אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
שמש יכולה להזיק. קרני ה-UVB הקצרים הגורמים לכוויות מהשמש, יכולים גם לפגוע בממברנות תאי העור וב- DNA ולהוביל לעור מחוספס ויבש, כתמי עור, קמטים ואפילו סרטן עור. מצד שני, חשיפה לשמש הכרחית לבריאות הגוף והנפש.
לפי ד"ר רוברט שטרן, ראש המחלקה לרפואת העור בבי"ח Deaconess המסועף לאוניברסיטת הרווארד, קיימת הגזמה בהימנעות מחשיפה לקרני המשמש – "פוביה סולרית" קורא ד"ר שטרן למגמה להסתתר ככל הניתן מקרני השמש. לדבריו לשמש יתרונות בריאותיים רבים כל עוד נחשפים אליה בצורה נכונה – בריאות העצמות, שיפור מצב הרוח וחיזוק המערכת החיסונית הם רק חלק מההשפעות הבריאותיות הטובות של השמש.
גם חז"ל היו מודעים לתועלות הבריאותיות של חשיפה לשמש, אך גם לכך שמחלות רבות נקשרות אליה. לפי חז"ל הנכון הוא להיחשף לשמש מעט ובכך לאסוף את רפואתה ולהימנע ממחלותיה. מוכרת התופעה שבלילה החולי גובר וביום מתמעט – חז"ל מייחסים זאת ל"אבק קרני השמש" המרפא. נאמר: "שֶׁ֣מֶשׁ צְדָקָ֔ה וּמַרְפֵּ֖א בִּכְנָפֶ֑יהָ", ובלבד שלא תהא השמש חזקה מדי אלא חמימה, נוחה ומהנה.
הקשר בין הופעת סרטן העור לחשיפה לשמש אינו מוטל בספק. אבל לפי ד"ר שטרן הסיכוי שחשיפה לשמש תגרום לסרטן עור תלויה בראש ובראשונה בגנים. בחלק מהמקרים הגנים מגינים, במקרים אחרים – מעלים הסיכון. כל אחד והגנים שלו.
סוג העור גם הוא בעל השפעה מכרעת על הסיכוי לחלות בסרטן העור. בעוד שבעלי עור כהה נמצאים בסיכון קטן מאוד לפתח סרטן עור בשל חשיפה לשמש, בעלי עור בהיר, נוטים להיכוות בקלות מהשמש, ולכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן עור כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לשמש.
משך החשיפה לשמש והתדירות משפיעים על ההשלכות של החשיפה לשמש על העור. מחקרים מצאו שחשיפה לשמש לפרק זמן קצר בתדירות קבועה, מסוכנת פחות מחשיפה ארוכה לעיתם נדירות.
מחקר סקנדינבי שבדק הקשר בין חשיפה לשמש להופעת סרטן עור מסוג מלנומה, מצא שבני נוער ומתבגרים (עד גיל 20) נמצאים בסיכון גבוה יותר לכוויות עור כתוצאה מחשיפה לא מתונה לשמש, העלולים להוביל בהמשך להופעת סרטן עור.
אמנם חשיפה לא נכונה לשמש עלולה לפגוע ב-DNA ולהוביל לסרטן עור, אבל לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO) חשיפה נכונה לקרני UV יכולה להיות טיפול יעיל למספר מחלות עור, כמו אקזמה, אקנה ופסוריאזיס.
טיפול בקרני UV אצל חולי פסוריאזיס (טיפול PUVA) הוא אחד הטיפולים המוצלחים למחלה זו. במסגרת טיפול זה מקבל המטופל תרופה ההופכת העור לרגיש יותר לקרני UV ואז נחשף לקרני UV המרפאים. עם זאת, יותר מדי שמש לא בריא גם לחולי פסוריאזיס, העלולים לפתח בשל כך סרטן קשקשי של העור.
חשיפה מתונה לשמש הכרחית לסרקולציה של הדם בגוף. זרימת דם טובה, משפרת מראה העור.
ההמלצה המקובלת אצל בעלי עור בהיר היא לחשוף לשמש אזורי גוף מוסתרים (ידיים, רגליים וכו') למשך 5-15 דקות, פעמיים-שלוש בשבוע, כדי להנות מתועלות השמש לבריאות.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות