חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דבש לטיפול באקנה

נכתב על ידי

דבש לריפוי פצעי אקנה (חצ'קונים)

בשירותי בריאות כללית מסבירים שאותם חצ'קונים מטרידים (פצעי אקנה) המופיעים לרוב אצל מתבגרים על הפנים, החזה והגב, מתפתחים סביב זקיק השערה בגלל שינויים הורמונליים, סתימה של זקיק השערה, תאי עור שלא מתקלפים, ייצור מוגבר בבלוטות החלב וזיהום מחיידק האקנה (Propionobacterium acnes). הטיפולים המקובלים באקנה כוללים בנזואיל פרוקסיד, תרופות אנטיביוטיות ורטינואידים (נגזרות של ויטמין A). התדרדרות האקנה עלולה להסתיים עם נזקי עור קבועים, כמו הצטלקות ושינויים בגוון העור, לרוב התכהות.

דבש לריפוי פצעי אקנה ?

בשונה מהטיפולים הקונבנציונליים לאקנה, הדבש הוא תוצר טבעי של אנזימים, פרחים וחיידקים חיים החוברים יחד לחומר רב עוצמה.

לאורך ההיסטוריה שימש הדבש כאמצעי לריפוי פצעים. הרמב"ם רואה בדבש חומר מרפא, המחטא הפצע מבפנים ומבחוץ ובספר "מרפא הבושם" מציעים למרוח דבש על פצעים מוגלתיים. 

מחקרים רבים בחנו הקשר בין הדבש לריפוי פצעי עור. אחד מהם פורסם בכתב העת המדעי Wounds, שם מובא כי הדבש נחשב לחומר אנטי בקטריאלי ונוגד דלקת יעיל, בעל סגולה של ריפוי פצעי עור, המחטא הפצע מחיידקים, מפחית דלקות, מנקז נוזלים ומעודד צמיחה של רקמה חדשה.

מה טוב במיוחד בדבש לריפוי פצעי אקנה ?

כל אותם תכונות שהופכות הדבש לחומר פוטנציאלי לריפוי פצעי עור, הופכים אותו גם לחומר פוטנציאלי לריפוי פצעי אקנה, אבל לא רק. באתר הבריאות healthline מסבירים שבדבש תכולה גבוהה של חומצה גלוקורונית (glucuronic acid) ההופכת לאנזים גלוקוז אוקסידאז, שבמריחה על העור הופך למי חמצן טבעיים. אלו מתפקדים כמו החומרים השכיחים בתרופות ותכשירים לטיפול באקנה, למשל הבנזואיל פרוקסיד.

במחקר בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת לידס, הועלתה התיזה שרמת האוסמולליות הגבוהה שבדבש, הגורמת לכך שהדבש סופח נוזלים מהפצע, יכולה להיות יעילה גם נגד חיידק האקנה (Propionobacterium acnes), על ידי הפחתת כמות הנוזלים הנחוצים לחיידק זה לשרוד בסביבת הפצע.

איך להשתמש בדבש לטיפול באקנה ?

אם רוצים להשתמש בדבש לטיפול בפצעי אקנה, צריך להקפיד על מספר כללים:

  • להשתמש בדבש טבעי בלבד, ללא תוספת חומרים אחרים, עדיף דבש גולמי.
  • לא להשתמש בדבש במקרה שקיימת רגישות או אלרגיה לדבש דבורים או רכיביו. במקרים של פצעים נרחבים/עמוקים או חולים עם מחלות כרוניות, יש להתייעץ לפני עם הרופא המטפל.
  • לפני שמורחים הדבש על פצעי האקנה, מומלץ לבצע טסט על אזור נסתר בעור, כדי לשלול רגישות. במידה שמופיעה פריחה בעור, נפיחות, או החמרה של הפצעים – יש להפסיק הטיפול מיד.
  • יש להתחיל הטיפול בהדרגה. בשבוע הראשון למרוח בערב על הפצע למשך שעה ולבחון התגובה. אם הטיפול נסבל, אין אדמומיות, גירוי או יובש, ניתן להתקדם בהדרגה לשעתיים וכן הלאה, כשהיעד הוא למרוח על הפצע לפני השינה למשך הלילה ולשטוף בבוקר. 
  • עור אדמומי ודלקתי אמור להשתפר ביום הטיפול או לאחריו. מאחר שקיימים מעט מחקרים בנושא, לא ניתן להעריך תוך כמה זמן עשוי הדבש לרפא פצעי האקנה או להעלים הכתמים. 
  • בהיעדר שיפור לאחר טיפול ממושך, מומלץ לשקול לטפל באמצעים הקונבנציונליים הקיימים.

בדבש אנזימים אשר במגע עם העור הופכים למי חמצן טבעיים, בעלי אפקט דומה לחומרים מרכזיים בתכשירי אקנה מקובלים, כמו הבנזואיל פרוקסיד. קיימת גם סברה מדעית שהדבש סופח נוזלים הנחוצים לחיידק האקנה לשרוד.
יש להשתמש בדבש שלא הוספו לו חומרים אחרים (דבש טהור), עדיף דבש גולמי. דבש המנוקה מניו-זילנד נחשב לדבש בעל יכולת גבוהה במיוחד לריפוי פצעי עור

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן