לבריאות
  • ראשי
  • תזונה נכונה
  • ספורט ומנוחה
  • "סופר פוד"
  • בריאות הסביבה
  • ניקוי הגוף (חיצוני ופנימי)
  • תנועת הנפש
  • בריאות בטבעיות
  • אודות
  • צור קשר
  • ראשי
  • תזונה נכונה
  • ספורט ומנוחה
  • "סופר פוד"
  • בריאות הסביבה
  • ניקוי הגוף (חיצוני ופנימי)
  • תנועת הנפש
  • בריאות בטבעיות
  • אודות
  • צור קשר
  • שמן זית לטיגון ?
  • איזה דיאטה הכי טובה – דיאטת הרמב"ם
  • פת שחרית מזה ולמה זה מאוד מומלץ ?
  • כמה מומלץ לאכול בארוחה לפי הרמב"ם
  • לאכול בעמידה – בריא או אסור ?
  • לשתות מים נכון – טיפים לשתיית מים בריאה
  • איזה מים הכי בריאים ?
  • כמה מים לשתות ביום ?
  • דיאטת צום לסירוגין – האם זה עובד ?
  • טיפים לצום קל – איך לעבור את הצום
  • איזה ביצים הכי בריאות ?
  • איך לבחור בכיווני האויר הכי בריאים למגורים ?
  • איך להתרוקן בנוחות – טיפים לחדר השירותים
  • השפעות בריאותיות של מקלחת חמה
  • מקלחת קרה בריאה ? יתרונות של מקלחת במים קרים
  • טיפים להצליח להתמיד בפעילות גופנית
  • פעילות גופנית לפי הרמב"ם
  • יתרונות פעילות גופנית לגוף
  • איך להירדם מהר – מדריך לנדודי שינה
  • שעות שינה מומלצות לפי גיל
  • לישון בלי כרית ? איך לישון נכון על כרית
  • על איזה צד לישון – איך לישון נכון ?
  • סגולות בריאות של גבינה
  • איך להכין ביצה בריאה ולאחסן ביצים נכון
  • איזה תפוח הכי בריא ?
  • איך להכין בשר בריא
  • איך לבחור את הבשר הכי בריא ?
  • יתרונות בריאות של לחם (מלא)
  • איזה דג הכי בריא ?
  • איזה חלב הכי בריא ?
  • חלב דל שומן מרזה ? איזה חלב עדיף לדיאטה
  • איך לבחור ביין הכי בריא ?
  • האם גבינה בריאה ?
  • חיוך מייצר רושם ראשוני חיובי ?
  • חלב בריא או לא ?
  • טיפים להצליח בראיון עבודה
  • איך להצליח לשנות הרגלים
  • דגים בריאים ? מה בריא בדגים
  • שנאה – למה זה קורה ואיך להפסיק לשנוא ?
  • לימון בריא ? האם שווה לשתות כל יום כוס מיץ לימון
  • יתרונות בריאותיים של השום
  • מה הריח הזה יכול לעשות לנו – על ריח, בזבוזים וחלומות מתוקים
  • בשר בריא ? מה בריא בבשר ומה לא
  • ביצה בריאה או לא ?
  • האם צום בריא ?
  • תפוח לבריאות ?
  • איזה לחם הכי בריא ?
  • איך להעביר הנגאובר ? טיפים לטיפול בהנגאובר
  • מה אם הילד מסרב לעשות קקי בגן
  • נזקי זיהום אוויר – מה הם ואיך להימנע ?
  • זיהום אויר – טיהור האוויר בבית
  • כוחו של חיוך לבריאות
  • כמה פעילות גופנית מומלץ לשבוע לפי גילאים
  • איך להתמודד עם חרדות ופחדים ?
  • סגולות בריאות של שמן זית
  • מה קורה לגוף כשכועסים ?
  • צועקים על הילדים ולא משתלטים ?
  • האם דבש בריא ?
  • לדלג על ארוחת בוקר ? ממש לא כדאי
  • מים לבריאות ? 5 יתרונות של שתיית מים
  • להתאפק לשירותים ? זה לא בריא
  • יתרונות היין לבריאות
  • יתרונות השמש לבריאות
  • איך לישון נכון ?
  • יתרונות השינה – 7 סיבות ללכת לישון
  • יתרונות פעילות גופנית לנפש
  • יתרונות בריאות וסגולות התמר
  • איך להתקלח נכון ? טיפים למקלחת
  • איך לשבוע מהר ולאכול פחות
  • לאכול עם העיניים ולהימנע מאכילת יתר
  • כמה לעיסות צריך ללעוס ולמה זה משתלם
  • אכילת יתר – למה לא בריא לאכול יותר מדי
לבריאות
  • ראשי
  • תזונה נכונה
  • ספורט ומנוחה
  • "סופר פוד"
  • בריאות הסביבה
  • ניקוי הגוף (חיצוני ופנימי)
  • תנועת הנפש
  • בריאות בטבעיות
  • אודות
  • צור קשר
  • ראשי
  • תזונה נכונה
  • ספורט ומנוחה
  • "סופר פוד"
  • בריאות הסביבה
  • ניקוי הגוף (חיצוני ופנימי)
  • תנועת הנפש
  • בריאות בטבעיות
  • אודות
  • צור קשר
ראשי » אוכל בריא - "סופר פוד" » שמן זית לטיגון ?

שמן זית לטיגון ?

מערכת אתר לבריאות 06/05/2022
טיגון עם שמן זית ?

לטגן עם שמן זית

שמן זית נחשב בעיני רבים לשמן הבריא ביותר. הוא עשיר בנוגדי חמצון וחומצות שומן איכותיות, בין היתר שמן הזית משפר ערכי הכולסטרול, מגן על הלב והמוח, נוגד דלקת ומשכך כאב. על אף זאת, רוב האנשים לא מטגנים עם שמן זית. יצאנו לבדוק האם כדאי או לא לטגן עם שמן זית וחזרנו עם מסקנה ברורה

לשמן זית נקודת עשן גבוהה

נקודת עשן (smoke point) או נקודת שריפה (burning point) היא הטמפרטורה בה שמן מתחיל להישרף. זה מתבטא בהופעת עשן כחלחל מתמשך שהופך גלוי לעין. בשלב זה טעמו של השמן משתנה לרעה, הוא מאבד מערכיו הטובים ומשחרר רדיקלים חופשיים המזיקים לבריאות.
נקודת השריפה של כל שמן ושמן משתנה בהתאם לאיכות השמן ותכולת החומציות שלו. באופן כללי, ככל שהשמן מכיל יותר חומצות שומן חופשיות (Free fatty acids) כך הוא יישרף מהר יותר וההיפך.

בשל נוגדי החמצון החזקים שבשמן הזית והעובדה שהוא דל בחומצות שומן חופשיות, טמפרטורת העשן/שריפה שלו גבוהה מאוד – בין 220° ל- 260°, תלוי באיכות השמן ורמת זיקוקו. לצורך השוואה טמפרטורת העשן של חמאה היא 120°. היתרון בנקודת העשן הגבוהה של שמן הזית הוא בכך שהיא גבוהה יותר מטמפרטורת הבישול הביתי שהיא 120° לטיגון במחבת (Pan frying) ו- 180° לטיגון בשמן עמוק (Deep frying).

מחקרים מצאו שבעוד שטיגון בשמן קנולה או סויה מייצר כ-18% של רדיקלים חופשיים, טיגון בשמן זית מייצר 2% רדיקלים חופשיים בלבד.

לשמן זית יציבות חמצונית גבוהה

יציבות חימצונית ((Oxidative stability) בודקת עד כמה השמן עמיד בפני ייצור תרכובות מזיקות בחשיפה לחום מתמשך. באופן עקרוני, ככל שיש בשמן פחות חומצות שומן חד רוויות, כך היציבות החימצונית שלו תהיה חלשה יותר, והוא יתחיל לפלוט תרכובות מזיקות מוקדם יותר.

שמן זית עשיר בחומצת שומן אולאית חד בלתי רוויה ובנוגדי חמצון חזקים, המעניקים לו יציבות חמצונית גבוהה. במחקר של הפקולטה לפרמקולוגיה באוניברסיטת פורטו בפורטוגל, חיממו החוקרים סוגי שמן זית שונים בתנאי טיגון עמוק ובדקו סמני נזק חמצוני כל שלוש שעות. צריך היה לחמם את שמן הזית בממוצע למשך 24-27 שעות עד שהגיע לערך החוקי המירבי של נזקי חום (לשם השוואה, שמן קנולה יחזיק מעמד רק 7.5 שעות בממוצע). מסקנת החוקרים הייתה ששמן זית עמיד בתנאי טיגון, בעיקר בשל הכמות הגבוהה של נוגדי החמצון שהוא מכיל.

בשורה התחתונה - מומלץ לטגן בשמן זית

בין אם מדובר בטיגון במחבת ובין אם בטיגון עמוק, היציבות החמצונית ונקודת העשן הגבוהות של שמן הזית הופכים אותו לאמצעי טיגון עמיד ואופטימאלי לטיגון ביתי. טיגון בשמן זית מקטין משמעותית את כמות הרדיקלים החופשיים המשתחררים בעת טיגון ומזיקים לבריאות, כמו גם מאפשר לשמור על ערכיו הטובים של שמן הזית וסגולותיו הבריאותיות הייחודיות, על אף טיגונו.

אמנם לא מומלץ לטגן עם שמן בעל נקודת עשן ויציבות חימצונית נמוכות, אבל מבחינת הסיכון הבריאותי חשוב מכך להימנע משימוש חוזר בשמן שעבר טיגון, גם אם מדובר בשמן זית.

שמן זית לשיער
אולי יעניין אותך גם - שמן זית לשיער למה זה משתלם ואיך לעשות את זה

קישורים רלבנטיים:

  • Cooking Techniques & Tips Uses of Olive Oil
  • EDUCATION A Helpful Guide to Frying with Olive Oil
  • DIET & NUTRITION Defending Olive Oil’s Reputation
  • SMOKE POINT באתר ויקיפדיה (אנגלית)

Last updated on May 7th, 2022 at 10:06 pm

פופולארי
פת שחרית מזה ולמה זה מאוד מומלץ ?
תזונה נכונה - איך לאכול נכון

פת שחרית מזה ולמה זה מאוד מומלץ ?

פת שחרית – תחליף מספק לארוחת בוקר ? ארוחת בוקר נחשבת לארוחה החשובה ביום. היא מגיעה אחרי צום בו היה

קרא עוד ←
הנחיות התזונה האמריקאיות

הנחיות מבוססת מחקרים מדעיים לבחירת מזון בריא

 

אודות האתר

באתר לבריאות מגוון פוסטים וטיפים בנושא אורח חיים בריא. כל המידע מבוסס על מחקרים שפורסמו בכתבי עת מדעיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת הרמב"ם והמקורות.

תנו לנו לייק
שתף דף זה עם אחרים
אודות

אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.

דרכי התקשרות

אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:

שליחת טופס מקוון

דוא"ל forhealth.mail@gmail.com

 

נושאי עניין
  • תזונה נכונה – איך לאכול נכון
  • אוכל בריא – "סופר פוד"
  • ספורט ומנוחה בדרך בריאה
  • תנועת הנפש
  • ניקוי הגוף (חיצוני ופנימי)
  • בריאות הסביבה
תנאי שימוש ומדיניות פרטיות

המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).

טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.

אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי, תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
כל הזכויות שמורות לעורכי האתר. תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס