האם יש הצדקה לסברה שדגים בריאים ? מה בריא בדגים, מה הקשר בין דגים לבריאות העיניים והלב ומהן שלל הסגולות הבריאותיות של הדגים – יצאנו לבדוק מה אומרים על בריאות ודגים במחקרים ובמקורות

דגים לבריאות
דג נחשב למאכל בריא, עם ערכים תזונתיים גבוהים. הדגים עשירים בוויטמינים ובמינרליים חיוניים כמו חלבונים, ויטמין B12, ויטמין B3 (ניאצין) יוד וברזל אך בעיקר זוכים הדגים לתהילה בגלל ריכוז גבוה של חומצות שומן אומגה 3 (Polyunsaturated fatty acids) וויטמין D.
עולה השאלה – האם למרות הערכים התזונתיים המרשימים של הדג, יש הצדקה לתפיסה הרווחת בציבור שדגים בריאים לגוף ? בדקנו וריכזנו 6 יתרונות בריאותיים של הדגים:
דגים בריאים ללב
בדגים אומגה 3 – חומצת שומן איכותית הקשורה עם שיפור קרישת הדם, הגנה על דפנות כלי הדם והסדרת קצב הלב.
חוקרים מאוניברסיטת קמברידג' מצאו שכל 15 גרם דג ליום, מקטינה ב-6% את הסיכון לתמותה ממחלות לב. מסקנת החוקרים הייתה שאין להתעלם מכך, שככל הנראה ליתר רכיביו התזונתיים שבדג אפקט סינרגטי התורם להשפעה הטובה של האומגה 3 על הלב וכלי הדם.
דגים לשיפור התפקוד המוחי
במחקר שפורסם בכתב העת האמריקאי לרפואה מונעת (Am J Prev Med), נמצאה עלייה בנפח החומר האפור שבמוח (מחסור ממנו קשור עם דמנציה) ודירוג גבוה יותר במבחנים קוגניטיביים, אצל קשישים שאכלו דגים (אפויים או מבושלים) לפחות פעם בשבוע. זאת יוחס לסך רכיביו התזונתיים של הדג, ולא רק לרכיב האומגה 3 כשלעצמו.
דגים לשיפור מצב הרוח
דיכאון היא מהמחלות היותר שכיחות בעולם המערבי. מצב רוח ירוד, עצבות, חוסר אנרגיה וחוסר חשק עלולים להיות חלק מדיכאון.
בפרסום של חוקרים מאיטליה נמצא קשר אפשרי בין צריכה של אומגה 3 בדגים ומניעת דיכאון, בין היתר בשל ההשפעה של הדג על הורמוני מצב הרוח (סרוטונין ודופמין) והשפעות נוגדות דלקת.
דגים לבריאות העיניים
בשנים האחרונות מצטברות עוד ועוד ראיות לכך שאומגה 3 מקטינה הסיכון להופעת ניוון של מרכז הראייה (ניוון מקולרי) – מחלה הגורמת לפגיעה בעצב הראיה ומוכרת כגורם מרכזי לעיוורון בגיל המבוגר.
במחקר מאוניברסיטת הרווארד שפורסם בכתב העת Arch Ophthalmol, נמצא כי תוספת של דגים לתפריטן של נשים שהשתתפו במחקר (למעלה מ-3 פעמים בחודש) הקטינה הסיכון להופעת המחלה בעד 45%.
דגים הם מקור לוויטמין D
דגים, בפרט דגים שמנים, נחשבים למקור מצוין לספק לגוף ויטמין D איכותי.
רבות נאמר על סגולותיו הבריאותיות של ויטמין D – מחיזוק העצמות ושיפור מצב הרוח ועד הקטנה משמעותית של הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס אבל לא רק – ויטמין D גם עוזר לישון טוב יותר – מחקר נורווגי מצא שאכילת סלומון 3 פעמים בשבוע שיפרה השינה בלילה (והתפקוד ביום) אצל הגברים שהשתתפו במחקר. החוקרים ייחסו זאת לויטמין D שבדגים.
דגים לחיזוק הפרייה והרבייה
בגמרא (ברכות נז) נאמר על הדגים הקטנים שהם "מפרין ומברין כל גופו של אדם". דגים קטנים הכוונה לזני דגים שגם בבגרותם נשארים קטנים.
מחקר בגברים צעירים מדנמרק מצא שיפור מרשים בספירת הזרע וברמות הורמון הרבייה (טסטוסטרון) אצל גברים שצרכו במשך 3 חודשים שמן דגים.
הגמרא: אכילת דגים בהריון - סגולה לבנים חינניים (כתובות ס"א א)
הערת אזהרה – כספית בדגי אוקיאנוס
באתר WebMed מזכירים שחשוב מאוד לבדוק מאיפה הגיע הדג לצלחת – דגי אוקיאנוס עלולים להיות עשירים בכספית (mercury), שבכמות גבוהה מדי עלולה להיות רעילה ולהזיק. הכספית מגיע לגופם של הדגים ממי האוקיאנוס העמוקים ומצטברת בשכבות השומן שלהם לאורך זמן.
דגים העלולים להחיל כמות גבוהה של כספית, כמו מקרל גדול, כריש, ליבנה וטונה לבנה (אלבקור), אינם נפוצים למאכל בישראל בה צורכים בעיקר טונה משימורים (טונה בהירה עם ריכוז כספית נמוך מאוד).
משרד הבריאות מפקח על כמות הכספית של הדגים המשווקים בארץ. לפי משרד הבריאות דגים הם מזון בריא לכל גיל. עם זאת, לנשים הרות, ההמלצה היא להימנע מאכילת דגים גדולים העלולים להכיל כספית בכמות גבוהה.
בשורה התחתונה
דגים הם מאכל בריא וטוב. מלבד שלל ויטמינים ומינרליים, בדגים כמויות מרשימות של אומגה 3 וויטמין D. רכיביהם הייחודיים של הדגים מעניקים להם יכולות לשמור על תפקוד הלב וכלי הדם, בריאות העיניים, המוח, כוח הרבייה ומצב הרוח.
דגי אוקיאנוס גדולים עלולים להחיל כספית ברמה גבוהה. ההמלצות בישראל היא שנשים הרות לא תאכלנה דגים גדולים כמון טונה לבנה או מקרל גדול.
קישורים רלבנטיים:
Last updated on October 24th, 2021 at 02:19 pm