חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

השפעת הריח על המוח וההרגשה

נכתב על ידי

מהן השפעותיו של הריח על המוח ועל ההרגשה ?

ריח הוא מולקולות של כימיקלים הנידפים באוויר, החודרים אל גופנו דרך תעלות האף, משם אל פקעת ההרחה במוח, דרך קולטני הריח ועצב ההרחה. הריח משפיע על המערכת הלימבית במוח, האחראית בין היתר על הזיכרון והרגשות. הריח משפיע גם על מערכת העצבים המרכזית האחראית על תפקודים פיסיים.

חוקרים מקוריאה מצאו שחשיפה לריחות שונים גרמה לפעילות של גלי מוח שונים, המשפיעים על הגוף מבחינה פסיכולוגית ומבחינה פיסיולוגית. חיזוק לקשר המדעי הזה ניתן למצוא בקרב חז"ל. לפי התורה הנשמה של האדם נכנסה דרך האף, שהוא גם מקור הנשימה וגם מקור חוש הריח. לכן, יש ריחות שמקלים על הנשימה (כמו עץ האורן) ויש ריחות שמשפיעים על הנפש, כמו לבנדר שיכול להרגיע ולהוריד מתח או ריחות בשמים המגבירים תשוקה (ליבידו).

ריח לשיפור מצב הרוח

לפי הרמב"ם ריח רע עלול לגרום להרגשה רעה ובגמרא מופיע שריח טוב משפר ההרגשה. בכתבי הרמב"ם מופיע גם שריח טוב של בשמים "חמים"  כמו המור, הענבר ועלי הבזיליקום, מחזק את הנפש. 

לפי הרפואה האלטרנטיבית (ארומתרפיה) ריח הלבנדר גורם לגוף לשחרר הורמונים המשפרים ההרגשה וריח ורדים יכול להוריד לחץ הדם ולהרגיע.

ריח לשיפור הערנות והריכוז

במחקר יפני נמצא שריסוס ריח לבנדר בהפסקת צוהריים של פועלים במפעל, שיפר ביצועי הפועלים לאחר ההפסקה בעשרות אחוזים. מחקר אחר דיווח שספורטאים שהריחו מנטה לפני הריצה, רצו מהר יותר והיו מרוכזים יותר, וילדים שהריחו תותים טריים היו ביצועיים יותר במשימות בכיתה.

לפי הרפואה האלטרנטיבית (ארומתרפיה) ריח אקליפטוס משפר הערנות ובתלמוד מוזכר שריח נעים משפר התפקוד השכלי.

ריח למניעת סיוטי לילה

מחקרים מצאו שניתן לשפר איכות השינה על ידי ריח. מחקר אחד מצא ירידה משמעותית בסיוטי הלילה של אנשים שסבלו מפוסט טראומה, ומחקר נוסף מצא שאנשים שנחשפו לריח נעים של פרחים בשינה, חוו פחות סיוטים ויקיצות ואלו שנחשפו לריח רע, דיווחו על סיוטים ויקיצות לילה. 

על טעם ועל ריח אין מה להתווכח !

באופן כללי, ישנם ריחות שנחשבים נעימים וישנם ריחות דוחים. למשל, ריח פרחים ייתפס על פי רוב לנעים, בעוד ריח של זבל, ייחשב לדוחה. אבל מאחר שריח קשור עם זיכרון ורגש, גורמים פסיכולוגים עשויים להשפיע על האופן שבו המוח יתרגם את אותו ריח אצל אנשים שונים, ולפעמים אצל אותו אדם. למשל, ריח של גויאבה יכול להיחשב לנעים אצל אדם אחד אך דוחה ומגעיל אצל אחר. ריח של בישולים יכול להיתפס כנעים ומושך כשרעבים אך דוחה ומרתיע כששבעים. לא סתם אומרים שעל טעם ועל ריח אין מה להתווכח…

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן