חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דרכים לטיהור האוויר בבית

נכתב על ידי

לפי ארגון הבריאות העולמי זיהום אויר אחראי לכ-7 מיליון מקרי פטירה בשנה. בין אם זה בבית, במשרד או בכיתה, יצאנו לבדוק בקרב חז"ל והמדע איך אפשר לטהר האוויר המזוהם ולמנוע מחלות

ההשפעות המיידיות השכיחות של אויר מזוהם הן גירוי בעיניים, באף ובגרון, כאבי ראש, סחרחורת ועייפות. חשיפה ממושכת לאוויר מזוהם, עלולה לגרום למחלות של דרכי הנשימה כמו אסטמה וסרטן ריאה, מחלות לב וכלי דם ופגיעות מוחיות.

הגורמים לזיהום האוויר הם מקורות חוץ ותוך ביתיים, המשחררים לאוויר חלקיקים, גזים או אורגנים ביולוגיים ומזהמים האוויר שאנו נושמים. אלו לא תמיד נראים לעין, לא תמיד מדיפים ריחות. לפעמים אוויר שנראה נקי ו"תמים" הוא מזוהם ומסוכן.

מה גורם לזיהום האוויר בבית ?

גורם מזהם ראשי של האוויר בבית או במבנה, הוא אויר מזוהם שנכנס אל הבית מבחוץ. 

גם בתוך המבנה עצמו ישנם גורמים העלולים לזהם האוויר כמו גזים הנפלטים ממכשירי בעירה כגון תנור או מייבש כביסה, מזגנים, רהיטים מעץ דחוס, חומרי בנייה וצבע, מוצרי ניקוי והדברה, מוצרי טיפוח ועוד.

גורמים ביולוגים כמו לחות גבוהה, אבק, טחב, עובש ופטריות ואפילו רוק של חיית המחמד, מהווים גם הם מקורות לזיהום האוויר בבית.

מדריך לטיהור האוויר בבית, במשרד או בכיתה

  • אוורור הבית. אוורור ירוד של המבנה עלול להעלות את רמות האוויר המזוהם. כשלא מאווררים החדר, גם מונעים כניסת אוויר רענן ונקי וגם לוכדים אויר מזוהם שנמצא כבר במבנה. מה גם שעל ידי אוורור הבית מורידים רמות הטמפרטורה והלחות – לחות גבוהה מעלה ריכוז זיהום האוויר במבנה. בכתבי הרמב"ם מופיע ש"ראוי לתקן האוויר וליישרו ולמנוע העיפוש ממנו לכל בני האדם הבריאים". ניתן לאוורר הבית בטבעיות על ידי פתיחת חלונות ודלתות. אם אתם גרים מעל כבישים או אזורים מזוהמים, סגרו חלונות ופתחים והשתמשו באמצעים חלופיים לאוורור הבית כמו מאוורר.
  • החזיקו בבית או במבנה עציצי צמחים. צמחים בעלי יכולת טבעית לסנן אויר באמצעות תהליך הפוטוסינתזה (הטמעה) שמביא לפליטת חמצן על ידי הצמחים לסביבה. אפשר להיעזר בתכונה מופלאה זו של הצומח ולשתול צמחים שגם ישמשו על תקן של פילטרים טבעיים ויטהרו האוויר וגם יפרישו ריח נעים. ישנם גם צמחים בעלי יכולת קירור, שמסוגלים להפחית הלחות והטמפרטורה – שני גורמים לזיהום אוויר.
  • הפחיתו השימוש במוצרים מזהמים, אווררו החדר לאחר השימוש. הפחיתו השימוש בחומרים הפולטים גזים מסוכנים כמו חומרי הדברה וניקיון. לאחר שימוש במוצרים אלו חשוב לאוורר היטב המבנה. אם ריססתם למשל מבשם אוויר בחדר, פיתחו חלון שהמקום יתאוורר.
  • השתמשו במוצרים תקינים, בהתאם להוראות היצרן. ודאו תקינות מוצרי שימוש ביתיים בעלי יכולת זיהום כמו תנור, מייבש כביסה או כיריים. השתמשו בהם בצורה נכונה. מכשירים ללא תו תקן, בלויים או מוצרים שלא משתמשים בהם בצורה נכונה, עלולים לשחרר רמות גבוהות יותר של מזהמים. 
  • הימנעו מחשיפה לאסבסט. בחלק מהמבנים, בפרט אלו הישנים, יש אסבסט שהותז על התקרות או הקירות, או משמש אמצעי בידוד אקוסטי או נוגד שריפות. האסבסט עלול להפריש סיבים מיקרוסקופיים המזהמים האוויר במבנה. באתר האגודה למלחמה בסרטן מסבירים שהנזק שנגרם משאיפת סיבי אסבסט קשור עם מחלת האסבסטוזיס, סרטן ריאה ועוד. הדרך להימנע מחשיפה לאסבסט היא להסירו מהמבנה (ע"י גורם מוסמך) או להימנע משהייה במבנה המזוהם.
  • נקו הפילטר של המזגן, השאירו פתח לכניסת אויר. הפילטרים של המזגנים מכילים עובש ופטריות. ניקוי המסננים ודרכי המיזוג גם ישפר תפקוד המזגן וגם את איכות האוויר המוזרם דרכו. כשהמזגן עובד מומלץ להשאיר פתח קטן לכניסת אויר מבחוץ ולא לאטום את הבית.
  • נקו חדר השינה וכלי המיטה. חשוב מאוד לישון בסביבה של אויר נקי וטוב. דרך טובה לעשות זאת היא לטהר חדר השינה וכלי המיטה בדרכים הבאות:
  • אוורור השמיכה והמצעים (לנטרול קרדית האבק)
  • שאיבת המזרן משני צדדיו
  • החלפת מצעים אחת לשבוע
  • לא להיכנס למיטה עם שיער רטוב (לחות חודרת לכרית ומעודדת צמיחת פטריות)
  • להחליף כרית פעם בשנה-שנתיים בשל הצטברות של קרדית האבק.
  • לא להיכנס עם מזון למיטה ולא עם חיית המחמד.

מחקרים מצאו שקרדית האבק (והצואה שלה) עלולה להוות 10% ממשקלה של כרית "ותיקה" מדי !

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן