אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
שינה הכרחית לבריאות הגוף והנפש. אבל לא תמיד מצליחים להירדם בקלות. לפעמים מופיעים נדודי שינה (insomnia). לפי מחקרים כרבע מהאוכלוסייה תסבול בשלב כזה או אחר בחיים מקשיי הירדמות. לפעמים קשיי ההירדמות קשורים במצב פיסי, לפעמים במצב רגשי כמו מתח או חרדה.
מה עושים עם נידודי השינה ואיך להצליח להירדם מהר – מדריך מבוסס חכמת הרמב"ם
אנשים הסובלים מנדודי שינה מוצאים עצמם שוכבים במיטה לפעמים שעות, בניסיון להירדם. כפתרון מוכרת שיטה של הגבלת שינה. בשיטה זו, שהציע הרמב"ם בזמנו, הולכים "הפוך על הפוך" – מגבילים זמן השהייה במיטה למספר שעות לאחריהן קמים מהמיטה, יהיה משך הזמן שנוצל לשינה בפועל, אשר יהיה. עם הזמן מתרגלים לכך שבמיטה ישנים ולא שוכבים סתם. כשזה קורה מגדילים זמן השהייה במיטה בהדרגה.
הרמב"ם מציע להרחיק השינה מהארוחה בשלוש שעות לפחות.
קפאין מעכב הירדמות. קפאין גם מעודד השתנה ולכן עלול להפריע לשינה רצופה. לפני שצורכים קפאין בשעות הערב, למשל כוס קפה או תה, כדאי לקחת בחשבון שההשפעות של הקפאין נמשכות כ-4-5 שעות.
אמנם פעילות גופנית תורמת להרגעה ולעייפות, אבל אחרי שעושים פעילות גופנית משתחררים במוח הורמונים וכימיקלים המשפרים מצב הרוח והערנות. השפעתם של אלו הולכת ודועכת ככל שמתרחקים מהפעילות. לכן, מומלץ להרחיק פעילות גופנית בכמה שעות מהשינה אחרת ייצא שכרו בהפסדו.
הרמב"ם ממליץ כדי להירגע ולהירדם לסוך "קצות הגוף" לפני השינה בשמן – למרוח כפות הידיים והרגליים עם שמן המתאים לסיכת הגוף.
הרמב"ם ממליץ לשכב במיטה ולנסות להירדם לקולות מוזיקה נעימה ההולכת ודועכת בהדרגה. המלצה זו תקפה גם לתינוקות המתקשים להירדם – שיר ערש לתינוק יסייע בהרדמתו ויגרור שינה שלווה ואיכותית יותר.
דאגות מחיי היומיום נוטות לצוף בלילה, לגרום למחשבות לנדוד ולשינה לנדוד יחד איתן. מצד שני, אמרו חז"ל – הרגוע יקל לו להירדם.
לפי הרמב"ם שיחה עם אדם קרוב לפני השינה יכולה להרחיב הלב, להרחיק דאגות ולהפיח מחשבות קודרות המקשים על ההירדמות.
חדר השינה הוא מקום אינטימי המיועד לשינה. צריך לשמור על זה ככה. לכן, רצוי להוציא מחדר השינה כל מה שאינו קשור לשינה, כמו דברים שקשורים לעבודה, מחשב נייד, קלסרים, כל אחד ועיסוקו. מומלץ גם לא להחזיק טלוויזיה בחדר השינה ואם אפשר בלי שעון אז עדיף (שעון בחדר השינה עלול להלחיץ ככל שעובר הזמן ולא נרדמים).
חשיפה לאור בזמן שינה פוגעת בייצור המלטונין– הורמון האחראי על תחושת העייפות והצורך לישון. אפילו נורה קטנה מחדר צדדי, פוגעת בהירדמות ובאיכות השינה. לכן מומלץ לישון בחושך מוחלט.
קיים קשר ישיר בין הריח שמריחים למערכת הלימבית במוח האחראית בין היתר על ההתנהגות וההרגשה. מחקרים מדעיים מצאו שחשיפה לריחות נעימים בזמן השינה, כמו ריח שושנים או לבנדר, יכולה לתרום להרגעה ולהירדמות ולמניעת סיוטי לילה (קרא/י על ריח לשינה טובה).
לפי הקבלה התבוננות במים זורמים (סילון מים) מעודדת הירדמות
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות