חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שום לבריאות ולריפוי ?

נכתב על ידי

השום זוכה למעמד של ירק בריא במיוחד, מעין תרופה טבעית. יצאנו לבדוק בקרב מחקרים מדעיים ובמקורות האם שום בריא כמו שאומרים וגם - ערכנו עבורך מדריך שום לריפוי ביתי !

מחקרים מדעיים שפורסמו במשך השנים בחנו יכולותיו הפרמקולוגיות של השום – מחיטוי ומניעת דלקות, כיוח והזעה ועד חיזוק הקיבה ומערכת העיכול, הקלה בהצטננות ושיעול, חיזוק המערכת החיסונית ובלימת תהליכי הזדקנות וממאירות. היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, השתמש בשום כתרופה לכל דבר. בימינו מכנים השום האנטיביוטיקה הטבעית.

במשך השנים נעשו מחקרים מדעיים רבים על יכולות הריפוי של השום, לצד המלצה, די גורפת יש לומר, לצרוך שום על בסיס יומיומי לצורך מניעה וטיפול בשלל מצבים רפואיים. גם חז"ל ידעו כי לשום יתרונות בריאותיים רבים. 

מהם יתרונות השום לבריאות ואיך להשתמש בשום לריפוי ביתי – על כך בשורות הבאות

שום - נעים להכיר

השום המוכר מהמטבח – "שום הגינה" אם לדייק בשמו (Allium sativum בלשון מדעית או Garlic בלעז), הוא צמח מסוג הבצלים (Allium) – בדומה לבצל הגינה (onion), השאלוט והכרישה (פראסה).

בצל השום, המוכר לנו כ"ראש השום", מורכב מכ-10-20 שיני שום, והוא ניתן לאכילה חי או מבושל.

השום דל קלוריות ועשיר בוויטמינים ומינרלים חיוניים. למעשה יש בשום קצת מכמעט כל מה שהגוף צריך. השום זוכה למעמד רפואי בעיקר בשל תרכובות גופרית ייחודיות שהוא מכיל, בתוך אלו – אליצין (allicin), דיסולפיד (diallyl disulfide) וציסטאין (S-Allylcysteine). תרכובות כימיות טבעיות אלו המצויות בשום (ועוד רבות אחרות), מתפזרות בגוף כשאנו אוכלים שום (דרך מערכת העיכול) ותורמות מהשפעותיהן הביולוגיות החזקות.

השום מחזק המערכת החיסונית

השום נותן בוסט למערכת החיסונית ומפחית הסיכון להצטנן (להתקרר) ולחלות בשפעת. השום נמצא גם בעל יכולת לקצר זמן המחלה [היכנס/י לקריאה על שום למניעת הצטננות].

השום מגן על הלב

מחקרים שונים מצאו שלשום יכולת להוריד ערכי הכולסטרול ולחץ הדם ועל ידי כך למנוע מחלות לב וכלי דם. זאת באמצעות תרכובת גופרית שהוא מכיל העונה לשם אליצין [קרא/י על שום לבריאות הלב].

שום נגד תולעים במעיים

במחקר בתנאי מעבדה נמצא כי לשום יכולות למנוע ולרפא הופעת זיהומים בשל טפילי מעיים (פרזיטים).

בגמרא (בבא קמא פב א) מוזכרת סגולה נוספת של השום – יכולתו למנוע ולהשמיד תולעי מעיים ("…והורג כנים שבבני מעיים").

שום לחיזוק הפוריות והחשק המיני

סגולה נוספת של השום לפי הגמרא (בבא קמא פב עמוד א) היא יכולתו להרבות הזרע "… ומרבה הזרע". בגמרא (יומא יח א) מוזכר השום כאחד מבין 5 דברים שמביאים האדם לידי טומאה. מאחר שהשום מרבה הזרע, קיים חשש שאדם שאוכל שום והולך לישון יבוא לכדי קרי לילה.

תכונה נוספת המיוחסת לשום בגמרא בבא קמא היא יכולתו להכניס את האהבה ולהוציא את הקנאה. באופן דומה נאמר בתלמוד הירושלמי כי בכוחו של השום להכניס אהבה (מגילה פ"ד).

משכך, אחת מעשר התקנות שתיקן עזרא הייתה לאכול שום בערב שבת, שאז נוהגים ישראל לקיים יחסי אישות.

שום לכאבי שיניים וחניכיים

בגמרא במסכת גיטין (סט א) מובא שהשום יכול לשמש כתרופה לכאבי שיניים וחניכיים ("דטבת לככא").

שום להקטנת הסיכון לחלות באלצהיימר ודמנציה

התרכובות הכימיות הטבעיות שבשום כמו האליציאלין (S-Allylcysteine) משמשות על תקן נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים ובולמים תהליכי הזדקנות ושגשוג של תאים סרטניים.

מטא אנליזה רחבת היקף שפורסמה ב- Libyan Journal of Medicine מצאה שההשפעה הסינרגטית של השום – הפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, כמו גם תכונות נוגדות החמצון שלו, מקנה לו אפקט של "מגן עצבי" (neuroprotective) בתוך כך יכולת להפחית את הסיכון להופעת דמנציה ואלצהיימר.

איך לשמור על טריות השום ?

באתר משרד החקלאות ופיתוח הכפר מסבירים כי הדרך לשמור על טריות השום היא לאחסנו במקום פתוח ויבש שאינו חשוף לשמש ישירה. 

מומלץ  להימנע מצריכת שום עם סימני השחרה, שעלולים להיות תוצאה של פטריית האספרגילוס – פטרייה שעלולה לגרום נזק בריאותי.

שום - לא לכל אחד

על אף התועלות הרבות של השום, ישנם אנשים ששום לא מיטיב איתם. מסביר הנטורופת אופיר פוגל שלפי הרפואה הטבעית שום אינו מומלץ למי שסובל מצרבות, רפלוקס, אולקוס, דלקת גיבה (גסטריטיס) וכיוצא באלו, כמו גם למי שסובל מהפרעות בקצב הלב. 

מאחר שהרמב"ם ממליץ להתייחס לשום יותר כמו לתרופה מאשר למזון, אם בכוונתך להתחיל לצרוך שום באופן קבוע, נבון יהיה להתייעץ בנדון עם הרופא המטפל.

מדריך שום לריפוי ביתי 

  • שום לחיטוי וריפוי פצעים (כולל טחורים גדושים) לייבש השום ולטחון לאבקה (או לקנות אבקת שום), לערבב עם שמן זית ולמרוח במקום.
  • שום נגד תולעים במעיים – לשים שום כתוש בחלב חם, לסנן ולשתות.
  • שום לדלקות אוזניים – כותשים שום, מערבבים עם שמן זית, מסננים ומטפטפים לאוזן.
  • שום לדלקות בדרכי השתן משרים שיני שום כתושים במים במשך 24 שעות ושותים 3 כוסות ביום.

*מתוך "מרפא הבושם" (ערך שום)

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן