אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
המערכת החיסונית מגנה על הגוף מפני מחלות מגורמים חיצוניים ופנימיים, כמו וירוסים וחיידקים. לעומת זאת, מערכת חיסון חלשה, למשל אצל קשישים, מגדילה הסיכון לחלות ולהסתבך במחלה קשה.
מחקר שפורסם בכתב העת bio medics מצא שפעילות גופנית מתונה של 50 דקות שלוש פעמים בשבוע, תרמה לחיזוק המערכת החיסונית והלימפטית. באופן דומה מופיע בכתובים שהעמל כל ימי חייו (מי שעבד בעבודה פיזית – השקולה לביצוע פעילות גופנית), גופו יהיה מחושל לעת זקנה מפני חולי, יותר מאשר מי שלא הפעיל גופו במהלך חייו.
גם אם המנגנון הישיר להשפעה החיובית של פעילות גופנית על מערכת החיסון לא לגמרי ברור, קיימת תמימות דעים שפעילות גופנית מחזקת המערכת החיסונית, ומפחיתה בין היתר שיעור התחלואה והתמותה ממחלות כמו שפעת ודלקת ריאות. על רקע ממצאים אלו ניתן להבין את המלצת ארגון הבריאות העולמי על ביצוע בקביעות פעילות גופנית, כדי להוריד הסיכון לתחלואה קשה מווירוס הקורונה.
יחד עם זאת חשוב לא להגזים – מחקרים מדווחים שפעילות גופנית מוגזמת עלולה לגרום לאפקט הפוך – להחליש את מערכת החיסון. 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית בעוצמה מתונה-בינונית, נמצאה כאופטימאלית לחיזוק מערכת החיסון.
מלבד חיזוק המערכת החיסונית, פעילות גופנית תורמת גם להפגת דלקות וכאבים.
בפרסום של אוניברסיטת הרווארד מסבירים שבזמן פעילות גופנית משתחררים על ידי בלוטת יותרת המוח כימיקלים, כמו אנדרופינים, המשמשים על תקן משככי כאבים טבעיים.
כשעושים ספורט החום הפנימי של הגוף עולה. על ידי כך, מוסבר ברמב"ם, מותכים שומנים ונמנעת שקיעת כולסטרול בדפנות העורקים ופגיעה בהם. כולסטרול גבוה נחשב לגורם סיכון מרכזי להופעת מחלות לב וכלי דם.
לפי המחקרים הדרך הטובה ביותר להוריד רמות הכולסטרול הרע (LDL) היא על ידי ביצוע פעילות גופנית (אירובית) וככל שמתעמלים יותר, כך ערכי הכולסטרול יהיו טובים יותר.
סכרת נגרמת כשיש כמות גבוהה מדי של סוכר בדם ההורס את כלי הדם, בעיקר הקטנים (לכן לסוכרתיים יש בעיות בעיקר בכף הרגל ובעיניים שם הנימים קטנים במיוחד). כשעושים ספורט תאי השרירים זקוקים לאנרגיה כדי להיבנות. או-אז הורמון האינסולין פותח את תעלות האינסולין, השואבות הסוכר מהדם לתאים וריכוז הסוכר בדם יורד.
מחקרים מצאו קשר מובהק בין ביצוע פעילות גופנית להופעת סכרת מבוגרים (וגם הקטנת סיבוכים אצל חולי סכרת נעורים). ניתוח של 20 מחקרים בנושא מצאו קשר הפוך בין סוכרת לפעילות גופנית – ככל שעושים יותר פעילות גופנית כך הסיכוי לחלות בסוכרת יורד בהתאמה.
באחד המחקרים נמצא שהליכה של שעה ביום הורידה הסיכון לסוכרת ב-34%. במחקר אחר על גברים בגיל העמידה נמצא ש-40 דקות של פעילות גופנית מתונה בשבוע, הפחיתה הסיכון לסוכרת בעשרות אחוזים.
סרוטונין, כימיקל המופרש במוח בעת פעילות גופנית ואחראי על שיכוך כאב ותחושת התרוממות רוח, הופך בלילה למלטונין – הורמון מעודד שינה. יוצא אם כן שפעילות גופנית תורמת גם לכך שנישן טוב בלילה [טיפים להירדמות מהירה – לחצ/י כאן].
מחקרים מצאו שביצוע פעילות גופנית יעילה נגד דיכאון כמו תרופות.
בזמן פעילות גופנית משתחררים במוח כימיקלים כמו סרוטונין, שהוא בעל אפקט אנטי-דיכאוני ואננדמיד שהוא בעל אותו אפקט כמו של החומר הפעיל בקנאביס. הכימיקלים שמשתחררים במוח גורמים לתחושת אופריה המוכרת גם בשם "אופרית הרצים". [למידע על פעילות גופנית – יתרונות לנפש – לחצ/י כאן].
יש אנשים שמקפידים על תזונה בריאה במיוחד אבל לא עושים ספורט. לפי הרמב"ם שכרם בהפסדם – פעילות גופנית היא תנאי בלעדיו אין בריאות שלמה. אומר הרמב"ם: "כל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר על עצמו על-פי הרפואה, כל ימיו היו מכאובים וכוחו תשוש".
לעומת זאת, לפי הרמב"ם כל זמן שאדם עושה פעילות גופנית באופן קבוע, לא אוכל יותר ממה שצריך ולא דוחה הביקור בשירותים: "אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק ואפילו אוכל המאכלות הרעים".
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות