השום, מלך הבצלים, מוזכר לאורך ההיסטוריה כבעל סגולות בריאותיות מרשימות. היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, השתמש בשום כתרופה לשלל מצבי חולי. הוא זוכה לכינוי "האנטיביוטיקה הטבעית".
יצאנו לבדוק האם השום יכול לסייע במניעת הצטננות – סיבה מרכזית להחסרת ימי עבודה, ביקורים בגן ובכיתה.

שום למניעת הצטננות ?
הצטננות (common colds) היא סיבה מרכזית להחסרת ימי עבודה או לימודים. למעשה, האדם הממוצע חווה הצטננות פעמיים-עד שלוש בשנה. ילדים אפילו יותר. כאב גרון ונזלת, כמו גם שיעול, כאבי ראש וחולשה, הם רק חלק מהמאפיינים של היצטננות מעיקה.
השום נחשב לפקעת של בריאות. הוא עשיר בוויטמינים ובמינרלים חיוניים. אחת מתרכובותיו הייחודיות היא האליצין – תרכובת גופרית המעניקה לשום את ריחו וחריפותו המוכרים אבל לא רק – מחקרים מצאו שתרוכבת ייחודית זו (לצד הדיסולפיד והציסטאין) הופכות את השום לאמצעי יעיל נגד היצטננות.
אבל כדי להינות מיתרונותיו של האליצין שבשום מסביר ד"ר עידן גורן מאתר וואלה-בריאות, חשוב לצרוך שום טרי, אחרת ייבוש השום או אפילו המתנה ארוכה מדי לאחר כתישתו (מעל 30 דקות), יגרמו לאובדן רמות האליצין וירידה באפקטיביות שלו.
השום מונע הצטננות
השום נותן בוסט למערכת החיסונית ומפחית הסיכון להצטנן (להתקרר) ולחלות בשפעת.
במחקר בריטי נמצא כי שיעור מקרי ההצטננות והשלכותיה (כאב ראש, עיטוש, נזלת, עייפות), אצל קבוצת המשתפים שאכלו במשך 12 שבועות קפסולת שום מדי יום, היה נמוך ב-63% לעומת קבוצת הביקורת (פלצבו).
השום מקצר זמן ההחלמה מהצטננות
בגמרא נרשם שאחת מסגולות השום היא יכולתו להשחין (לגרום לחום פנימי והזעה) – הזעה נחשבת לתהליך המאיץ החלמה.
מחקר שנעשה על ידי חוקרים מהמחלקה למדעי המזון ותזונת האדם באוניברסיטת פלורידה ארה"ב, מצא ירידה משמעותית בתסמינים של שפעת והצטננות, כמו גם במספר ימי המחלה וחוסר התפקוד, אצל קבוצת המשתתפים במחקר שאכלה במשך 45 ימים 2.5 גרם שום מדי יום (כשן שום ליום).
חוקרים בריטים מצאו שאצל המשתתפים במחקר שאכלו שן שום במשך 3 חודשים, משך הזמן שנמשכה ההצטננות ותסמיניה היה קצר משמעותית – יום וחצי לעומת 5 ימים בממוצע אצל קבוצת הביקורת שלא אכלו שום.
קישורים רלבנטיים:
- Common Colds: Protect Yourself and Others - CDC
- בבא קמא פב א