Last updated on January 15th, 2021 at 06:11 pm
תמרים (dates) עשירים בנוגדי חמצון חזקים ובסיבים תזונתיים. מחקרים מצאו שהתמר יעיל לריכוך היציאות. חז"ל מציינים שהתמרים טובים לסובלים מטחורים. ערכו הגליקמי הנמוך של התמר הופך אותו למקור שמספק לגוף סוכר בצורה מתונה ולאורך זמן והוא נחשב לקינוח מצוין ומזון אופטימלי לספורטאים. לפי חז"ל לתמר גם אפקט משכר ובכוחו להסיר דאגות ולשפר מצב הרוח.
כמה סיבות טובות לאכול תמרים על בסיס קבוע לפי חז"ל וגם- האם לאכול תמרים על בטן ריקה או מלאה? בצהריים או בערב ?
מה יש בתמרים שחכמי התלמוד היללו יכולתם לספק לגוף אנרגיה חיונית, ואף לשפר מצב הרוח ולהקל ביציאות ?
לתמר ערכים תזונתיים טובים במיוחד, הוא עשיר בעיקר בסיבים תזונתיים איכותיים המשפרים פעילות המעיים ושומני הדם, ובנוגדי חמצון חזקים – כימיקלים טבעיים המגנים על הגוף מפני נזקי חמצון ומחזקים המערכת החיסונית. בתמר גם ויטמינים ומינרליים חיוניים כמו – אשלגן בכמות מכובדת, מגנזיום וסידן.
1
התמר הוא מקור מצוין לספק לגוף סוכרים הנחוצים לתפקודו- מחקרים מצאו שלתמרים אינדקס גליקמי נמוך, כך שבשונה ממזון עם ערך גליקמי גבוה המתפרק בגוף מהר וגורם לעלייה מהירה וחדה בערכי הסוכר, הסוכר שהתמר מספק איכותי יותר- הוא מתפרק בצורה מתונה ואטית וכך מספק לגוף אנרגיה לאורך זמן. בשל כך התמר הוא מזון טוב לספורטאים העוסקים בפעילות מתמשכת הדורשת אנרגיה לאורך זמן (כמו למשל ריצות ארוכות).
2
התמר עשיר בסיבים תזונתיים (מסיסים ובלתי מסיסים). מנה יומית של שלושה תמרים יכולה לספק כ-7 גרם סיבים תזונתיים – כרבע מהכמות היומית המומלצת לצריכה של סיבים תזונתיים אצל מבוגרים (המלצות איגוד הלב האמריקאי – AHA).
בגלל הערך הגבוה של הסיבים התזונתיים, משפר התמר העיכול ומקל ביציאות.
בתלמוד (תענית ט ע"ב), סופר על האמורא עולא שהגיע לבבל והתפלא איך זה שהבבלים לא עוסקים כל היום בלימוד תורה, בזמן שיש להם בשפע פרי כה מזין ואיכותי כמו התמר ("מלא צנא דדובשא בזוזא ובבלאי לא עסקי באורייתא"). רמז לערכים התזונתיים הטובים שבתמר.
בלילה אכל האמורא הרבה מהתמרים וסבל משלשולים ("בליליא צערוהו"). מכאן למדים על יכולתו של התמר לרכך יציאות.
במחקר שפורסם בכתב העת הבריטי לתזונה, נמצאה עלייה בפעילות המעיים אצל קבוצת האנשים שהשתתפה במחקר וצרכה תמרים על בסיסי יומיומי במשך שבועיים, לעומת קבוצת הביקורת.
במקום אחר בגמרא (כתובות י ע"ב) נכתב על התמר בצורה מפורשת שהוא טוב לסובלים מטחורים ("מחלת התחתוניות").
3
בתמר כמות גבוהה של סיבים תזונתיים, כ – 7% בפרי. אכילה של 3 תמרים ביום תספק לגוף כ-25% מהכמות היומית המומלצת לצריכה של סיבים תזונתיים (למבוגר).
בפרסום של איגוד הלב האמריקאי (AHA) מדווח שצריכה של סיבים תזונתיים (למשל על ידי אכילת תמרים), קשורה עם הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ושיפור ערכי שומני הדם.
4
התמר מתואר בתלמוד מצד אחד כמתוק וערב לחך ומצד שני לא גורם לריבוי התאווה כמו למשל השוקולד שתמיד נרצה ממנו עוד. נאמר על התמרים "מאשרן ולא מפנקן", כלומר גורמים לאושר מחמת מתיקותם אך לא גוררים אכילה יתרה.
יש מפרשים את שמם כ "תם-מר", כלומר האכילה שלהם משפרת ההרגשה ("ומבטלות שלושה דברים…מחשבה רעה") ומיוחס להם כוח משכר בדומה ליין. ההמלצה בתלמוד היא לאכול תמרים על בטן מלאה, עדיף אחרי ארוחת צהריים ולא בערב.
הדרך הנכונה היא לאכול תמרים על בטן מלאה, עדיף לאחר ארוחת צהריים, שאז בכוחם לחזק הגוף ולהועיל לו- כמו שבריח מחזק הדלת כך התמר מחזק הקיבה הרופפת מחמת האכילה ועוזר לפעולת העיכול. לעומת זאת, בגמרא מתריעים על אכילת תמרים על בטן ריקה – שאז האפקט שלהם מאוד מזיק לגוף ("כמכת גרזן לדקל").
בקיץ יש פחות תיאבון מאשר בחורף זאת משום שבקיץ החום החיצוני חודר לגופנו דרך נקבוביות העור ומחממו, בעוד שבחורף הנקבוביות סגורות בשל הקור ואין לגוף "עזרה חיצונית" בחימום, אותה הוא משלים על ידי אכילה (אכילה מעלה החום הפנימי).
Last updated on January 15th, 2021 at 06:11 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.