אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
מחקרים מדעיים שפורסמו במשך השנים בחנו יכולותיו הפרמקולוגיות של השום – מחיטוי ומניעת דלקות, כיוח והזעה ועד חיזוק הקיבה ומערכת העיכול, הקלה בהצטננות ושיעול, חיזוק המערכת החיסונית ובלימת תהליכי הזדקנות וממאירות. היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, השתמש בשום כתרופה לכל דבר. בימינו מכנים השום האנטיביוטיקה הטבעית.
במשך השנים נעשו מחקרים מדעיים רבים על יכולות הריפוי של השום, לצד המלצה, די גורפת יש לומר, לצרוך שום על בסיס יומיומי לצורך מניעה וטיפול בשלל מצבים רפואיים. גם חז"ל ידעו כי לשום יתרונות בריאותיים רבים.
מהם יתרונות השום לבריאות ואיך להשתמש בשום לריפוי ביתי – על כך בשורות הבאות
השום המוכר מהמטבח – "שום הגינה" אם לדייק בשמו (Allium sativum בלשון מדעית או Garlic בלעז), הוא צמח מסוג הבצלים (Allium) – בדומה לבצל הגינה (onion), השאלוט והכרישה (פראסה).
בצל השום, המוכר לנו כ"ראש השום", מורכב מכ-10-20 שיני שום, והוא ניתן לאכילה חי או מבושל.
השום דל קלוריות ועשיר בוויטמינים ומינרלים חיוניים. למעשה יש בשום קצת מכמעט כל מה שהגוף צריך. השום זוכה למעמד רפואי בעיקר בשל תרכובות גופרית ייחודיות שהוא מכיל, בתוך אלו – אליצין (allicin), דיסולפיד (diallyl disulfide) וציסטאין (S-Allylcysteine). תרכובות כימיות טבעיות אלו המצויות בשום (ועוד רבות אחרות), מתפזרות בגוף כשאנו אוכלים שום (דרך מערכת העיכול) ותורמות מהשפעותיהן הביולוגיות החזקות.
השום נותן בוסט למערכת החיסונית ומפחית הסיכון להצטנן (להתקרר) ולחלות בשפעת. השום נמצא גם בעל יכולת לקצר זמן המחלה [היכנס/י לקריאה על שום למניעת הצטננות].
מחקרים שונים מצאו שלשום יכולת להוריד ערכי הכולסטרול ולחץ הדם ועל ידי כך למנוע מחלות לב וכלי דם. זאת באמצעות תרכובת גופרית שהוא מכיל העונה לשם אליצין [קרא/י על שום לבריאות הלב].
במחקר בתנאי מעבדה נמצא כי לשום יכולות למנוע ולרפא הופעת זיהומים בשל טפילי מעיים (פרזיטים).
בגמרא (בבא קמא פב א) מוזכרת סגולה נוספת של השום – יכולתו למנוע ולהשמיד תולעי מעיים ("…והורג כנים שבבני מעיים").
סגולה נוספת של השום לפי הגמרא (בבא קמא פב עמוד א) היא יכולתו להרבות הזרע "… ומרבה הזרע". בגמרא (יומא יח א) מוזכר השום כאחד מבין 5 דברים שמביאים האדם לידי טומאה. מאחר שהשום מרבה הזרע, קיים חשש שאדם שאוכל שום והולך לישון יבוא לכדי קרי לילה.
תכונה נוספת המיוחסת לשום בגמרא בבא קמא היא יכולתו להכניס את האהבה ולהוציא את הקנאה. באופן דומה נאמר בתלמוד הירושלמי כי בכוחו של השום להכניס אהבה (מגילה פ"ד).
משכך, אחת מעשר התקנות שתיקן עזרא הייתה לאכול שום בערב שבת, שאז נוהגים ישראל לקיים יחסי אישות.
בגמרא במסכת גיטין (סט א) מובא שהשום יכול לשמש כתרופה לכאבי שיניים וחניכיים ("דטבת לככא").
התרכובות הכימיות הטבעיות שבשום כמו האליציאלין (S-Allylcysteine) משמשות על תקן נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים ובולמים תהליכי הזדקנות ושגשוג של תאים סרטניים.
מטא אנליזה רחבת היקף שפורסמה ב- Libyan Journal of Medicine מצאה שההשפעה הסינרגטית של השום – הפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, כמו גם תכונות נוגדות החמצון שלו, מקנה לו אפקט של "מגן עצבי" (neuroprotective) בתוך כך יכולת להפחית את הסיכון להופעת דמנציה ואלצהיימר.
באתר משרד החקלאות ופיתוח הכפר מסבירים כי הדרך לשמור על טריות השום היא לאחסנו במקום פתוח ויבש שאינו חשוף לשמש ישירה.
מומלץ להימנע מצריכת שום עם סימני השחרה, שעלולים להיות תוצאה של פטריית האספרגילוס – פטרייה שעלולה לגרום נזק בריאותי.
על אף התועלות הרבות של השום, ישנם אנשים ששום לא מיטיב איתם. מסביר הנטורופת אופיר פוגל שלפי הרפואה הטבעית שום אינו מומלץ למי שסובל מצרבות, רפלוקס, אולקוס, דלקת גיבה (גסטריטיס) וכיוצא באלו, כמו גם למי שסובל מהפרעות בקצב הלב.
מאחר שהרמב"ם ממליץ להתייחס לשום יותר כמו לתרופה מאשר למזון, אם בכוונתך להתחיל לצרוך שום באופן קבוע, נבון יהיה להתייעץ בנדון עם הרופא המטפל.
*מתוך "מרפא הבושם" (ערך שום)
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות