Last updated on February 3rd, 2021 at 10:43 pm
לימון במטבח מוסיף המון אבל האם לימון גם בריא כמו שרבים חושבים ? מה יש בלימון שמעניק לו יכולת של חיטוי והשמדת חיידקים ? מדוע לימון יכול לסייע לשמור על משקל גוף תקין ועל הלב וכלי הדם והאם נכון המיתוס שלימון מעניק מראה עור פנים מבריק ומתוח ומסוגל להמיס אבנים בכליות ובדרכי השתן ? יצאנו לבדוק מה אומרים המחקרים ודעות חכמים על הפרי הזוהר.
הלימון הוא פרי הדר (Citrus limon) – פרי עץ הלימון. הלימון מגודל בעיקר לשימושים ביתיים. במטבח המודרני נעשה שימוש נרחב בלימון עצמו, כמו גם בקליפתו וחרצניו, בבישול, באפייה, ברטבים, בסלטים ובמגוון משקאות (לימונצ'לו טעמתם ?).
מעבר למגוון הטעמים שניתן להפיק מהלימון, לא מעט אנשים רואים בפרי הצהוב פרי בריא במיוחד, תרופת סבתא יעילה למגוון מצבי חולי, ויש כאלו שלא פותחים היום בלי כוס לימון מהולה במעט מים חמימים. אז מה נכון ומה לא בקשר לערכו הבריאותי של הלימון ?
נתחיל בכך שבלימון כ-90% מים ומים, כידוע, אין טובים מהם לגוף. אבל מלבד היותו פרי מרווה, מה יש בלימון שהוא זוכה למעמד של פרי בריא במיוחד ?
ויטמין C. הלימון עשיר בוויטמין C. ויטמין C נחשב לנוגד חמצון איכותי, בעל אפקט אנטי דלקתי הנלחם בתהליכי חמצון המתרחשים בגוף הפוגעים בתאי מערכת החיסון, בלב ובכלי הדם, מאיצים הזדקנות ובליה של תאים ורקמות וקשורים עם הופעת תאים סרטניים.
בספר "צמחי המרפא של הרמב"ם" מאת נסים קריספל, מופיע שהלימון הוא מקור מצוין לוויטמין C לגוף ובספר מרפא הבושם מדגישים שחשיבות הלימון היא בוויטמין C שבו.
מלבד ויטמין C בלימון ישנם פלבנואידים ייחודיים – הספרידין והספריטין – נוגדי חמצון חזקים שמחקרים מייחסים להם, יכולת לבלום תהליכים סרטניים (אנטי-קרצינוגנים), לאזן לחץ הדם ולמנוע וירוסים ודלקות.
השילוב בין ויטמין C ליתר נוגדי החמצון הפלבנואידים שבלימון, מאפשר ספיגה טובה יותר שלו במעי ופיזור אפקטיבי יותר במערכות הגוף.
רכיב בולט נוסף בלימון הוא החומצה הציטרית שהוא מכיל (עד כ-8%). החומצה הציטרית מקנה ללימון את טעמו החמצמץ אבל מעבר לטעם, החומציות הגבוהה שבלימון מעניקה לו יכולת לחטא ולמעשה לחסל לא מעט חיידקים שאינם יכולים לשרוד ברמת חומציות שכזו. לפי הגב' מרינה ליסנקו, דוקטורנית ממכון ויצמן למדע, באופן כללי, ככל שרמת החומציות גבוהה יותר, כך רמת ה-PH (רמת החומציות בדם) נמוכה יותר – וזה מה שהופך הלימון לאמצעי יעיל נגד חיידקים שרובם אינם מסוגלים לשרוד ברמות PH נמוכות.
בספר "רפואות תימן" מופיע כי מיץ הלימון מנקה את הדם ומזקקו וממית חיידקים במעיים.
סיבים תזונתיים איכותיים. בלימון כ-10% פחמימות, רובן סיבים תזונתיים וסוכרים. מתוך הסיבים התזונתיים שבלימון ראוי להזכיר את הפקטין (pectin) – סיב תזונתי מסיס הקשור עם ערכים בריאותיים רבים, בתוך כך יכולתו לשפר פעילות המעיים והקדמת תחושת שובע.
מספר רכיבים בלימון הופכים אותו לאמצעי יעיל להורדת הסיכון להופעת מחלות לב וכלי דם.
נתחיל בוויטמין C. בלימון אחד יש כ-30 מ"ג ויטמין C, שהם כ-50% מהכמות המומלצת לצריכה יומית. מחקרים מראים שצריכה של ויטמין C מפרי הדר כמו הלימון, מפחיתה הסיכון למחלות לב וכלי דם.
במחקר יפני שכלל כ-2,000 נשים וגברים, ונפרש על פני עשרים שנה, נמצא שככל שצרכו יותר ויטמין C מפרי הדר, כך היו פחות אירועי שבץ מוחי וההיפך.
במחקר מדרום קוריאה נמצא שהסיבים התזונתיים שבלימון, בפרט ההספרידין, הורידו רמות הכולסטרול (מחקר בתנאי מעבדה).
בספר מרפא הבושם מופיע שלימון במי מלח מנקה ומקרר את הדם, וממיס משקעי כולסטרול בכלי הדם.
הלימון עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים מסוג פקטין (בפרט בקליפה). הפקטין קשור עם שמירה על משקל תקין – הוא גורם למזון לספוח נוזלים במעיים ולהתרחב ולשדר גירוי עצבי למוח שהבטן מלאה. בשל כך אוכלים פחות. בנוסף, המסה הג'לטינית של הפקטין במעי מאטה התרוקנות המעיים והדבר מקנה תחושת שובע ונינוחות לאורך זמן רב יותר.
בלימון ריכוז גבוה של חומצה ציטרית (Citric acid) המעלה נפח השתן וגורמת לו להיות פחות חומצי ומסוגלת לפרק אבנים קטנות בכליות. בפרסום של חוקרים מהחלקה לאורולוגיה באוניברסיטת קליפורניה בארה"ב דווח כי דיאטה שכללה מיץ לימון, העלתה בתוך 6 ימים את ריכוז הציטרין בשתן פי שתיים. מסקנת החוקרים הייתה שחצי כוס מיץ לימון (כ-125 מ"ל) מהול במים, עשוי להיות טיפול יעיל בנוסף לטיפול תרופתי אצל חולים הסובלים מאבני סידן בכליות.
בספר "רפואת תימן" ממליצים לשים ביצה עם מיץ לימון טרי בכוס במשך הלילה ולשתות בבוקר, כתרופה לסובלים מאבנים בכליות או דלקות בדרכי השתן.
אפשרות אחרת היא להתחיל את היום עם כפית שמן זית וכוס מים עם לימון סחוט ("התזונה הטבעית" יעקב ברמן).
כמו כל מזון המכיל כמות גבוהה של ויטמין C ורכיבים נוגדי חמצון, גם הלימון נקשר עם יכולות לחזק המערכת החיסונית והקטנת הסיכון להצטנן ולחלות בשפעת.
מטא אנליזה שכללה ניתוח תוצאות של עשרות מחקרים מצאה שאמנם מספר מחקרים הראו ירידה במשך זמן הסימפטומים של התקררות ושפעת אצל מבוגרים וילדים שקיבלו תוסף ויטמין C, אולם לא היה מדובר בתוצאות עקביות. לעומת זאת, אצל ספורטאים נמצא קשר מובהק של ירידה במשך זמן המחלה כשצרכו תוספי ויטמין C.
בספר מרפא הבושם מציינים שמיץ לימון מהול במעט מים צוננים יעיל לדלקות בדרכי הנשימה, מצנן הגוף, מוריד חום ומקל על הצטננות.
גם קוקטיל של מיץ לימון עם דבש ובצל יכול לסייע למי שרוצה להיפטר מתסמיני הצטננות ושיעול.
בשכבות העור יש ויטמין C. מחסור ממנו עלול להפוך העור לפגיע שאז הופעת קמטים, כתמים ועור יבש הם רק שאלה של זמן. בלימון יש ריכוז גבוה של ויטמין C שיכול לשפר מראה קמטים ולהאט הזדקנות הקלוגן, כמו גם למנוע ולשפר נזקי שמש אחרים.
באוניברסיטת אורגון בארה"ב מסבירים שהתכונות נוגדות החמצון של ויטמין C כמו בלימון הופכות אותו למולקולה חיונית לבריאות העור: הוא מפחית את הנזק לעור כתוצאה מקרני אולטרה-סגול (UV), הוא בעל אפקט אנטי-חמצוני המסוגל לבלום הזדקנות תאי העור, והוא גם מווסת את הסינתזה של קולגן החלבון המבני.
בפרסום של האקדמיה של אוקספורד, ב- American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) דווח שצריכה של ויטמין C כבלימון, במשך 12 שבועות לפחות, הפחיתה מראה הקמטים ושיפרה מראה עור יבש, אצל חלק ממשתתפי המחקר.
*מתוך "מרפא הבושם". הערה- חומצת הלימון עלולה לגרום לגירוי וצריבה של העור, במיוחד במקרים של בעלי עור בהיר ורגיש.
מעבר לטעמים המגוונים שניתן להפיק במטבח מהלימון, הלימון בהחלט יכול לתרום לבריאות. הוא עשיר בוויטמין C, בנוגדי חמצון, בסיבים תזונתיים ובחומצה ציטרית. ישנן ראיות מדעיות לכך שרכיבים בריאותיים אלו מעניקים ללימון יכולת חיטוי והשמדת חיידקים ודלקות, ניקוי כלי הדם והגנה על הלב וכלי הדם. הלימון נמצא יעיל נגד אבני מרה ואבנים בכליות ויכול לשמש כטיפול משלים לטיפול הקונבנציונלי במצבים אלו.
הלימון מחזק המערכת החיסונית ומפחית תסמיני הצטננות ושפעת. הפקטין שבלימון מקדים תחושת שובע ונינוחות ומסייע בשמירה על משקל גוף תקין. הלימון גם משפר מראה העור ומפחית קמטים, כתמים ויובש.
מי שרגיל לשתות מיץ לימון מהול במים על הבוקר יכול כנראה רק להרוויח מזה. יחד עם זאת, חשוב להיות ערים לכך שמיץ הלימון הינו חומצי ולכן עלול לפגוע בשכבת האמייל המכסה השיניים. לפי ד"ר גיל שחר מהמרכז לרפואת הרמב"ם, אפשר לצמצמם את הנזק הפוטנציאלי לשיניים מהלימון על ידי שטיפת הפה לאחר ששותים הלימון (וניתן גם לגרגר לאחר מכן מי מלח). עדיף לשתות הלימון עם קש שיפחית את המגע של הלימון עם השיניים. בכל מקרה יש להימנע מצחצוח השיניים לאחר ששותים לימון, על מנת שלא להחמיר הנזק הפוטנציאלי מחומצת הלימון לשכבת האמייל של השן.
בספר מרפא הבושם מופיע גם שלאנשים בעלי עצבים חלשים ומתוחים מומלץ להימנע מאכילת מאכלים חמוצים כמו לימון.
Last updated on February 3rd, 2021 at 10:43 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.