אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
שנאה היא רגש שלילי חזק במיוחד שיכול לגרום להתנהגות הרסנית. שנאה יכולה להופיע בין מי שעד אתמול היו זוג אוהבים אבל גם בין אנשים שמעולם לא פגשו אחד את השני, וכלל ללא מכירים.
שנאה נגרמת מכך שרואים באחר לא מוסרי או זדוני. זה יכול לקרות בגלל פגיעה פיסית או רגשית או בגלל סלידה מהאחר בשל תכונות אופי, העדפה מינית, השתייכות אתנית, אמונה דתית וכדומה.
שנאה היא רגש חזק ביותר. שנאה יכולה לעורר דחף שלילי לבזות ולהשפיל, להדיר חברתית, לנקום ואפילו לחסל את האחר. שנאה יכולה להימשך שנים רבות.
שנאה לוקחת אנרגיה ופוגעת בבריאות ובסביבה. ישנן מספר דרכים להפסיק לשנוא – ריכזנו כמה מה בשורות הבאות.
לא תשנא את אחיך בלבבך, נאמר בתורה. מוסיפה התורה מילה שלכאורה נראית מיותרת "בלבבך".
מסביר הרמב"ם התורה מתירה לשנוא, זה טבעי. אבל אוסרת לשמור השנאה בלב. אם שונאים מישהו אך מסתירים ממנו השנאה וכובשים אותה בלב, השנאה מתלקחת ומתגברת והלבבות מתרחקים. כמו כן, מוסיף החפץ חיים, כשלא מגלים שנאה, השנוא לא יודע שהוא שנוא ולא יכול להישמר מהשנאה.
לעומת זאת, גילוי השנאה, והנחת הדברים על השולחן, גורמת לכיבוי השנאה שבלב וכך גובר הסיכוי שהשנאה תפחת ותיעלם. מצד אחד חשוב להגיד מה שמפריע בצורה ברורה ואסרטיבית, מצד שני, אומר החפץ חיים, יש לעשות זאת בלשון רכה ומכבדת. כידוע בכוחה של לשון נעימה ורכה לחדור ולהשפיע ("לשון רכה תשבר גרם").
יחד עם זאת, במרכז הרפואי וקסנר, שבאוניברסיטת אוהיו, ארה"ב, מסבירים שאם השנאה כלפי האחר נובעת מפגיעה פיסית או רגשית שהוא פגע בך, הדרך להפסיק לשנוא את האחר מורכבת יותר ומצריכה מספר שלבים:
אמפתיה וסובלנות נחשבים לשני "נוגדי שנאה" חזקים במיוחד. מומלץ להבין קודם למה שונאים. לאחר מכן, לנסות להבין את השנוא, את תפיסתו ומניעיו ולחלוק הרגשות אתו. מומלץ להרהר ולהטיל ספק בהצדקה לכך ששונאים אותו.
הכללה ושיוך של אחר לקבוצה אחרת שסולדים ממנה, היא טעות. יש להימנע מהכללות. לפני שמכלילים והופכים מישהו לשנוא מבלי להכירו, מומלץ לחשוב האם גם לך יש מאפיינים שעשויים להיתפס על ידי האחר השנוא באותו אופן.
מעשה חסד דווקא כלפי אדם ששונאים, הוא אמצעי נהדר להפסיק לשנוא. מדהים עד כמה חסד קטן, למשל להכין כוס קפה לעמית שנוא בעבודה, יכול להעביר שנאה.
במקרה שהשנאה לאחר נובעת מפגיעה אישית, מומלץ בשלב המתאים לסלוח. סליחה גם היא אמצעי יעיל לביטול שנאה.
במאמר בנושא "למה המוח שלנו שונא אחרים", כותב פרופ' רוברט ספולסקי, מאוניברסיטת סטנפורד ארה"ב, שאצל רוב בני האדם המוח מסווג אנשים לשתי קבוצות- הקבוצה "שלנו" (US) והקבוצה "שלהם" ( Theming). כשנתקלים במישהו שמשתייך כביכול לקבוצה האחרת, למשל בגלל צבע עור, אמונה דתית או דעה פוליטית, האמיגדלה (בלוטה מוחית האחראית על תחושת הפחד והתוקפנות), מתעוררת. כשזה קורה, הופכים דרוכים, חשדניים וביקורתיים כלפי האחר. כל תגובה שלו עלולה להיתפס כשלילית והדרך משם ועד הופעת רגש שנאה כלפיו, רק בגלל שהוא סווג על ידי המוח כמשתייך לקבוצה אחרת (Them), קצרה.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות