חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תמר לבריאות ?

נכתב על ידי

האם תמר בריא ?

מה יש בתמר (date) שחכמי התלמוד ציינו יכולתם לספק לגוף אנרגיה חיונית, לשפר מצב הרוח ולהקל ביציאות ? מדוע לא מומלץ לאכול תמרים על בטן ריקה, כמה תמרים מומלץ לאכול ביום – כל זאת ועוד מידע על יתרונות התמרים לבריאות בשורות הבאות

בתמר סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון חזקים

לתמר ערכים תזונתיים ייחודיים. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וסידן. בעיקר עשיר התמר בסיבים תזונתיים איכותיים ונוגדי חמצון חזקים.

מנה יומית של שלושה תמרים תספק לגוף כרבע מהכמות היומית המומלצת לצריכה של סיבים תזונתיים אצל מבוגרים (המלצות איגוד הלב האמריקאי – AHA). סיבים תזונתיים אלו תורמים לעיכול בריא וטוב יותר וגם להפחתת כולסטרול. בתמר גם נוגדי חמצון חזקים – כימיקלים טבעיים המגנים על הגוף מפני נזקי חמצון ומחזקים המערכת החיסונית.

בתלמוד (תענית ט ע"ב), מסופר על האמורא עולא, שהגיע לבבל והתפלא איך זה שהבבלים לא עוסקים כל היום בלימוד תורה, בזמן שיש להם בשפע פרי כה מזין ואיכותי כמו התמר ("מלא צנא דדובשא בזוזא ובבלאי לא עסקי באורייתא") – רמז לערכים התזונתיים הטובים שבתמרים.

תמר משפר היציאות ומונע טחורים

התמר עשיר בסיבים תזונתיים (מסיסים ובלתי מסיסים). 

הסיבים התזונתיים גורמים לצואה לספוח נוזלים ולהיות רכה וקלה ליציאה. בנוסף, בשל ספיחת הנוזלים נפח הצואה עולה ומעודד יציאות (בשל לחץ שגורם לגירוי עצבי של דפנות המעי).

בתלמוד מסופר על האמורא עולא שהרבה באכילת תמרים במשך היום וסבל בשל כך משלשולים בלילה  ("בליליא צערוהו") – רמז לכוחו של התמר לרכך היציאות. 

במקום אחר בגמרא (כתובות י ע"ב) נכתב על התמר בצורה מפורשת שהוא טוב לסובלים מטחורים ("מחלת התחתוניות").

במחקר שפורסם בכתב העת הבריטי לתזונה, נמצאה עלייה בפעילות המעיים אצל קבוצת האנשים שהשתתפה במחקר וצרכה תמרים על בסיסי יומיומי במשך שבועיים, לעומת קבוצת ביקורת שלא צרכה תמרים.

התמר הוא מקור לסוכר איכותי

התמר הוא מקור מצוין לספק לגוף סוכר איכותי. מחקרים מצאו שלתמרים אינדקס גליקמי נמוך, כך שבשונה ממזון עם ערך גליקמי גבוה המספק לגוף סוכר (אנרגיה) בצורה מהירה, גורם לתנודות חדות ולא בריאות של ערכי הסוכר ומספק אנרגיה קצרה וחולפת, הסוכר שהתמר מספק מתפרק בגוף בצורה מתונה. בשל כך התמר אינו גורם לתנודות חדות בערכי הסוכר וגם מספק לגוף אנרגיה לאורך זמן. 

כדאי לדעת שאכילה של שקדים או אגוזים יחד עם התמר, תתרום לעליה מתונה עוד יותר של ערכי הסוכר ולכן מומלצת.

תכונות אלו של התמר הופכות אותו למזון אופטימלי לספורטאים, בפרט אלו העוסקים בספורט הדורש "מצברי אנרגיה" כמו ריצות ארוכות, טריאתלון וכדומה.

התמרים מפחיתים כולסטרול

אכילה של 3 תמרים ביום תספק לגוף כ-25% מהכמות היומית המומלצת לצריכה של סיבים תזונתיים (למבוגר). סיבים תזונתיים קשורים עם הפחתת כולסטרול. 

בפרסום של איגוד הלב האמריקאי (AHA) מופיע שצריכה של סיבים תזונתיים קשורה עם הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ושיפור ערכי שומני הדם. אחת הסברות המקובלות היא שהסיבים התזונתיים סופחים כולסטרול לצואה, המתפנה מהגוף יחד איתה.

אכילת תמרים משפרת מצב הרוח !

בגמרא מופיע שהתמרים מבטלים מחשבות רעות ויש המפרשים את שמם כ"תם-מר" – אכילתם מסיימת את ההרגשה המרה. חז"ל מייחסים לתמרים כוח משכר בדומה ליין.

תמרים הם קינוח בריא

לפי חכמי התלמוד, התמר הוא קינוח נהדר. מצד אחד, תמר הנאכל על בטן מלאה, מסייע לפעולת העיכול ומחזק הקיבה. מצד שני, נאמר על התמרים "מאשרן ולא מפנקן" – התמר גורם לאושר מחמת מתיקותו אך לא גורר אכילה יתרה כמו שוקולד ומני מתיקה אחרים.

כמה תמרים מומלץ לאכול ביום ?

התמר הוא פרי מזין וקינוח נפלא, אולם חשוב שלא להגזים – 2 תמרים שקולים למנת פרי (כ-60 קלוריות) – ההמלצה המקובלת לאנשים בריאים היא לאכול ביום כ-2 פירות (לסוכרתיים ולאנשים הסובלים ממחלות שונות עשויות להיות המלצות שונות).

לאכול תמרים בלילה ? מתי הכי בריא לאכול תמרים ?

לפי הרמב"ם מומלץ לא לאכול כשעתיים-שלוש לפני שהולכים לישון. מכאן שלפי הרמב"ם לא מומלץ לאכול תמרים בלילה. מלבד זאת, אין כל תועלת להכניס לגוף סוכר (שגם מתפרק באיטיות במקרה של התמר), כשהולכים לישון.

הזמן המועדף לאכול תמרים הוא אחרי ארוחת צוהריים, שאז בכוחם של התמרים לחזק הגוף ולהועיל לו – לפי חז"ל כמו שבריח מחזק הדלת הרופפת, כך התמר מחזק הקיבה ועוזר לפעולת העיכול לאחר הארוחה.

לאכול תמרים על בטן ריקה ?

חז"ל ממליצים לאכול תמרים על בטן מלאה. לפי חז"ל אכילת תמרים על בטן ריקה – למשל על הבוקר, אינה מומלצת (נחשבת לגוף "כמכת גרזן לדקל" בלשון חז"ל).

בתמר נוגדי חמצון חזקים השומרים על בריאות הגוף והמערכת החיסונית וסיבים תזונתיים המשפרים פעילות המעיים (טוב לסובלים מעצירות וטחורים) ומפחיתים כולסטרול. 

ערכו הגליקמי הנמוך הופך התמר גם למקור סוכר (אנרגיה) איכותי לגוף. 

לפי חז"ל בכוחו של התמר לשפר מצב הרוח ולהסיר דאגות (אם כי הוא עלול גם לשכר אם אוכלים אותו על בטן ריקה). 

ההמלצה היא לאכול התמר על בטן מלאה, עדיף אחרי ארוחת צהריים שאז הוא יועיל גם לעיכול. התמר יכול לשמש כקינוח בריא ומתוק, שאינו גורר אכילה מוגזמת (כמו השוקולד). 

בקיצור, התמר הוא פרי משובח המומלץ לאכילה יומיומית. עם זאת חשוב לא להגזים – 2 תמרים נחשבים כמנת פרי כשההמלצה המקובלת היא לאכול עד 2 פירות ביום (4 תמרים ביום אם לא אוכלים פרות נוספים).

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן