Last updated on November 26th, 2020 at 05:41 pm
כמה פעמים קרה לך ששמעת או אמרת את המשפט "ביי רץ לשירותים" ? האמת היא שרוב האנשים נוהגים להתאפק כמעט תמיד ואז כשלא יכולים כבר- רצים לשירותים. לפעמים אין ברירה (אין תנאים להתרוקן כמו מחוץ לבית וכדומה) אבל בדרך כלל זה קורה בגלל שאנחנו דוחים את הביקור בשירותים. בוחרים להתאפק קצת ושממש ילחץ ניגש. מדובר בהרגל לא בריא.
ההמלצה היא ברורה כשיש לשירותים לא להתאפק. מחקרים מדעיים מאשרים זאת. חז"ל תמיד ידעו זאת.
אז למה לא מומלץ להתאפק כשצריכים לשירותים וגם איזה הרגלי התרוקנות כדאי לאמץ– הכל בפוסט זה.
גם אם נאכל מזון איכותי עשיר בפחמימות מזינות ונוגדי חמצון חזקים, עדיין אם לא נדאג להתפנות בזמן אנו עלולים להסתבך. כשמתעורר צורך להתפנות, ההמלצה היא לא להתאפק- לגשת ולהתפנות בהזדמנות הראשונה.
שאריות המזון המעוכל ופסולת הגוף, נמצאים במעי עד ההתרוקנות. ככל שעובר הזמן ולא מתרוקנים, אז החיידקים שבצואה נספגים יותר ויותר לדפנות המעי ועלולים להזיק לו. כמו כן, אדי הצואה מתפשטים בגוף ועלולים להזיק גם הם.
לפי ד"ר סוזאן וורנר, מומחית לרפואת משפחה מ Geisinger Medical Center פנסילבניה ארה"ב, אל תתאפקו, זה פשוט עלול להזיק לגוף. מעבר לכך שאי פינוי צואה וגזים בזמן, עלול לגרום לריח רע מהגוף ומהפה, התאפקות מפעילות מעיים (יציאות), עלולה להוביל בין היתר לעצירות שבמקרה הטוב תסתכם בצורך להתאמץ בשירותים (הגברת הסיכון לטחורים ומחלות של הרקטום) ובמקרים מסוימים אפילו תצריך טיפול רפואי- ממתן משלשלים ועד אפילו התערבות כירורגית (ניתוח).
במחקר שפורסם בשנת 2015 על ידי צוות מדענים מאוניברסיטת קופנהגן נמצא שהימנעות מפעילות מעיים קשורה עם עצירות ופגיעות של המעיים והרקטום: מטחורים, אפדנדיציטיס (דלקת של התוספתן) ועד מחלות מעי כמו דיברטיקוליטיס (מחלה בה נוצרים סעיפים במעי).
נפח ממוצע של שלפוחית שתן של אדם בוגר הוא כ-450 מיליליטר. תחושת צורך להשתין מתרחשת כאשר כ-50% מהשלפוחית מלאה. בעוד שאין כל בעיה להתאפק 5 דקות כשצריך להשתין אומרת ד"ר וורנר מהמרכז הרפואי גייסינגר בפנסילבניה ארה"ב, התאפקות ממושכת עלולה להחליש שרירי השלפוחית ולהביא עם הזמן לבעיות שליטה והתרוקנות. החזקת השתן לפרקי זמן ממושכים, בפרט אצל אנשים הסובלים מערמונית מוגדלת, שלפוחית נוירוגנית, קשיי השתנה או פגיעה כליות, עלולה לגרום לדלקות בדרכי השתן (UTI), לפגיעה בכליות ובמקרים נדירים ביותר אפילו לקרע של השלפוחית.
טיפ: נשים בהריון נמצאות ממילא בסיכון מוגבר לדלקות בדרכי השתן לכן התאפקות אינה מומלצת להן כלל וכלל
חשיבות רבה נודעת בגמרא להתרוקנות תדירה, עד כדי כך שבמסכת ברכות מופיע שהמרבה בכניסה לשירותים מאריך ימים:
"שלשה דברים, [המרבה בהם] מאריכין ימיו ושנותיו של אדם: המאריך בתפלתו, והמאריך על שלחנו והמאריך בבית הכסא" ( ברכות דף נד עב).
חז"ל ממליצים על ביקורים תדירים בשירותים, עוד לפני שבכלל מרגישים צורך להתפנות.
בגמרא במסכת יבמות מסופר שרבי יהודה נשאל האם פניו מוארות (נראות בריאות וזורחות) בגלל שהוא לווה בריבית או מגדל חזירים – שני מקצועות של עשירים בעת ההיא. תשובתו הייתה שזה בגלל שהוא אף פעם לא מתאפק לשירותים. ר' יהודה סיפר שהוא מקפיד להיכנס בכל "בית כיסא" בדרך מביתו לבית המדרש (24 במספר !).
במסכת ברכות (סב ב) מופיע שהתרוקנות ב"עמוד השחר" (צאת החמה) מועילה לגוף "כאסטמא לפרזלא" – מחזקת הגוף כמו שציפוי הפלדה מחזק הברזל.
טיפ: לדעת הרמב"ם התרוקנות לפני הארוחה תחזק את כוח העיכול של הקיבה ("כאשר יסלק כובד המותרות יתחזק החום הטבעי ויתחזק כוח הבישול בקיבה")
בין אם מדובר בהשתנה ובין אם בהתרוקנות המעיים, ההמלצה הברורה היא לא להתאפק – זה פשוט לא בריא ! הימנעות מנקיטת צואה בזמן עלולה לגרום לריח רע מהגוף, עצירות והופעת מחלות של המעיים והרקטום. התאפקות ממתן שתן עלולה גם היא לגרום נזקים בריאותיים, מדלקות חוזרות בדרכי השתן ועד קשיי השתנה ופגיעה בכליות ובשלפוחית.
לפי חז"ל המרבה להתפנות מאריך ימים ! לפי חז"ל מומלץ להתרגל לגשת לשירותים באופן תדיר, עוד לפני שמרגישים את הצורך להתאפק. אם אפשר להרגיל את הגוף להתרוקנות "על הבוקר" (עלות השחר) שאז הדבר יועיל לגוף ויחזק אותו.
הרמב"ם ממליץ לשמור תמיד על "מעיים רפויים", כלומר רכים וקרובים לשלשול, שכן כל זמן שיש קושי בהוצאת הפסולת וכל שכן שנמנעים מלעשות, "חולאים גדולים באים עליו". זאת ניתן לעשות על ידי הרביה בשתייה ואכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו למשל תמרים הטובים לריכוך היציאות.
Last updated on November 26th, 2020 at 05:41 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.