כמו בכדור הארץ כך בגופנו, בשניהם רוב הוא מים לסוגיהם (בגוף האדם כ-60% מים). בלעדי המים אין קיום – לא לאדם ולא לעולם. מים, תודה לאל, יש בשפע, זמינים וזולים אבל…אף על פי זאת ולמרות חשיבותם הקריטית, המים לא זוכים אצל רוב בני האדם לתשומת הלב הראויה. האמת אפשר להבין. כוס המים לא מגרה. אין בה את אותה נחמה מספקת של כוס הקפה או הקולה, גם אין בה קפאין מעורר או אחוז אלכוהול מפתה. לא פלא אם כך שברוב המקרים כוס המים נדחקת הצידה, לטובת נוזלים קצת יותר מפנקים (שגם הם אגב מועילים לגוף).
מחקרים מדעיים מוכיחים ששתיית מים בצורה תדירה ומספקת תורמת רבות לבריאות: המים מגבירים פעילות העיכול ומונעים עצירות, משפרים זרימת הדם ומגנים על הוורידים וגם מפחיתים הסיכון להופעת אבנים בכליות ומשפרים תפקודים קוגניטיביים ומצב הרוח.
אז למה כדאי לשתות מספיק מים וגם- אם כבר שותים, איך לעשות זאת נכון: מתי וכמה מים לשתות וממה כדאי להימנע- זאת ועוד בשורות הבאות

יתרונות המים לבריאות הגוף
1
האם שתיית מים מונעת אבנים בכליות ?
תפקיד המים, מלבד רוויה, הוא גם ניקויו הגוף. לא רק ניקוי חיצוני כי אם גם פנימי. פעולה זו נעשית בעזרת הכליות המסננות הנוזלים ומפרישות פסולת ורעלים מהגוף דרך השתן. כל עוד צריכת הנוזלים מספקת, הכליות עושות עבודת סינון ופינוי נהדרת- השתן קליל וזורם בחופשיות, חסר צבע ונטול ריח. לעומת זאת, כשהגוף לא מקבל מספיק נוזלים אז ריכוז השתן, צבעו וריחו, גוברים, מאחר שהכליות סופחות נוזלים אחרים מהגוף, שאינם מים, כדי שיוכלו להמשיך לבצע תפקידן.
בספרות חז"ל מופיע שעל-ידי שתייה מרובה הכליות מתנקות בצורה טובה ומהירה יותר וכך יש פחות משקעים העלולים להצטבר לבסוף ל"אבנים בכליות".
עובדה זו מאושרת מדעית. שתייה מרובה של מים מקטינה בעשרות אחוזים את הסיכון לפתח אבני כליות. לפי האיגוד האירופאי לאורולוגיה שתייה של כ-2.5 ליטר מים ליום תקטין משמעותית את הסיכון שלנו לפתח אבנים בכליות.
2
האם שתיית מים יעילה לדם ולכלי הדם ?
ד"ר דיצק, מומחה לכירורגית כלי דם, העומד בראש Vein & Vascular Institute שבניו- ג'רסי ארה"ב, מסביר כי שתיית מים תורמת לבריאות זרימת הדם ותקינות הוורידים שלנו בשני אופנים: האחד, שתייה מספקת של מים גורמת לדם להיות דק יותר (thinner). כך לא רק שתנועת הדם בגוף הופכת חלקה וטובה יותר, אלא גם הסיכון להופעת קרישי דם (clots) יורד. קרישי דם עלולים לגרום לשלל מחלות כלי דם כמו למשל דליות ופקקת ורידים עמוקה (DVT).
התרומה הנוספת של המים, היא בעקיפין ע"י חיזוק השרירים. ד"ר דיצק מסביר שההידרציה (ריווי הגוף ע"י מים) מספקת לחות לשרירים ומחזקת אותם. מאחר שהוורידים "נשענים" על השרירים בעת התרחבותם ומקבלים מהם תמיכה. אם השרירים לא מספיק חזקים אז הוורידים עלולים לקרוס תחת הלחץ ולהישבר ועלולות להופיע מחלות כלי דם. על ידי הידרציה מספקת, השרירים מתחזקים ומגנים על הוורידים מפני קריסה ותחלואה.
3
האם שתיית מים מונעת עצירות ?
למים תפקיד חשוב במערכת הסירקולציה של הגוף. כשהגוף לא מקבל מספיק מים, הוא נאלץ "למשוך" מים ממקומות אחרים בגוף, כדי לשמור על הידרציה מספקת. באתר שירותי בריאות כללית מסבירים שבהיעדר מספיק מים, הגוף עלול לשאוב מים מהמעי והצואה עלולה להתייבש. מכאן הדרך ליציאות קשות ועצירות הופכת קצרה. שתייה של מספיק מים תימנע מזה לקרות.
מי השתייה מהווים גם מקור מרכזי לספק לגוף מגנזיום סולפט (כ-20% מהמגנזיום בגוף מגיע מהמים שאנו צורכים). מחקר גרמני שפורסם ב- European Journal of Nutrition, בדק את השפעת המגנזיום שבמים על תפקוד פעולות המעיים של הסובלים מעצירות ומצא עלייה משכנעת בפעולות העיכול אצל המשתתפים במחקר שנחשפו למים עשירים במגנזיום סולפט.
4
האם שתיית מים משפרת תפקוד המוח ?
באתר המדעי Hydration for Health מודגשת התרומה של המים לשיפור תפקודים קוגניטיביים ומצב הרוח. בעוד ששתייה מספקת של מים מגבירה הערנות ותשומת הלב (alertness & attention), הידרציה ירודה עלולה להוביל לבלבול וכן להוריד מצב הרוח והמרץ. מבחינת מצב הרוח, מחסור במים עלול לעשות אותנו פחות שמחים, פחות שבעי רצון ופחות רגועים.
אחד ההסברים להשפעת המים על התפקוד הקוגניטיבי שלנו הוא שחרור של קורטיזול על ידי המוח במצבי התייבשות, כתגובה לעליה בריכוזיות הדם (אוסמולליות). מחקרים בתנאי מעבדה מצאו שהעליה ברמות הקורטיזול במצב של התייבשות, פוגעת בתפקודים קוגניטיביים, בתוך כך גורמת לירידה בזיכרון ובמהירות עיבוד הנתונים וכן ביכולת הלמידה. רמות גבוהות של קורטיזול קשורות גם עם ירידה במצב הרוח ודיכאון.
כמה מים מומלץ לשתות ביום ?
השאלה כמה מים מומלץ לשתות ביום תלויה במספר משתנים. יש מצבים בהם מאבדים נוזלים בגלל חום סביבתי, מזון משתן (למשל קופאין), פעילות גופנית, מצב בריאותי (למשל כשיש חום מאבדים נוזלים), אישה בהריון או מניקה – אלו וגם אלו עשויים להשפיע על כמות הנוזלים הנדרשת לכל אדם ואדם וחשוב לשים לב לכך.
באופן כללי ועקרוני ההמלצה של האקדמיה האמריקאית למדעים היא על-2.7 ליטרים נוזלים ליום לאישה ו-3.7 ליטרים לגבר. בתוך אלו נכללים גם הנוזלים שאנחנו מקבלים משתיית משקאות כמו תה או מיץ ומהאוכל (כ-20% מהמים שהגוף מקבל הם מהמזון שאנו אוכלים).
אם כבר שותים מים- איך לעשות זאת נכון- מדריך לשתייה חכמה נוסח חז"ל
האם בריא לשתות מים עם האוכל ?
הדעות בשאלה זו די חלוקות. בעוד יש הסוברים שאין כל מניעה לשתות מים תוך כדי האוכל, לפי הרמב"ם מומלץ לשתות כ-20-30 דקות לפני האוכל שתי כוסות מים פושרים, שיעזרו להקדים תחושת שובע ואף לרדת במשקל, אך להימנע משתייה במהלך הארוחה עצמה. שתייה באוכל או סמוך מאוד לארוחה עלולה לגרום לדילול של אנזימי העיכול ומיצי הקיבה ולפגיעה בתהליך הפירוק של אבות המזון. מצד שני, כשאוכלים יותר מדי בארוחה – פעולה שהרמב"ם מתריע מפניה בשל היותה גרועה לגופנו, הגוף יאותת לנו שהוא צריך עזרה בעיכול ואנו נרגיש צורך לשתות תוך כדי האוכל (לקרוא על "למה לא כדאי להתפוצץ מאוכל" לחצ/י כאן).
הרמב"ם ממליץ לשתות מים אחרי האוכל (כשעתיים אחרי האוכל). בשלב זה רוב האוכל עבר כבר מהקיבה למעי הגס ומתקיים תהליך "הפרשה" של אבות המזון דרך דפנות המעי. המים עוזרים בשלב זה למזון שבמעי להיות יותר נוזלי ו"ספיג". לאחר שהופרשו אבות המזון הנדרשים לגוף, מסייעים המים גם בניקוי הפסולת שנותרה במעי, הצואה, ומונעים ממנה ל"התייבש" במעי ולגרום לעצירות.
האם בריא לשתות מים קרים ?
לפי הרמב"ם מומלץ לשתות מים פושרים. בעיקר כדאי להימנע משתייה של מים קרים במצבים בהם חום הגוף הפנימי עולה, כמו למשל בזמן אכילה, לאחר מקלחת חמה או לאחר פעילות גופנית. במצבים שכאלו מים קרים עלולים להזיק לגוף, בשל קירור פתאומי של הקיבה והכבד. מומלץ גם להימנע משתייה של מים קרים לפני הארוחה. המים הקרים מכווצים את כלי הדם המספקים דם לקיבה ועל ידי כך פוגעים בתפקודה.
בריא לשתות מים ב"שלוק" אחד ?
הרמב"ם ממליץ לא לשתות המים בפעם אחת, בכמות גדולה כי זה עלול להזיק לקיבה. עדיף לשתות המים מעט מעט, לאט לאט, שאז "יועילו לגוף תועלת גדולה" (ספר הרפואות לרמב"ם דף 15).
האם מומלץ לשתות מים על הבוקר ?
בהחלט כן ! זה אפילו מרזה – לפי הרמב"ם מומלץ לשתות כחצי ליטר מים "כאשר נעור משנתו", כי פעילות זו גורמת לשרפת שומנים.
האם בריא להרתיח מים ?
הדרך הטובה ביותר לטהר המים היא ע"י הרתחתם. יש לשים לב שחימום המים אבל לא הרתחה מלאה דווקא מזיק לבריאות ואינו מומלץ כלל (בבא מציעא כט).
המים שאנו שותים צריכים להיות נקיים וצלולים – מים עכורים קשורים עם היוצרות אבנים בכליות (ספר הרפואות לרמב"ם). כשמטיילים ובכלל- תסתכלו על המים לפני שאתם שותים אותם (ואם אפשר תריחו אותם) – לא כדאי לשתות ישר מברזיה או צינור מבלי לראות מה יוצא משם. אם יש אפשרות עדיף למזוג המים לכלי שקוף – כך ניתן לעמוד על טיב המים וריחם, לפני ששותים
טיפ : אחרי תשמיש המיטה כוס מים חמים עם דבש תרפה האיברים ותרדים הגוף
חשוב לשים לב שכמויות המים המומלצות לשתייה משתנות בין היתר בהתאם למין, לגיל ולמצבים רפואיים שונים. שתייה של מים בכמות מוגזמת, בזמן קצר ("הצפת הגוף במים") עלולה לגרום נזקים חמורים לגוף, כולל הופעת הרעלת מים– מצב מסכן חיים. מומלץ גם להימנע משתייה מוגזמת של מים כי אז עלול הדבר לדלל הוויטמינים בגוף.
לפי ד"ר עידן גורן מאתר וואלה בריאות, באופן כללי אין מניעה לשתות מים שעמדו מספר שעות בכוס או בבקבוק פתוח על השיש, כל עוד ריחם וצבעם אינו מחשיד. אין מניעה גם לאחסן מי ברז במיכל אטום למשך מספר שבועות עד חודשים. לאחר מכן הכלור מתפזר ועלולים לצמוח חיידקים בריכוזים גבוהים ולהוות סכנה בריאותית של ממש.

לא רבים יודעים אבל הגוף מאבד נוזלים לא רק בעת זיעה ומתן שתן כי אם גם בזמן נשימה- הגוף פולט אויר לח – זו הסיבה לאדים המופיעים על מראה לאחר נשיפת אויר.
רשימת מקורות
- חיים בריאים כהלכה
- רמב"ם הנהגת הבריאות פרק כ
- הרמב"ם הלכות דעות הלכה ב
- שולחן ערןך חושן משפט קטז לז
- גיטין ט
- ?HEALTHLINT- How Much Water Should You Drink Per Day
Last updated on January 1st, 2021 at 12:03 pm