אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
על פי נתוני מועצת החלב הישראלי הממוצע צורך כ-700 כוסות חלב בשנה. לכאורה אין בכך פסול. ההיפך – החלב הוא נוזל עשיר במינרלים ובוויטמינים, הוא מיוצר באופן טבעי (בבלוטות החלב של יונקות עבור צאצאן), ערכיו התזונתיים מרשימים ומיועדים לספק ליונקים שזה עתה נולדו את כל מה שגופם צריך כדי לשרוד.
החלב עשיר בחלבון איכותי ובחומצות שומן בריאות כמו חומצה לינולאית ואומגה 3. החלב גם עשיר בסידן (קלציום) ובוויטמינים ומינרלים המסייעים לספיגת הסידן בגוף, כמו ויטמין D, ויטמין K, זרחן ומגנזיום.
עם זאת, לא אחת נשמעות טענות שחלב לא בריא ויש שסבורים שחלב אפילו מזיק לבריאות –
מה הנכון – האם חלב בריא או לא בריא ? על כך בשורות הבאות
על אף חילוקי דעות בקרב חלק מאנשי הקהילה הרפואית בקשר לתועלותיו הבריאותיות של חלב יונקים, רוב ארגוני הבריאות בעולם המערבי, כולל בארה"ב ובישראל, ממליצים על שילוב חלב בתזונה היומיומית.
גם לפי הרמב"ם חלב טרי הוא מאכל בריא ובלבד שלא סובלים מרגישות לחלב.
ההמלצה בישראל היא לצרוך 3 מנות מוצרי חלב ביום.
חשוב לשים לב שההמלצה הגורפת של משרד הבריאות היא לצרוך אך ורק חלב מפוסטר או חלב שעבר עיקור.
לפי המחקרים המדעיים, הרכביו הייחודיים של החלב קשורים עם מספר תועלות בריאותיות, כולל שיקום וחיזוק השרירים, בריאות העצמות, מניעת מחלות כרוניות ושמירה על משקל גוף תקין:
בכוס חלב ממוצעת יש כ-8 גרם חלבון, המורכב מחלבונים מסיסים – חלבוני Whey – (כ-20%) וחלבונים לא מסיסים – קזאין (80%). מדובר בחלבונים "מלאים", המכילים כל חומצות האמינו הנדרשות ביחס אופטימאלי.
חלבון חיוני לגוף, קשור עם התפתחות ובניית עצמות ושרירים, חידוש תאים וחיזוק המערכת החיסונית.
בדומה לחלבון שבביצה, גם החלבון שבחלב נחשב "חלבון שלם" (complete protein) – חלבון המכיל את כל 8 חומצות האמינו הנחוצות לגוף לתפקוד אופטימאלי.
בפרסום ב- The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics נמצא כי צריכת חלב מוגברת במשך 3 חודשים בקרב בני 70 עד 85, תרמה למסת שריר וסבילות גופנית טובה יותר.
מחקר אחר דיווח שצריכת חלב על ידי ספורטאים לאחר סיום הפעילות תרמה להפחתת נזק לשרירים, ומחקר נוסף מצא שחלב תורם לחיזוק השרירים.
מלבד כמות הסידן (קלציום) המרשימה שהוא מכיל, החלב הוא גם מקור מצוין למינרלים וויטמינים המעודדים ספיגת הסידן בגוף כמו ויטמין D, ויטמין K, זרחן ומגנזיום.
מאחר שכ-99% מהסידן שבגוף מאוחסן בעצמות, רווחות התפיסה כי חלב תורם לבריאות העצמות.
מחקרים רבים מצאו שחלב מוריד הסיכון להופעת תסמונת מטבולית – מחלות כרוניות כמו סכרת, כולסטרול ושומן בטני – גורמי סיכון משמעותיים להופעת מחלות לב וכלי דם, כולל שבץ מוחי.
מחקר משותף של חוקרים מברזיל וארה"ב, שכלל למעלה מ-15,000 משתתפים, מצא ירידה בסיכון למחלות מטבוליות בשל צריכת חלב.
אחד ההסברים לדבר הוא שחומצת השומן הלינולאית שבחלב, היא האחראית לכך, בשל יכולותיה להאט קצב ייצור השומן בגוף ולהאיץ קצב פירוקו.
בחלב חלבון בכמות מרשימה. החלבון מקדם תחושת שובע. בנוסף, בחלב חומצת שומן לינולאית, המסייעת לתהליכי ייצור ופירוק השומן בגוף. לא פלא אם כן שמחקרים שונים דיווחו על ירידה בסיכון להשמנת יתר בשל צריכת חלב ומוצריו.
כך למשל חוקרים משוודיה מצאו שצריכה של חלב על בסיס יומיומי, הפחיתה הסיכון לעודף משקל בכ-15%.
ישנם אנשים הסובלים מרגישות ללקטוז (Lactose intolerance) – סוכר המצוי בחלב ובמוצרי חלב. למעשה, לפי פרסום של המשרד הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) כ-65% מהאוכלוסייה בעולם, סובלים מיכולת מופחתת לעכל לקטוז.
במידה שאנשים הרגישים ללקטוז צורכים חלב, הם עלולים לחוות כאבי בטן, נפיחות וגזים, בחילות ושלשולים העלולים להופיע בתוך 30 דקות ועד שעתיים לאחר צריכת החלב.
הרגישים ללקטוז יכולים לצרוך במקום חלב יונקים חלב שקדים, חלב קוקוס, חלב סויה וכדומה.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות