כמה בריא לאכול לפי הרמב"ם ?

נכתב על ידי

כמה אוכל מומלץ לאכול בארוחה כדי לא להזיק לגוף וגם לא להשמין, האם זה תקף גם לגבי מזון בריא במיוחד ומתי מומלץ לוותר על קינוח בריא

קיימת תמימות דעים שאכילה עד אפס מקום, over eating בלשון המקצועית, מזיקה לבריאות. מעבר לעובדה שצריכה של קלוריות מיותרות גוררת עלייה במשקל והשמנה, קשה לגוף להתמודד עם באבוס עצמי – תחושת אי נוחות בבטן, גזים, הזעה ואפילו סחרחורת, כמו גם צרבות ונזקים לוושט, עליה בקצב הלב ופגיעה בתפקוד הקיבה ומערכת העיכול הם רק חלק מההשלכות של אכילה מוגזמת.

הרמב"ם ידע זאת מזמן והוא הציע דרך להימנע מכך.

לפי הרמב"ם "לא יאכל אדם עד שתתמלא כריסו אלא יפחות כמו רביע משבעתו"

ההמלצה של הרמב"ם היא לאכול עד 75% מהכמות שגורמת לשובע. איך מיישמים את זה ?

קודם כל, קשה לעצור כשאוכלים. זה כיף לאכול, למה להגביל. דבר נוסף, רוב האנשים לא יודעים להגיד כמה אוכל הם צריכים לאכול כדי לשבוע אלא אוכלים עד שמרגישים שבעים. הבעיה היא שתחושת שובע יכולה להגיע אפילו עד 20 דקות אחרי השלב בו הגוף כבר קיבל די והותר מזון. יוצא שאוכלים דקות ארוכות מזון מיותר.

הרב ברוודה זצ"ל מציע פתרון שמאפשר גם לדעת כמה באמת צריך לאכול כדי לשבוע וגם להתרגל לשים גבול לאוכל.

הרב מציע לראות בתחילת הארוחה מה יש לאכול ולמלא הצלחת בכמה אוכל שרוצים, פעם אחת בלבד, בלי תוספות בהמשך. הדגש הוא למלא הצלחת בכמה שרוצים, לא בכמה שיכולים להעמיס בצלחת. כשממלאים הצלחת פעם אחת בלבד בתחילת הארוחה, יוצרים סוף כל סוף הגבלה על כמות האוכל שאוכלים. בנוסף, בדרך זו, עם הזמן ניתן ללמוד ולהעריך בכמה אוכל צריך למלא צלחת כדי לשבוע בצורה מלאה. 

רק אחרי שמבינים כמה אוכל צריך למלא הצלחת כדי לשבוע ומתרגלים לכך שיש הגבלה, אפשר להתחיל לקזז מהצלחת עד רבע מהכמות המשביעה.

האם להתמלא עד הסוף ממזון בריא במיוחד זה גם לא טוב ?

לכאורה, אם יש מזון שהוא בריא אז הרבה ממנו בריא יותר אלא שלפי כתבי הרמב"ם, אכילה גסה עד אפס מקום, מסכנת יותר את הבריאות מאשר אכילה של מזון לא בריא. לפיכך, מבחינה בריאותית עדיף לאכול קצת מזון לא בריא, מאשר למלא הבטן עד תום באוכל בריא.

מה לגבי קינוח בריא ?

קינוח של דברי מתיקה כמו תמר אחרי האוכל, מומלץ לפי הרמב"ם ואפילו מחזק כוח העיכול ובתנאי שלא אוכלים קינוח על בטן מלאה לגמרי. מכיוון שלפי הרמב"ם עדיף לאכול מעט מזון לא בריא, מאשר למלא הבטן עד הסוף במזון בריא, קל וחומר שעדיף להימנע מקינוח על בטן מלאה לחלוטין, אפילו אם מדובר בקינוח בריא.

ההמלצה החד משמעית היא לא להתמלא מאוכל עד אפס מקום, אפילו אם מדובר במזון בריא במיוחד.

קינוח אחרי האוכל הוא דבר מומלץ שיכול להועיל לעיכול אבל קינוח, אפילו בריא במיוחד, לא מומלץ על בטן מלאה.

לפי הרמב"ם הדרך הנכונה לאכול היא להשאיר מקום ולא להתמלא עד הסוף, להפחית כרבע מהכמות שגורמת לתחושת שובע. 

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן