
ריח לשינה טובה
שינה טובה הכרחית לבריאות. בזמן השינה הגוף עובר תהליכי החלמה והתחדשות, ערכי הסוכר יורדים, כמו גם לחץ הדם וקצב הלב המורידים לחץ מכלי הדם. המוח עובר תהליכי עיבוד. המערכת החיסונית מתחזקת ועוד.
יצאנו לבדוק האם ריח יכול לתרום להירדמות ולשינה טובה ואיכותית וחזרנו עם מסקנות מעניינות
מה הקשר בין ריח לשינה ?
באף האנושי מיליוני קולטני ריח המעבירים הריח למוח דרך פקעת ההרחה.
מעבר לכך שחוש הריח מאפשר לבני האדם לזהות סכנה כמו ריח שריפה או דלק, טריות של מזון וכדומה, הריח משפיע על המערכת הלימבית במוח המשפיעה בין השאר על הזיכרון, ההתנהגות והרגשות.
כך למשל בכתבי הרמב"ם מומלץ להתרחק ממקור ריח רע, מאחר שהריח הרע עלול לגרום להרגשה רעה (מבחינה רגשית).
בשל ההשפעה של הריח על המוח, ניתן למשל לנצל ריחות מסוימים לצורך שיווק והגדלת מכירות, להגביר תשוקה, לשפר ריכוז וחשיבה וגם, בין היתר, לשפר איכות השינה.
ריח למניעת סיוטי לילה
סיוטי לילה עלולים לגרום להתעוררות מהשינה ולפגוע ברציפות השינה ואיכותה. מצב של סיוטים מתמשכים עלול להוביל לפגיעה בתפקוד היומיומי, בשל התעוררות חוזרת במהלך שנת הלילה וחשש להירדם ולחוות סיוטים. מצב זה עלול להגיע לכדי הפרעת שינה העונה לשם פאראסומניה.
מצד שני, חלומות טובים, תורמים לשינה רצופה ואפקטיבית.
במחקר מאוניברסיטת היידלנברג בגרמניה נמצא שקבוצת המשתתפים שהייתה חשופה במהלך שנת הלילה לריח טוב (ריח של פרחים), הייתה עם חלומות חיוביים יותר, מאשר המשתתפים במחקר שלא נחשפו לריח טוב (או רע). מנגד, המשתתפים במחקר שנחשפו בשנת הלילה לריח רע (ריח גופרית), חוו חלומות שליליים. מסקנת החוקרים הייתה שיש מקום לעשות שימוש בריח כחלק מטיפול בהפרעות שינה.
מחקר אחר שכלל 40 גברים ונשים הלוקים בתסמונת פוסט טראומטית (PTSD), המתאפיינת בין היתר בהפרעות שינה וסיוטי לילה, מצא שהמשתתפים במחקר שנחשפו במהלך שנתם לריח נעים (pleasant odor), דיווחו על פחות סיוטים. מסקנת החוקרים הייתה שעל אף קבוצת המחקר הקטנה, נראה כי חשיפה לריח יכולה להיות אמצעי יעיל וזול לשיפור איכות השינה של חולי PTSD.
ריח טוב מרגיע ומקדם הירדמות
כדי להירדם צריך להירגע כפי שאמרו חז"ל – הרגוע יקל לו להירדם". דרך טובה לעשות זאת היא על ידי בישום חדר השינה על ידי ריחות מרגיעים, כמו ריח שושנים שנמצא קשור עם הורדת לחץ הדם וקצב הנשימה, או ריח הלבנדר שנמצא לפי פרסום של אוניברסיטת מרילנד בארה"ב, בעל אפקט מרגיע במיוחד.
בשורה התחתונה - ריח לשינה טובה
קיים קשר ישיר בין הריח שמריחים לבין המוח, ההתנהגות והרגשות.
מחקרים שונים מצאו שחשיפה לריח נעים בשינה – ריח לבנדר, ריח שושנים, כל אחד והעדפותיו – תורם להירדמות ומונע סיוטי לילה ועל ידי כך משפר איכות ואפקטיביות השינה.
בין אם מדובר במפיץ ריח ידני או חשמלי, מומלץ שהריח המופץ בחדר השינה יהיה מחומרים טבעיים בלבד כמו שמנים אתריים, ולו על מנת שהנזק של מבשמים מזהמים, לא יעלה על התועלת (קרא/י על זיהום אויר ביתי – איך לטהר האוויר בבית).
מקורות וקישורים רלבנטיים:
- How smell affects your body and mind - SAGA
- הרמב"ם - פרקי משה עמוד 95
Last updated on June 20th, 2022 at 09:28 pm