
חלב דל שומן בדיאטה ?
האם חלב דל שומן מרזה ? יצאנו לבדוק האם חלב בריא בדיאטה והאם יש ממש בסברה שחלב דל שומן עדיף לשמירה על המשקל מאשר חלב רגיל
חלב תורם לשמירה על המשקל
מספר מחקרים מצאו שצריכת חלב מקטינה הסיכון להשמנת יתר:
מחקר שכלל קרוב ל-20,000 משתתפות מצא כי קבוצת הנשים שצרכה לפחות מנה אחת של חלב מלא ביום, הייתה עם 15% פחות סיכויים לפתח עודף משקל.
מחקר אחר, שכלל 18,000 נשים בנות 45 ומעלה, מצא גם שהחלב הקטין השיעור להשמנת יתר.
מחקר של חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב בקרב ילדים בני שלוש מצא שחלב מקטין הסיכון להשמנת יתר גם אצל הילדים.
למה החלב תורם לשמירה על המשקל ?
הסבר אחד הוא החלבון שבחלב וחלבון – אין משביע ממנו, הוא מקדם תחושת שובע ומקטין בשל כך הסיכון להשמנת יתר (מבטל הצורך ב"נשנושים" מיותרים).
הסבר נוסף הוא שהקלציום (סידן) שבחלב, תורם גם הוא להקטנת הסיכון להשמנת יתר.
מלבד זאת, מחקרים מהשנים האחרונות מצאו שחומצת השומן הלינולאית שבחלב גם מאטה קצב יצירת השומנים בגוף וגם מאיצה קצב פירוק השומנים בגוף.
חלב רגיל מרזה יותר מחלב דל שומן !
על המדפים ניתן למצוא סוגי חלב יונקים עם אחוזי שומן שונים:
- חלב מלא (whole milk) – מכיל 3.25% שומן וכ-146 קלוריות -זהו החלב המצוי במדפים.
- חלב דל שומן (low-fat milk) – מכיל 1% שומן וכ-102 קלוריות.
- חלב רזה (skim milk) – מכיל פחות מ0.5% שומן וכ-83 קלוריות.
ההבדל העיקרי בין שלושת סוגי החלב הוא כמויות השומן והקלוריות שהם מכילים.
מקובל לחשוב, וגם נשמע הגיוני, שחלב דל שומן או חלב רזה, בהם יש פחות אחוזי שומן וקלוריות, עדיפים לשמירה על המשקל מאשר חלב רגיל (מלא) שהוא עם אחוז שומן גבוה יותר (3.25%) ועם יותר קלוריות.
אלא שמחקרים מדעיים מהשנים האחרונות מראים אחרת – חלב "רגיל" (3% שומן) תורם יותר לשמירה על משקל גוף תקין מאשר חלב דל שומן ! במילים אחרות – חלב שמן יותר, מרזה יותר.
בשלושת המחקרים הגדולים שהוצגו קודם (המחקר מקליפורניה על ילדים ושני המחקרים הנוספים על קבוצות הנשים) התוצאות היו חד משמעיות- ככל שהחלב היה שמן יותר, כך הסיכון להשמנת יתר היה דווקא נמוך יותר.
עד כדי כך חזק הקשר "ההפוך" בין גובה אחוזי השומן בחלב לירידה בסיכון להשמנת יתר, שבחלק מהמחקרים נמצא שרק מי שצרכו חלב שמן היו בסיכון נמוך יותר להשמנת יתר ולא מי שצרכו חלב דל שומן.
המסקנה מהמחקרים השונים – לדיאטה עדיף חלב רגיל ולא חלב דל שומן.
איך זה שחלב שמן יותר דווקא מרזה יותר מחלב דל שומן או חלב רזה ?
מהו ההסבר לממצא המפתיע שחלב שמן יותר דווקא מרזה יותר ? אחד ההסברים הוא שחומצת השומן הלינולאית היא האחראית לדבר – חומצת שומן רווי זו, שנמצאת בחלב נמצאה תורמת הן להאטת קצב ייצור השומנים בגוף והן להאצת קצב פירוקם. לכן, ככל שיש בחלב יותר חומצת שומן, כך הסיכון להשמנת יתר נמוך יותר.
בשורה התחתונה
חלב עשיר בחלבון, סידן וחומצות שומן ייחודיות. הרכבו הייחודי של החלב מסייע בשמירה על משקף הגוף, מקדם תחושת שובע ומונע אכילה מיותרת.
חומצת השומן הלינולאית שבחלב תורמת להאטת קצב ייצור השומנים בגוף ולהאצת קצב פירוקם.
בשל חומצת השומן הלינולאית שבחלב, קיים קשר הפוך בין אחוזי השומן שבחלב לשמירה על המשקל – באופן פרדוקסאלי נמצא שחלב שמן יותר מרזה יותר, מאשר חלב דל שומן או חלב רזה.
קישורים רלבנטיים:
Last updated on January 18th, 2022 at 11:08 am