Last updated on February 3rd, 2021 at 11:57 pm
לפחד זה טבעי. כך בנוי המוח שלנו ולא סתם – זה אפילו הכרחי לפחד, זה גורם להיצמד להנחיות ולשמור על החוק, מאפשר להטיל מורה. אבל יש נקודה שהפחד משפיע עלינו לרעה, שאז עלולות להופיע חרדות. מעבר לעובדה שאנשים חרדתיים פחות בריאים, חששות וחרדות מהעתיד לקרות אינן רצויות לפי חז"ל.
אז למה כדאי להימנע מפחד מיותר וחרדות מהעתיד לבוא, למה חז"ל ממליצים לא לתת יותר מדי תשומת לב לפחדים וחששות ואיך להימנע מחרדות מיותרות – הכול בשורות הבאות
לפחד זה טבעי. האמיגדלה, מבנה דמוי שקד הנמצא במוח האדם (ורוב בעלי השלד) אחראי עליו. זה חלק מגופנו. תחושת הפחד הכרחית לתפקודנו. הפחד עוזר לנו למשל להישמר מסכנות, להטיל מורא כשצריך (לצורכי חינוך, שליטות וכו'), להכין עצמנו לשעת חירום, להתאמן ולהגיע מוכנים לקרב, לבחינה. למען האמת, קשה לתאר מה היה קורה אם לא הייתה לנו תחושת פחד.
אבל יש מצבים בהם הפחד גורר חרדות ואלו עלולות לגרום לנו לאבד פרופורציה, לחשוב על הגרוע ו"להינעל" עליו כאופציה יחידה. אנחנו פועלים בצורה צרה סלקטיבית ולא מסוגלים לראות את התמונה המלאה – בפסיכולוגיה קוראים לזה tunnel vision (ראיית מנהרה).
האפקט השלילי של הפחד – החרדה העלולה לבוא בעקבותיו – מזיקה לגוף. מחקרים מדווחים שאנשים הסובלים מחרדה, נוטים לחלות יותר. המערכת החיסונית שלהם חלשה יותר, והם סובלים יותר ממחלות כרוניות כמו סכרת, יתר לחץ דם וכולסטרול.
בפרסום של אוניברסיטת הרווארד מדגישים את הקשר בין חרדות לבין הופעת מחלות של דרכי העיכול והנשימה ומחלות לב.
בגמרא מוזכר הפחד כאחד משלושת הדברים העלולים ל"הכחיש" כוחו של אדם (גיטין ע א).
1
לפי חז"ל לא כדאי להרהר יותר מידה על העתיד לבוא, על מה יקרה מחר ובעתיד וכדומה. ממילא איש אינו יודע ובטח לא יכול לחתום על העתיד לבוא. התכנסות לפחדים וחרדות מפני העתיד, עלולים, חלילה, לזמן עלינו צרות- לגרום לחרדות להתממש.
מסופר בכתובים על איוב שאמר לאחר שאיבד הכל "כִּי פַחַד פָּחַדְתִּי וַיֶּאֱתָיֵנִי (ישיגני), וַאֲשֶׁר יָגֹרְתִּי (פחדתי) יָבֹא לִי" (איוב ג', כה). תסכולו של איוב היה גדול – כל חייו הוא חשש והיה חרד פן חלילה תבוא עליו רעה ועשה הכול כדי להימנע מכך ועל אף זאת, כידוע, נחתו עליו צרות בזו אחר זו. בנאומו אמר איוב: "כי תמיד הייתי מפחד מן הרע, ועשיתי כל אשר ראוי לעשות להישמר מן הפגעים, ובכל זאת ויאתיני, ולא הועילה השתדלותי…" (מלבי"ם).
חז"ל למדים מכך שפחד וחרדה מוגזמת מפני צרה- עלולים חלילה לזמן הצרה.
בגמרא (ברכות ס) סופר על יהודה בר נתן, שהיה נושא את כליו של רב המנונא, הלך אחריו ונאנח. אמר לו הרב: ייסורים אתה מבקש להביא על עצמך ?! הרי כתוב "כי פחד פחדתי ויאתיני ואשר יגורתי יבא לי!". עצם האנחה של יהודה בר נתן על לא כלום, עלולה לזמן אליו צרה, שתצדיק האנחות שהשמיע.
2
הרמב"ם, בספרו הנהגת הבריאות, מלמד שכמו שאין תועלת בהרהורים מיותרים על דברים שקרו בעבר שהם בבחינת "חלב שנשפך" (כמו ממון שאבד), כך ראוי להניח למחשבה על מה עתיד לקרות או כלשונו "במה שיפול ויבוא בעתיד". שהרי הפחדים והחרדות שלנו מפני מה שעלול לקרות בעתיד מיותרים, שכן איש אינו יודע מה יהיה מחר ואם בכל זאת מהרהרים על העתיד אז לחשוב שיהיה טוב: "שיבוא ההיפך ממה שפחד שיבוא עליו, כי מה שפחד שיבוא עליו וגם הופכו – שניהם אפשריים".
3
אחת מהמלצותיו של ארגון הבריאות העולמי להתמודד בריאה עם נגיף הקורונה, כדי לא לשקוע בפחדים וחרדות מיותרים, היא "לצמצם את הצפייה, הקריאה או ההאזנה לחדשות הגורמות לך לחוש חרדה או מצוקה". הזרם הפתאומי וכמעט קבוע של דיווחי חדשות על ההתפרצות, מספר החולים והמתים, עלול לגרום לחרדה מיותרת. לפי ארגון הבריאות העולמי אמנם יש לצרוך מידע שימושי שיעזור לנו להיערך בהתאם למצב ולנקוט בצעדים הנדרשים, אבל יש לעשות זאת בצורה נכונה, כדי לא להיבהל ולפתח חרדות- אלו המלצותיו:
בימים של בהלה עולמית מנגיף הקורונה, חשוב שלא לשקוע בפחדים, לא לפתח חרדות. זה פשוט מזיק לגוף.
חשוב לשמור על פרופורציות ולהסתכל על התמונה המלאה. לזכור תמיד, שעיסוק מוגזם בעתיד לבוא, מתוך מקום של פחד וחרדה, עלול חלילה לזמן עלינו את הצרה. צריך לזכור שאף אחד לא באמת יודע מה צופן העתיד, ושסביר להניח שדברים יסתדרו לטובה, ואם בכל זאת מהרהרים בעתיד- פשוט לחשוב חיובי כי למחשבות יש כוח (וזה גם יותר בריא לגוף) – הנהגה טובה היא לאדם לאחוז "ברצון לחיות" ולא להתמקד בפחד ולהיות חרד מהנורא. פשוט לאהוב את החיים, לשמוח בהם ולקוות לטוב שיבוא ובכך להרחיק "המגפה "מביתו, וכך גם יחזק כוחות נפשו וגופו יעמוד לו כנגד זעמו של הטבע.
Last updated on February 3rd, 2021 at 11:57 pm
אתר לבריאות הוא ערוץ תוכן אינטרנטי בנושא אורח חיים בריא. המידע מבוסס אסמכתאות (מחקרים שפורסמו ברחבי העולם בכתבי עת וביטאונים מקצועיים, מאגרי מידע אינטרנטיים וחכמת חז"ל). יחד עם זאת, התוכן כפוף לשינויי עריכה ופרשנות של עורכי האתר.
אנו תמיד שמחים לשמוע מכם ! ניתן ליצור קשר עם מערכת האתר באמצעות:
שליחת טופס מקוון
דוא"ל forhealth.mail@gmail.com
המידע באתר נועד עבור הציבור הרחב, הוא אינו ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אנו משתדלים לשמור ככל הניתן על פרטיות הגולשים באתר ועובדים עם פרוטוקול גלישה מאובטח (SSL).
טרם שימוש באתר יש לקרוא את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.