אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
הרמב"ם ממליץ לסיים רחצה במקלחת של מים קרים – מהן ההשפעות של מקלחת קרה על הגוף וממה כדאי להימנע כשמתרחצים במים קרים ?
כשהגוף נחשף למים קרים הוא חווה סוג של הלם. מערכת העצבים הסימפתטית מתעוררת. המוח מגיב בשחרור נוראדרנלין שמעלה קצב הלב והנשימה כדי להזרים דם, לחמם ולהגן על איברי הליבה.
הגברת הנשימה וזרימת הדם בריאה לגוף. היא מזינה איברי הגוף בדם עשיר בחמצן ומשפרת תפקודם.
ההלם שהגוף חש בחשיפה למים קרים גם נותן לגוף בוסט מרענן ומעורר. מחקר בקרב כדורגלנים מצא שמקלחות קרות הפחיתו תחושת עייפות לאחר אימון.
במטרה להתחמם בעת מקלחת קרה, מגביר הגוף את קצב הלב וזרימת הדם. תהליך התחממות עצמית זה של הגוף גוזל אנרגיה. המשמעות היא – שריפת קלוריות. מחקרים מצאו שמקלחת קרה מגבירה קצב חילוף החומרים ביותר מ-300%.
יחד עם זאת, לפני שרצים למקלחת קרה כדי לשרוף קלוריות, במקום לעשות פעילות גופנית, חשוב לדעת שמקלחת קרה לפי הרמב"ם מעוררת תיאבון – לאחר מקלחת קרה הגוף צריך למלא מאגרי האנרגיה שהוא הוציא כדי להתחמם בתגובה למקלחת הקרה. התוצאה היא תחושת רעב.
חשיפה לקור גורמת לגירוי של מערכת העצבים הסימפטתית המייצרת בתגובה נוראדרנלין ואנדרופינים. בנוסף, קולטני הקור בעור שולחים דחפים חשמליים למוח. המוח בתגובה מפריש עוד נוראדרנלין. הנוראדרנלין והאנדרופינים שהמוח מפריש בתגובה למקלחת מים קרים משמשים על תקן של נוגדי דיכאון ומשפרי מצב רוח טבעיים.
במחקר שכלל טבילות יומיומיות במשך 2-5 דקות באמבטיות עם מים קרירים (20 מעלות צליוס) נמצאה ירידה בסימפטומים הדיכאוניים אצל חולי דיכאון כרוני.
מקלחת קרה מגבירה ייצור כמות החלבונים בגוף הגורמים להפעלת המערכת החיסונית לטווח ארוך. בנוסף, סיום המקלחת עם מים קרים סוגרת נקבוביות העור. סגירת הנקבוביות מונעת חדירה של מזהמים דרך העור לגוף.
מחקר הולנדי משנת 2016 מצא שסיום המקלחת בדקה עד שלוש של מים קרירים במשך 30 ימים, חיזקה המערכת החיסונית והקטינה ב-29% הסיכון לפתח מחלה הגוררת היעדרות מעבודה.
מים קרים מפחיתים בצקות ותחושת רגישות וכאב. מחקרים מצאו שאמבטיית ישיבה (sitz bath) במים קרים (טמפרטורה נמוכה מ-15 מעלות צלזיוס) יעילה לשליטה בכאבים במקרה של טחורים או פיסורה אנלית כרוניים.
לפי הרמב"ם מקלחת קרה משפרת מראה העור. חשיפה למים קרים גורמת לירידה בזרימת הדם לעור. בתגובה לכך הגוף מגביר זרימת הדם לעור. הזרימה החוזרת של דם בעור תורמת למראה עור בוהק ובריא יותר. הקור גם גורם לנקבובויות העור להיסגר, מה שמעניק לעור מראה נוקשה ומוצק יותר.
באתר הבריאות healthline מובאים דבריו של ד"ר אדם פרידמן לפיהם מקלחת קרה מרגיעה גירוי בעור ומקלה על תחשות גרד ועקצוצים.
בעוד שלפי הרמב"ם רחצת הגוף במים חמים וסיום המקלחת במים קרים מחזקת הגוף בכללותו, רחצת הראש במים קרים או פושרים אינה בריאה. קירור קיצוני של הראש בו מרכז העצבים עלול לגרום לפגיעה כמו שיתוק או עווית. רחצת הראש במים פושרים לפי הרמב"ם, מרככת הראש ומחלישה החושים. לפי הרמב"ם את הראש יש לרחוץ במים חמים בלבד.
חשוב לשים לב שירידה קיצונית בטמפרטורת הגוף אינה בריאה ועלולה להיות מסוכנת. שינויים והפרעות בקצב הלב, היפותרמיה, כמו גם נזקים עצביים עלולים להופיע. לכן, נודעת חשיבות רבה למעבר הדרגתי ממקלחת מים חמים למים קרים.
במקרים של מחלות רקע כמו מחלות לב או לחץ דם לא מאוזן, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שמאמצים הרגל של מקלחות קרות.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות