בשר נחשב למזון בריא ובלבד שיודעים איך לבחור נכון את הנתח – יצאנו לבדוק איך לבחור בשר בריא, טרי ומובחר וחזרנו עם מספר טיפים

טיפים לבחירת בשר בריא וטרי
בני האדם אוכלים בשר בכמויות. לפי דיווחים של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי, נכון לשנת 2015 נמצאת ישראל במקום הרביעי בעולם בצריכת בשר, עם לא פחות מ- 81.3 ק"ג בשר בממוצע לנפש לשנה.
זה נכון שבשר נחשב למזון בריא עשיר בחלבון ובמינרלים חיוניים אבל יש גם בשר עשיר בכולסטרול, בשר מעובד וחלקים מסויימים בבשר שמומלץ להתרחק מהם.
6 טיפים לבחור בבשר הכי בריא
1. לבחור בסוג הבשר הנכון
בשר צאן עדיף על בשר בקר
לפי הרמב"ם קיימת עדיפות לבשר צאן על בשר בקר. בשר הגדי הוא המובחר שבצאן.
בשר הבקר הבריא ביותר לפי הרמב"ם הוא בשר העגל (פר צעיר).
באתר הבריאות Healthline נתח סירלוין (סינטה) – חלק ממותן הפרה- נחשב לנתח הבריא והרזה ביותר בפרה.
בשר תרנגולת - הבריא שבעופות
הן הרמב"ם והן הגמרא משבחים את בשר התרנגולת.
לפי הרמב"ם מרק תרנגולת שלוקה (מרק עוף), כמו גם אשכי התרנגולים, הם מזונות משובחים לרפואה היכולים לסייע לחולה לשוב לאיתנו.
בשר אורגני
2. לבחור בחלק (נתח הבשר) המתאים
קיימים מגוון נתחי בשר כמו פילה, אנטריקוט, סינטה וצ'ך. מקורם מחלקים שונים בבבקר או בצאן. נתחי הבשר שונים בכמויות השומן והשריר שהם מכילים וגם במרקם ובטעם.
לפי חכמת הרמב"ם קיימת עדיפות לבחור נתח בשר צעיר כמו טלה בצאן או עגל בבקר, כמו גם בחלקים הקדמיים והמחוברים לעצם.
חשוב לשים לב שנתחים מסוימים מתאימים יותר לבישול ארוך מאשר לצלייה או לאומצה.
נתחים מחלקים פעילים יותר בגוף הבקר או הצאן, כמו מאזור הרגליים יהיו גם קשים יותר מאשר נתחים מאזור הצלעות.
3. לבחור בשר טרי
בשר בריא הוא בשר טרי. יש כמה דרכים לבדוק אם הבשר טרי:
לחיצה על הבשר עם האצבע – בשר טרי גמיש יותר ולכן יחזור לצורתו הטבעית באיטיות.
לבדוק מה צבע השומן – שומן לבן מלמד שהנתח טרי, בעוד ששומן צהוב מלמד על ההיפך.
המחיר – בשר טרי יקר לפעמים בעשרות אחוזים מאשר בשר שעבר תהליכי הפשרה או צינון ובשר מעובד. אם הבשר זול מדי, כנראה שהוא לא בשר טרי.
4. לרכוש הבשר בסמוך למועד בו מתכננים להכינו
כמה שפחות זמן במקרר, ככה טוב יותר לבשר הטרי.
אם אין ברירה וצריכים לחכות אז חשוב לזכור שעד ההכנה של הבשר מומלץ לאחסנו בתא קר במקרר, כשהוא עטוף בניילון נצמד (כדי למנוע ספיחה של ריחות מהמקרר לבשר).
ניתן להקפיא בשר טרי שנשאר, אבל אם מתכננים להקפיא בשר, עדיף כבר לקנות מראש בשר קפוא.
5. להימנע מבשר מעובד
בשר מעובד הוא בשר שעבר עיבוד כמו עישון, שימור או התססה, במטרה לשפר טעמו, מרקמו וחיי המדף שלו. סוגי בשר מעובד נפוצים הם נקניקים כמו פסטרמה, נקניקיות, בשר כבוש, המבורגרים ועוד.
הבשר המעובד נחשב מזון רע מאוד לגוף. ההמלצה הגורפת של ארגוני הבריאות בעולם, כולל משרד הבריאות בישראל היא להימנע ככל הניתן מצריכה של בשר מעובד ובכל מקרה לא לצרוך יותר ממנה אחת לילד ושתי מנות למבוגר בחודש.
6. להימנע מהאיברים הפנימיים ומהשומן
לפי הרמב"ם כל איברי הבטן והשומן רעים לבריאות.
קישורים רלבנטיים:
- תעשיית הבשר - ויקיפדיה
- מאמר- בשר מעובד ובשר אדום והקשר לסרטן - מכון דוידוף - בילינסון
- Healthline
- מדריך נתחי הבשר השלם (ומה לעשות איתם) - מאור ולדמן - הארץ
- פרקי משה דפים 230,239
- מסכת עבודה זרה יד ב
Last updated on January 3rd, 2022 at 10:09 pm