חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נזקי זיהום אוויר - מהם ואיך להימנע

נכתב על ידי

לפי ארגון הבריאות העולמי, בכל רגע נתון 9 מתוך 10 אנשים בעולם נושמים אוויר מזוהם. מהם נזקי זיהום אוויר ואיך להימנע מהם ?

מחקרים מוכיחים שזיהום אוויר קשור עם תחלואה קשה, בעיקר של מערכת הלב וכלי דם, מערכת הנשימה והמוח. לפי הערכות זיהום האוויר גורם לכ-7 מיליון מקרי תמותה בשנה. 

האוויר המזוהם נכנס לגוף דרך העור ובעיקר דרך דרכי הנשימה. האוויר מגיע לריאות, שם הוא עובר סינון על ידי הריאות, משם עובר ללב שמספק דם עשיר בחמצן דרך כלי הדם אל חלקי הגוף. האוויר המזוהם עלול לגרום לדלקת והדלקת לתחלואה.

זיהום האוויר פוגע בלב, בריאות ובמוח

מאמר סקירה (review) שכלל ניתוח נתונים של 30 שנות מחקרים, מצא שזיהום האוויר פוגע בעיקר במערכת הלב וכלי הדם (Cardiovascular system), במערכת הנשימה והריאות (respiratory and pulmonary illness) ובמוח (Cerebrovascular Health Effect).

במחקר תקדימי בהיקפו, שפורסם בשנת 2019 בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine, נאספו נתונים על זיהום אוויר (בעיקר גזים שנפלטים ממכוניות) מאזורים עירוניים מרכזיים ב-24 מדינות שונות, כולל ניו-יורק, מקסיקו סיטי ומדריד. ממצאי המחקר הראו עלייה כללית במספר מקרי הפטירה באזורים שהיו יותר מזוהמים, בפרט מוות ממחלות לב וכלי דם ומחלות של דרכי הנשימה.

מחקרים דיווחו כי באזורים מזוהמים נמצאה עלייה באשפוזים בשל אירועים מוחיים כמו שבץ מוחי. מחקרים אחרים מצאו שהמוח של אנשים שחיו באזורים מזוהמים יותר, היה עם יותר נמקים ואוטמים – מצבים הקשורים עם הופעת דמנציה על סוגיה השונים [קרא/י על: אויר נקי למוח נקי].

מה גורם לזיהום האוויר ?

זיהום אויר קשור קשר ישיר לשינוי האקלים ושניהם קשורים לבעירה של דלק פוסילי (פחם, נפט וגז) – מקור מרכזי ליצירת האנרגיה שאנו צורכים. הבעירה של הדלקים הפוסילים מייצרת חלקיקים  (Particulate Matter) כגון אלו הנפלטים מהאגזוזים של כלי רכב. החלקיקים נחשבים לגורם מסרטן. נוסף לכך, גזים, חומרי הדברה ועוד אי אלו רעלנים המשוחררים לאוויר ממפעלי תעשייה, בתי חרושת, אתרי בנייה וכדומה מזהמים גם הם את האוויר.

לפעמים אוויר שנראה נקי, ללא עשנים או ריחות, הוא אויר מזוהם הנושא חלקיקים, גזים או רעלים. לפעמים האוויר המזוהם עלול לחדור לבית דרך פתחים כמו חלון או סדקים במבנה ולזהם גם האוויר בבית (house air).

איך למנוע נזקי זיהום אוויר ?

מאחר שמצד אחד לא ניתן להימנע מחשיפה לזיהום אויר ומצד שני זיהום האוויר פוגע בבריאות, הדרך היחידה להתמודד עם זיהום האוויר היא להקטין ככל שניתן הסיכון להיפגע ממנו. ערכנו מדריך קצר שיסייע להקטין הסיכון להיפגע מזיהום האוויר: 

  • להימנע מהליכה ברחובות סואנים בשעת העומס. אם מסתובבים באזורים אלו עם ילדים, מומלץ להרים הילד בידיים מעל גובה צינור המפלט (האגזוז) של כלי הרכב.
  • לצמצם ככל הניתן שהייה לצד מקומות עצירה של מכוניות, כמו רמזורים, פקקים או חניונים.
  • להימנע מלעשות פעילות גופנית באזורים בהם האוויר מזוהם, כמו לצד כבישים או אזורי תעשייה. ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית בפארקים, שם הצמחייה תספק אויר צח לריאות.
  • מומלץ להימנע מייצור בעירה כמו ע"י שרפות יזומות של פסולות או הבערת מדורות.
  • אם גרים באזור עירוני, מעל כבישים או לצד אזורי תעשייה, מומלץ לסגור חלונות ולאוורר הבית באמצעים מכניים כמו מאוורר.

לפי ארגון הבריאות העולמי 30% מכלל מקרי הפטירה בעולם ממחלות לב, סרטן ריאה ושבץ מוחי הם כתוצאה מזיהום אויר.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן