פתרון לפחד מכישלון

נכתב על ידי

איך להפסיק לפחד מהכישלון

הפחד מכישלון הוא האויב הגדול ביותר של ההצלחה. בין אם זה ראיון עובדה, דייט או הרצאה מול קהל – הפחד עלול לשתק, לנטרל ולהכשיל.

זה לא סוד שחשש מפני כישלון הוא כשלעצמו מגדיל הסיכוי להיכשל – זה נקרא אטיצ'יפוביה – חוסר יכולת לבצע ולהצליח בשל חשש מוגזם ולא רציונלי מפני כישלון.  

אמנם לפחד ולחשוש זה טבעי ואפילו בלתי נמנע – זה קורה בגלל האמיגדלה – בלוטה בגודל שקד הנמצאת במוח ואחראית לתחושת הפחד ופחד הוא דבר הכרחי, גם כדי להימנע מסכנות, גם כדי למנוע שאננות ולהבטיח להגיע למשל מוכנים לראיון עבודה, למצגת או למבחן.

הבעיה מתחילה בנקודה בה הפחד גורר חשש שגורם לאבד פרופורציות, לחשוב על הגרוע ו"להינעל" עליו כאופציה יחידה. כשזה קורה אז לא מסוגלים לראות את התמונה המלאה והאובייקטיבית (בפסיכולוגיה קוראים לזה tunnel vision). במצב הזה עלולות להופיע גם תחושות פיזיולוגיות של דופק מהיר, הזעה, קוצר נשימה, חרדה, פאניקה, בלבול ועוד. כשזה קורה, הדרך לכישלון הופכת קצרה וחבל.

להתגבר על הפחד מכישלון - לא להרהר בעתיד לקרות !

אחת הדרכים להימנע מהחשש להיכשל היא לא להרהר יותר מדי על מה יקרה. תהיות כמו האם אצליח או אכשל ומה יהיה אם אכשל וכל העתיד לקרות, מנציחים את החשש והופכים אותו למוחשי.

לפי הרמב"ם אין מה להרהר בעתיד לקרות, שכן איש אינו יודע מה צופן לו העתיד – טוב או רע – שתי האופציות אפשריות באותה מידה.

להתגבר על הפחד מכישלון - לחשוב חיובי !

אם בכל זאת מהרהרים בעתיד לקרות, האם אצליח או אכשל, אז חז"ל ממליצים לחשוב חיובי – כמו שיש כוח למילה שיוצאת מהפה, לפי חז"ל גם הרהורי לב בעלי כוח ויכולים להשפיע בסופו של דבר על התוצאה. לכן ההמלצה היא לחשוב מחשבות חיוביות ולא שליליות.

סיפורו של איוב הוא דוגמה למקרה בו מחשבה גוררת תוצאה, במקרה שלו – תוצאה הרת אסון.  כל חייו חשש איוב שלא תבוא עליו רעה ועשה הכול כדי להימנע מכך ועל אף זאת באו עליו הצרות בזו אחר זו. לפי חז"ל בגלל ההתעסקות המוגזמת של איוב בצרות שעתידות לקרות לו, הצרות התרחשו.

חשש מפני כישלון הוא הרבה פעמים הסיבה לכישלון עצמו. החשש הזה עלול לגרום לתגובות פיסיות ורגשיות שיכשילו.

הדרך לנטרל החשש מפני הכישלון היא לא לחשוב יותר מדי על התוצאות, ממילא איש אינו יודע מה צופן לו העתיד, לטוב ולרע.

אם בכל זאת מהרהרים בעתיד לקרות, אז לפי חז"ל מומלץ לחשוב מחשבות חיוביות ולא שליליות.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן