אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
כ-10%-15% מהאנשים בעולם המערבי צפויים לסבול לפחות פעם אחת בחייהם מאבנים בכליות. האבנים בכליות עלולות לגרום לדלקות וזיהומים, כמו גם לפגוע בכליות עצמן. התסמינים המרכזיים הם דימום גלוי או נסתר בשתן ועווית כלייתית המתבטאת בדרך כלל בכאב חד באזור המותן הקורן למפשעה. לפעמים יש צורך בהתערבות פולשנית לסילוק האבנים.
דרך טבעית להימנע מאבנים בכליות היא שתייה מספקת של מים.
כפי שמסבירים באתר שירותי בריאות כללית, אבנים בכליות ובדרכי השתן הם תוצר של חומרים שהומסו בשתן, הצטברו בכליות ויצרו גבישים שהפכו בהמשך לאבנים (חומר המורכב ברובו מסידן). זה קורה כאשר ריכוז המלחים בשתן גבוה, מריכוז הנוזלים שאמורים להמיסם. כל עוד האבן ממוקמת בכליה היא בדרך כלל לא תגרום לכאב, אבל אם האבן נודדת מהכליה אל השופכן (צינור שמחבר הכליה לשלפוחית השתן), עלולים להופיע כאב חד במותן (עווית כלייתית) מלווה בבחילות, הקאות וחום, תכיפות במתן שתן (אצל גברים גם אי יכולת לתת שתן), דם בשתן דלקות חוזרות בדרכי השתן ופגיעה בכליות.
אחת התרומות של המים לבריאות הגוף היא ניקוי פנימי של הגוף באמצעות הכליות. הכליות מסננות הנוזלים ומפרישות דרך השתן את הפסולת והרעלים. כששותים מספיק מים, השתן קליל, שקוף, נטול ריח חריף והכליות מתפקדות בצורה אופטימאלית. אם לא שותים מספיק, ריכוז המים בשתן יורד. במצב שכזה הכליות נאלצות "לשאוב" נוזלים אחרים מהגוף. נוזלים אלו אינם צלולים כמו מים, הם מכילים פסולת שונה, סידן ומלחים. הסינון של הכליות אינו אופטימלי ועם עם הזמן מצטברים בכליות משקעים שמתפתחים לאבנים בכליות.
לפי חז"ל, אם שותים מספיק מים, הכליות מסננות ומנקזות טוב יותר פסולת הגוף והסיכון להופעת משקעים ואבנים בכליות יורד.
לפי ד"ר קרופניקוב וד"ר דקל משירותי בריאות כללית, ניתן להפחית הסיכון להופעת אבנים בכליות על ידי דילול השתן באמצעות שתייה מרובה. דילול השתן על ידי שתייה מספקת של מים יקטין הסיכוי להופעת האבנים בכ-40%.
לפי פרסום של חוקרים מסין, שתיית נוזלים מסייעת במניעת אבנים בכליות בשל דילול ריכוז השתן, הפחתת חומציות השתן והסרת עודפי מלח. החוקרים הסינים מאזכרים תוצאות מחקרים שמצאו ששתיית מים עשויה להקטין הסיכון להופעת אבנים בכליות בעד 80%.
לפי האיגוד האירופאי לאורולוגיה שתייה של לא פחות מ-2.5 ליטר מים ליום מקטינה הסיכון להיווצרות אבנים בכליות או חזרה שלהן.
במחקר סיני נמצא ששתייה של 2 ליטר מים ביום הקטינה הסיכון לאבנים בכליות ב-61%.
במזרח התיכון שיעור המקרים של אבנים הכליות גבוה יותר, מסבירים ד"ר קרופניקוב וד"ר דקל מאתר שירותי בריאות כללית, המייחסים זאת לשתייה לא מספקת של מים באקלים הים תיכוני החם.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות