מחקרים רבים שפורסמו במשך השנים בחנו יכולותיו הפרמקולוגיות של השום – מחיטוי ומניעת דלקות, כיוח והזעה ועד חיזוק הקיבה ומערכת העיכול, הקלה בהצטננות ושיעול, חיזוק המערכת החיסונית ובלימת תהליכי הזדקנות וממאירות. היפוקרטס, המכונה בפי רבים אבי הרפואה המערבית, השתמש בשום כתרופה לשלל מצבים רפואיים. בגמרא מוזכר השום כבעל מספר סגולות בריאותיות.
אז מה אומרים המחקרים המדעיים וחכמי הגמרא על הצמח העתיק שאבותינו נהגו לאכול עוד כשהיו גרים במצרים ? מה מכול אלו נכון ועל שום מה זוכה השום למעמד של "מזון על" ? על כך בשורות הבאות…
כמה מילים על השום.
השום המוכר לנו מהמטבח – "שום הגינה" אם לדייק בשמו (Allium sativum בלשון מדעית או Garlic בלעז), הוא צמח מסוג הבצלים (Allium) – בדומה לבצל הגינה (onion), השאלוט והכרישה (פראסה).
בצל השום, המוכר לנו כ"ראש השום", מורכב מכ-10-20 שיני שום, והוא ניתן לאכילה חי או מבושל.
בימינו נעשה שימוש בשום בעיקר במטבח בשל ריחו וטעמו הייחודיים אך לאורך ההיסטוריה השימוש העיקרי בשום היה דווקא בשל תכונותיו הבריאותיות והרפואיות.
השום דל קלוריות ועשיר בוויטמינים ומינרלים חיוניים. למעשה יש בשום קצת מכמעט כל מה שהגוף צריך. השום זוכה למעמד רפואי בעיקר בשל תרכובות גופרית ייחודיות שהוא מכיל, בתוך אלו – אליצין (allicin), דיסולפיד (diallyl disulfide) וציסטאין (S-Allylcysteine). תרכובות כימיות טבעיות אלו המצויות בשום (ועוד רבות אחרות), מתפזרות בגוף כשאנו אוכלים שום (דרך מערכת העיכול) ותורמות מהשפעותיהן הביולוגיות החזקות.
במשך השנים נעשו מחקרים מדעיים רבים על יכולות הריפוי של השום, לצדם המלצה, די גורפת יש לומר, לצרוך שום על בסיס יומיומי לצורך מניעה וטיפול בשלל מצבים רפואיים. גם חז"ל ידעו כי לשום יתרונות בריאותיים רבים. אז הנה כמה עובדות על שום ובריאות – מבוסס מחקר וחז"ל
השום נותן בוסט למערכת החיסונית ומפחית הסיכון להצטנן (להתקרר) ולחלות בשפעת. הוא גם בעל יכולת של כיוח והזעה – פקטורים חיוניים בתהליכי החלמה. בגמרא (בבא קמא פב א) נרשם מפורשות שאחת מסגולות השום היא יכולתו להשחין (לגרום לחום פנימי והזעה).
במחקר בריטי נמצא כי שיעור מקרי ההצטננות והשלכותיה (כאב ראש, עיטוש, נזלת, עייפות), אצל קבוצת המשתפים שאכלו במשך 12 שבועות קפסולת שום מדי יום, היה נמוך ב-63% לעומת קבוצת הביקורת (פלצבו). גם משך הזמן שנמשכה ההצטננות ותסמיניה בקבוצת אוכלי השום היה קצר משמעותית- יום וחצי לעומת 5 ימים בממוצע בקבוצת הביקורת.
מחקר אחר, שנעשה על ידי חוקרים מהמחלקה למדעי המזון ותזונת האדם באוניברסיטת פלורידה, מצא ירידה משמעותית בתסמינים של שפעת והצטננות, כמו גם במספר ימי המחלה וחוסר התפקוד, אצל קבוצת המשתתפים במחקר שאכלה במשך 45 ימים 2.5 גרם שום מדי יום (כשן שום ליום).
במחקר רוסי שבדק במשך 12 חודשים את ערכי הכולסטרול של אנשים שקיבלו מדי יום טבליות של 300 מ"ג אבקת שום, נמצאה ירידה בשיעור התחלואה במחלות לב. הירידה בתחלואה יוחסה בעיקר לירידה בערכי הכולסטרול הרע (LDL) שנמדדה (ירידה של כ-30 מ"ג לד"ל בממוצע).
מחקרים שונים מצאו כי לשום יכולות לאזן רמות לחץ דם גבוהות (antihypertensive effect). מטא אנליזה שניתחה עשרות מחקרים מדעיים מבוקרים שפורסמו בנושא ופורסמה בכתב העת היוקרתי The Journal of Nutrition, מצאה שצריכה יומיומית של שום מפחיתה ערכי לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי. מסקנת המחקר הייתה ששום יכול להפחית תחלואה ממחלות לב וכלי דם, בשל יכולותיו לאזן לחץ הדם וערכי הכולסטרול.
גם ב"נייר עמדה" משותף של האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת "עתיד", בנושא המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות, מופיע שהשום "בעל תכונות מגינות על המערכת הקרדיווסקולרית באמצעות הרפיית כלי דם והפחתת שינויים פתולוגיים כגון היפרטרופיה לבבית, יצירת כלי דם (אנגיוגנזיס), איגור טסיות, דיסליפידמיה והיפרגליקמיה. בנוסף, לשום קיימת השפעה נוגדת חמצון".
במחקר בתנאי מעבדה נמצא כי לשום יכולות למנוע ולרפא הופעת זיהומים בשל טפילי מעיים (פרזיטים).
בגמרא (בבא קמא פב א) מוזכרת סגולה נוספת של השום – יכולתו למנוע ולהשמיד תולעי מעיים ("…והורג כנים שבבני מעיים").
סגולה נוספת של השום לפי הגמרא (בבא קמא פב עמוד א) היא יכולתו להרבות הזרע "… ומרבה הזרע". בגמרא (יומא יח א) מוזכר השום כאחד מבין 5 דברים שמביאים האדם לידי טומאה. מאחר שהשום מרבה הזרע, קיים חשש שאדם שאוכל שום והולך לישון יבוא לכדי קרי לילה.
תכונה נוספת המיוחסת לשום בגמרא בבא קמא היא יכולתו להכניס את האהבה ולהוציא את הקנאה. באופן דומה נאמר בתלמוד הירושלמי כי בכוחו של השום להכניס אהבה (מגילה פ"ד).
משכך, אחת מעשר התקנות שתיקן עזרא הייתה לאכול שום בערב שבת, שאז נוהגים ישראל לקיים יחסי אישות.
בגמרא במסכת גיטין (סט א) מובא שהשום יכול לשמש כתרופה לכאבי שיניים וחניכיים ("דטבת לככא").
תרכובות הכימיות הטבעיות שבשום כמו האליציאלין (S-Allylcysteine) משמשות על תקן נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים ובולמים תהליכי הזדקנות ושגשוג של תאים סרטניים.
מטא אנליזה רחבת היקף שפורסמה ב- Libyan Journal of Medicine מצאה שההשפעה הסינרגטית של השום – הפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, כמו גם תכונות נוגדות החמצון שלו, מקנה לו אפקט של "מגן עצבי" (neuroprotective) בתוך כך יכולת להפחית את הסיכון להופעת דמנציה ואלצהיימר.
*מתוך "מרפא הבושם" (ערך שום)
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.