חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שמש לשיפור מצב הרוח

נכתב על ידי

חשיפה לשמש יכולה לשפר מצב הרוח וההרגשה הכללית

אמנם חשיפה לא מבוקרת לשמש עלולה לגרום למחלות עור מסכנות חיים, כמו גם נזקי עור קוסמטיים, כתמים וקמטים אבל חשיפה נכונה לשמש יכולה לתרום הרבה לבריאות. אחת מסגולות החשיפה לשמש היא הגברת הייצור של סרוטונין (Serotonin) כימיקל במוח המשפיע על מצב הרוח, הנפוץ בתרופות אנטי דיכאוניות ממשפחת ה-SSRI (מעכבות ספיגת סרוטונין).

אבל לא חייבים תרופה סינטטית כדי להנות מסרוטונין משובח – אפשר פשוט לצאת לשמש – איך זה עובד ואיך לעשות את זה- על כך בשורות הבאות

השמש גורמת לשחרור סרוטונין במוח

בעת חשיפה לשמש, קרני השמש נכנסות דרך העיניים ופוגעות ברשתיות המגרות את המוח שבתגובה מייצר סרוטונין. הסרוטונין הוא הורמון המשפיע על תחושות מצב הרוח כמו דיכאון. רוב התרופות הפסיכיאטריות הקיימות כיום לטיפול בדיכאון פועלות במטרה לעכב ספיגה חוזרת של סרוטונין (תרופות מסוג SSRI). 

חשיפה לשמש מונעת דיכאון

אם לא נחשפים מספיק לשמש, רמות הסרוטונין עלולות לצנוח ועלולים לחוש דיכאון. דוגמה לכך היא מחלת הדיכאון העונתי (SAD)  – מחלה המתבטאת בדיכאון המופיע בשל חשיפה מועטה לשמש. המחלה שכיחה במדינות צפוניות ובעונת החורף כשהימים קצרים והחשיפה לשמש מועטה. 

מלבד דיכאון של ממש כל אחד מכיר את תחושת הדכדוך וחוסר החשק המלווה עונת החורף, בה השמש מוצפנת ובקושי מופיעה והימים קצרים וקרים. כל זה קשור לירידה ברמות הסרוטונין בשל חשיפה מועטה לשמש בעונות הקרות – מחקר שבדק את רמות הסרוטונין המיוצרות במוח ב-4 עונות השנה מצא קשר ישיר בין רמות הסרוטונין המופרש במוח למשך החשיפה לאור השמש – יותר שמש, יותר סרוטונין ופחות דכדוך.

עד כדי כך יעילה השמש במניעת דיכאון שמחקרים דיווחו שנעשה שסיבוב בשמש היה יעיל יותר למניעת החמרה במצב הנפשי אצל חולי דיכאון, מאשר ביקורים חוזרים במרפאה.

מחקר אמריקאי משנת 2014, שהשווה תפקוד האחיות ומצב רוח החולים בשתי מחלקות באותו בית חולים, מצא שבמחלקה בה היו יותר חלונות ותאורה האחיות היו תקשורתיות וחייכניות יותר, מאשר האחיות במחלקה המקבילה. באופן דומה, גם מצב רוחם של החולים במחלקה המוארת יותר היה טוב יותר, עם פחות חרדות ועצבנות.

מקורות וקישורים רלבנטיים:

אולי יעניין אותך גם

דילוג לתוכן