאה, היא מכילה סידן וחלבון איכותיים אבל אומרים גם שגבינה יכולה להזיק לבריאות בגלל השומן הרווי והנתרן שיש בה - מה נכון ומה לא ? מה אומרים הרמב"ם והמחקרים על הגבינה - על כך בשורות הבאות

גבינה נחשבת למזון מלא (Whole food). הכוונה במזון מלא היא למזון הקרוב ככל האפשר לצורתו הטבעית. ואכן, גבינה מיוצרת מחלב וחלב מיוצר בבלוטות החלב של יונקות כמו פרות ועזים. טבעי לגמרי. ההבדל בין הגבינה לחלב הוא שגבינה נוצרת מתהליכי עיבוד שעובר החלב ממנו היא מיוצרת.

תהליך ייצור הגבינה מתחיל בהקרשה והפרדת הגבן, החלק המוצק, ממי הגבינה. בהתאם לסוג הגבינה שרוצים לייצר, עובר הגבן תהליכים נוספים כמו דחיסה, השרייה במי מלח ותבלינים, הבחלה ויישון.

ברחבי העולם קיימים כ-500 סוגי גבינות, הנבדלות זו מזו בטעם, במרקם ובערכים התזונתיים. אלו מושפעים בראש ובראשונה מאיכות החלב ממנו יוצרה הגבינה וטעמו, אבל גם מטכניקות הייצור של הגבינה, תמהילי החיידקים והעובש, רמות השומן, כמות חומרי ייצוב ושימור, חומרי טעם וריח ועוד. 

מה בריא בגבינה ?

בדומה לחלב, הגבינה היא מקור מצוין לחלבון "מלא" וסידן. הגבינה תספק לגוף גם אשלגן, זרחן, וויטמינים חיוניים כמו ויטמין B12 וויטמין A.

בשנים האחרונות משבחים גם את שומני הגבינה המכילים חומצת שומן לינולאית מצומדת המסייעת לגוף לשרוף שומנים ובעלת תכונות אנטי-דלקתיות.

חלק מהגבינות יספקו לגוף גם פרוביוטיקה המועילה לבריאות מערכת העיכול.

הכולסטרול בגבינה לאו דווקא מזיק

חלק מהגבינות, בפרט הגבינות הקשות, מכילות כמויות גבוהות של שומן רווי הקשור עם כולסטרול גבוה העלול לפגוע בבריאות הלב וכלי הדם.

עם זאת לא כל השומן שבגבינה אינו בריא ! חוקרים מאוניברסיטת הרווארד פרסמו בשנת 2018, לאחר סקירת הנושא, שהקשר בין צריכת חלב לרבות גבינה, למחלות לב וכלי דם אינו קיים או לכל היותר חלש ולא משכנע מבחינה מדעית. 

בהמשך לכך, מחקר מאירלנד מצא שלחומצת השומן הלינולאית שבחלב ובגבינה השפעה ניטרלית עד חיובית על בריאות הלב.

לא פלא אם כן שארגון הלב האמריקאי (American Heart Association) מעודד צריכה של מוצרי חלב כחלק מתזונת לב בריאה  (וגם משרד הבריאות בישראל).

נתרן בגבינה

אין חולק שמאכלים רווי נתרן (מלח) אינם בריאים. עם זאת, אחוזי הנתרן משתנים ותלויים בסוג הגבינה.

באופן כללי גבינות קשות עשירות יותר בנתרן, מאשר גבינות רכות. 

ניתן לנטרל ההשפעה המזיקה של הנתרן על ידי בחירת סוג גבינה מתאים ועיון בערכי הנתרן המופיעים על גבי האריזה.

לפי הרמב"ם גבינה לבנה היא מאכל בריא

בעוד שהרמב"ם רואה בגבינה "המלוחה והישנה" מאכל רע, הגבינה "הלבנה והטרייה" נחשבת לפי הרמב"ם למאכל בריא.

גם בגמרא (שבת קלד א) רואים בגבינה הרזה והטרייה מזון בריא.

אם כן, לפי הרמב"ם מומלץ להתרחק מגבינות קשות ומיושנות, אך ניתן להנות מגבינות רכות וטריות.

לגבינה יש הרבה מה לתרום לבריאות הגוף – החל בסידן, חלבון וחומצת שומן ייחודית וכלה בוויטמינים, מינרלים ופרוביוטיקה. אין הדבר מפליא שהרי בסופו של דבר מדובר בחלב מרוכז וחלב הוא מזון מלא וטבעי המיוצר בבלוטות החלב של היונקות וככזה מיועד להעניק ליונקים הרכים את כל הנדרש להם כדי לשרוד.

בעוד ששומנים רוויים בגבינה יכולים להועיל בכמויות קטנות, צריכה מוגזמת של מאכלים עשירים בשומן רווי ונתרן עלולה דווקא להזיק לגוף ולהעלות הסיכון למחלות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה.

אחד היתרונות בגבינה הוא ריבוי סוגי הגבינות והשוני הקיים בין הערכים התזונתיים של הגבינות השונות ולא פחות חשוב הטעמים המגוונים. ניתן לנצל הרב גוניות הקיימת ולבחור גבינה המתאימה לתזונה ולטעם המועדפים עלינו.

חשוב לדעת: חלק מהאנשים אלרגיים לחלבון בגבינה הנקרא קזאין. תגובה אלרגית לקזאין זה עלולה לגרום לדלקת, פריחה, פצעי אקנה, כאבי ראש וגודש בסינוסים. גם רגישות ללקטוז (סוכר החלב) עלולה לגרום לתסמינים שונים כמו נפיחות, גזים ושלשולים. אנשים הרגישים לקזאין, כמו גם ללקטוז, יכולים לבחור בגבינה שאינה מכילה רכיבים אלו.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן