אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות
נכתב על ידי
לחם יכול להיות מזון בריא במיוחד ובלבד שמדובר בלחם מדגנים מלאים (קמח מלא), כזה שהקמח ממנו אפו את הלחם, נטחן מכל רכיבי הדגן – הנבט, הגרעין והקליפה (בשונה מלחם לבן שנאפה מקמח לבן – דגן מדולל שנטחן ללא הקליפה והנבט).
מה יש בלחם מלא שהופך אותו למזון בריא במיוחד ומהם היתרונות הבריאותיים של לחם מקמח מלא ?
איגוד הלב האמריקאי מפרסם שדגנים מלאים טובים ללב ולמערכת כלי הדם. מחקרים מדעיים מצאו שהסיבים התזונתיים שבלחם מדגנים מלאים (לחם מלא) מפחיתים הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, השמנת יתר וסוכרת.
באתר משרד הבריאות מציינים כי מחקרים מראים שאכילת לחם מקמח מלא מקטינה הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם ב- 25%, את הסיכון להופעת יתר לחץ דם ב-21% ואת הסיכון, חלילה, לסרטן המעי הגס ב- 22%.
אחד ההסברים ליכולותיו המרשימות של הלחם המלא למזער סיכון למחלות לב וכלי דם, הוא שהסיבים התזונתיים שבלחם המלא סופחים כולסטרול מהמעי ומפנים אותו מהגוף (בצואה). כתוצאה מכך כמות הכולסטרול שנספגת בדם קטנה יותר, הכולסטרול מאוזן יותר והסיכון למחלות לב וכלי דם קטן יותר. בנוסף, הסיבים שבלחם המלא תורמים לספיגת סוכר אטית מהמעי לדם ומונעים עליות חדות בערכי הסוכר.
גם נבט החיטה, החלק של הדגן המצוי בקמח המלא, נמצא בחלק מהמחקרים כמסייע בהפחתת נזקי ה"כולסטרול הרע" (LDL) ובמניעת מחלות לב וכלי דם, בבשל כמות עשירה של ויטמין E שהוא מכיל.
גם במקורות מופיע שפת לחם היא מזון הלב (עפ"י רש"י).
דוד המלך אמר "לחם לבב אנוש יסעד" (תהילים קד, טו) – הלחם מטיב את הלב, סועד אותו ומכאן גם השם "סעודה" (עץ יוסף/מצודות ציון).
הדגן המלא (בעיקר החלק של הנבט) מכיל שלל ויטמינים מקבוצת B, ברזל, מגנזיום וסלניום. אלו חשובים למגוון תפקודים של הגוף, כולל יצירת תאים חדשים, נשיאת חמצן בדם, ויסות בלוטת התריס ושמירה על מערכת חיסון בריאה.
במחקר בו עקבו למעלה מ-20 שנה אחרי אלפי משתתפים, נמצא שמי שאוכל יותר חיטה מלאה חי יותר. אצל אלו שאכלו הכי הרבה חיטה מלאה היו שיעורי התמותה נמוכים בשליש לעומת אלו שאכלו הכמות הקטנה ביותר. דווח שתוספת של 30 גרם חיטה מלאה ליום, הקטינה הסיכון לתמותה באופן כללי ב-5% וממחלות לב בכמעט 10% !
נשמע מוזר- לחם לשמירה על המשקל ? הרי לחם משמין. זה נכון לגבי לחם לבן, אבל כשמדובר בלחם מלא, אז הסיבים התזונתיים שבלחם המלא מקדמים תחושת שובע ותורמים לשמירה על משקל גוף תקין. הסיבים גורמים לתפיחה של הלחם על ידי ספיגת נוזלים מהגוף. כתוצאה מכך נפח המזון גדל, צריך ללעוס יותר והאכילה מתארכת. בנוסף, הלחם המלא ספוג הנוזלים שספח, נשאר לאורך זמן ארוך יותר במעי (נספג לאט) ומעניק תחושת שובע ונינוחות לאורך זמן ארוך וגם גורם לגירוי של המעי ומעודד פעילות מעי בשל עליה בנפח הצואה.
מחקרים שונים מייחסים ללחם סגולות בריאותיות של ממש. אבל לחם הכוונה ללחם מלא – הלחם המלא הוא לחם שנאפה מדגן שנטחן על כל רכיביו – הקליפה, הנבט והגרעין, בשונה מלחם לבן שנאפה מ"קמח מעודן" – דגן שנטחן ללא הקליפה והנבט. אמנם הדגן המעודן ממנו נאפה הלחם הלבן תורם לטעם ולמרקם של הלחם, כמו גם לאורך חיי המדף שלו, אבל חסר רכיבים בריאים כמו ברזל, מגנזיום וסיבים תזונתיים שאבדו בשל הסרת הקליפה והנבט מהדגן.
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.
אין באמור באתר זה כדי להוות ייעוץ רפואי,
תחליף לייעוץ רפואי או עצה רפואית.
© כל הזכויות שמורות לעורכי האתר.
תוכן האתר מבוסס על המקורות המוזכרים.
הצהרת נגישות לאתר בריאות