חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מרווה מרפא ?

נכתב על ידי

המרווה היא צמח מרפא עתיק יומין. מהן סגולות המרפא העיקריות של המרווה והאם המוניטין שלה מוצדק ?

המרווה הרפואית (Salvia officinalis) משתייכת למשפחת צמחי המרווה (סלביה) המונה למעלה מ-1,000 מינים. מוצא המרווה הרפואית במזרח התיכון והאזור הים תיכוני.

במרווה הרפואית בין היתר נוגדי חמצון, סטרואידים, טרפנואידים (רכיב שכיח בתרופות נגד סרטן), גליקוזידים לבבים (משפרים תפוקת הלב) ועוד. 

רכיביה הייחודיים של המרווה, ריכוזם ושילובם, מעניקים לה  פוטנציאל ריפוי מגוון ומרשים.

בספר מסורה ליוסף (מבוסס כתבי הרמב"ם), מופיע שמקור השם מרווה בלאטינית הוא הצלה, שם המאפיין יכולותיה של המרווה להציל מתחלואים רבים.
בתלמוד נקראת המרווה מרמהין, והיא מוזכרת במסכת גיטין כצמח ריפוי הפותח את דרכי הנשימה.

בפרסום ב-Journal of Traditional and Complementary Medicine, הוצגו תוצאות של עשרות מחקרים מדעיים על המרווה הרפואית, שייחסו למרווה סגולות רפואיות שונות:

למרווה השפעה חיובית על הזיכרון ועל התפקוד המוחי

מספר מחקרים מצאו שיפור בתפקוד הקוגניטיבי, כולל זיכרון, מצב רוח, ריכוז ותשומת לב, הן אצל חולי אלצהיימר והן אצל צעירים ומבוגרים בריאים שצרכו מרווה רפואית בדרכים שונות כמו טיפות ועלים מיובשים.

המרווה משפרת ערכי הכולסטרול והסוכר

מספר מחקרים מצאו הפחתה משמעותית של ערכי הכולסטרול הכללי, הורדת הכולסטרול הרע, שיפור הכולסטרול הטוב, והורדת רמת הטריגליצרידים, אצל חולים שאובחנו עם הפרעת כולסטרול חדשה או קיימת וכן אצל נשים בריאות, שצרכו מרווה (בתה או תמצית) במינונים שונים. 

באופן דומה, נמצאה ירידה של ערכי הסוכר אצל חולי סכרת סוג 2 ואצל נשים בריאות שצרכו מרווה.

השפעה אנטי סרטנית

מחקרים מצאו ששתייה של תה עם עלי מרווה גרמה לתגובה אנטי סרטנית במקרים של סוגי סרטן שונים, כמו סרטן שד וסרטן המעי. החוקרים ייחסו האפקט האנטי סרטני לטרפנים וטרפנואידים ולנוגדי החמצון שבמרווה.

למרווה אפקט אנטי דלקתי

למרווה השפעה נוגדת דלקת וכאב ויתרונה הגדול על התרופות הקונבנציונליות הוא בהיותה טבעית, נטולת תופעת לוואי. מחקר שבדק שימוש בספריי מרווה במקרים של דלקות גרון (פרינגיטיס) מצא ירידה בעוצמת הכאבים בשל שימוש בספריי.

למרווה אפקט אנטי זיהומי

למרווה אפקט אנטי חיידקי, אנטי פטרייתי ואנטי ויראלי. בספר מרפא הבושם (מבוסס חכמת הרמב"ם) מוזכרים סגולותיה של המרווה בריפוי פצעים בחלל הפה ודלקות חניכיים, כמו גם פצעי עור חיצוניים.  

בשורה התחתונה - סגולות המרווה

המרווה הרפואית בעלת רכיבים ייחודיים  המקנים לה סגולות ריפוי מרשימות.

מחקרים מדעיים רבים דיווחו על השפעות תרופתיות מגוונות של המרווה, כולל שיפור תפקודים קוגניטיביים, שיפור ערכי כולסטרול וסוכר, מניעת זיהומים ודלקות וכן תגובה אנטי סרטנית.

שילוב המרווה בתפריט, בין אם על ידי הוספת עלים טריים לכוס התה או לסלט או רכישת מוצרי מרווה כמו תה מרווה את תמצית מרווה, יעניק בוסט של בריאות חיונית.

מספר מחקרים קליניים דיווחו כי המרווה היא צמח בטוח לשימוש, ללא תופעות לואי משמעותיות. עם זאת, שימוש ממושך או מינון יתר של מרווה (כמות מקבילה ל-15 גרם עלים) עלולים להביא לתוצאות לא רצויות כמו הקאות, ריור, עליה בקצב הלב, אלרגיה ואפילו פרכוסים.

אם ברצונך להתחיל להשתמש במרווה רפואית על בסיס קבוע, מומלץ להיוועץ בנושא עם הרופא המטפל.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן